UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-09-27 17:32

Boszorkánykonyha Balafonfüreden

A rutinosabbak tartást, a fiatalok lendületet adnak a nyáron kissé átalakult balatonfüredi férficsapatnak. Csoknyai István keze alatt formálódik a társaság. Játéklehetőséget kapnak az utánpótlás-válogatottak.

reb Az elmúlt években már bevett taktika volt Balatonfüreden, hogy a saját nevelésű fiatalokra építenek: mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a juniorbajnokság elmúlt három (tehát az összes) kiírását a magyar tenger partján kézilabdázók nyerték el, ráadásul a legutóbbi szezonban a felnőtt NB I-ben is bronzérmes lett a Füred. Rövid ideig úgy látszott, hogy a felnőttek gardírozását szeptembertől Sótonyi László után a klub utánpótlásában tevékenykedő György László veszi át, ám nyáron a Veszprémtől érkezett Csoknyai István, akit több rutinos játékos követett: például Uros Vilovszki és Iváncsik Tamás. Filozófiaváltás azonban nem történt, sőt, a juniorválogatott szövetségi edzőjeként Csoknyai éppen az ifjaknak szeretne minél több lehetőséget adni.
csoknyai_balatonfured
csoknyai_balatonfured
A boszorkánykonyhában pedig egyre inkább összeérnek az „nyersanyagok": a felnőtt NB I-ben négy győzelmet és két vállalható vereséget számlál a gárda. – Alig egy hónapja kezdtük a közös munkát, ehhez képest már sok biztató jelet látok – mutatja be a kirakóst Csoknyai István. – Bővítjük a taktikai repertoárt, nyilván más a filozófiám is, mint az elődömnek. Legalább fél év kell, mire összecsiszolódunk, viszont már érzékelem, hogy kezdenek beépülni az egyes elemek. A csapat erős és egyre egységesebb: a rutinosak tartást, míg a fiatalok lendületet és dinamikát adnak. A korábbi kiváló veszprémi játékos hozzáteszi: a pályán kívül, az edzéseken elvárja, hogy az tapasztaltabbak – és már közéjük sorolja például Zdolik Bencét (22) vagy Szöllősi Balázst (21) is – elöl járjanak a jó példával. Ugyanakkor hangsúlyozza, a pályán mindenki egyenlő, a 18 éves fiatal ugyanúgy eldöntheti a mérkőzést, mint rutinosabb társa. Erre van is lehetőség, hiszen a mester a juniorok (például Faluvégi Rudolf vagy a balszélen szinte most egyedül zakatoló Kovacsics Péter) mellett ifjúságiakra is számíthat. Igaz, Ligetvári Patrikot és Győri Mátyást is óvatosan akarja terhelni: előbbi két korosztályos Eb-n is játszott a nyáron, míg utóbbi az ifjúsági NB I-ben is rendszeresen pályára lép. Fél szemmel a válogatottra és a jövő nyári világversenyekre figyelve sem mindegy, ki mennyit szerepel, és milyen lehetőséget kap. A Balatonfüred vezetőedzője örül, hogy a keze alatt és a többi egyesületben szinte az összes kiemelkedő fiatal az NB I-ben pallérozódhat. Ez azért is fontos, mert a juniorokra januárban már U21-es világbajnoki selejtező vár Nagy-Britanniában. A magyarok mellett Hollandia, Izrael és házigazdák alkotta négyes csoportból egy együttes vívhatja ki a brazíliai vb indulási jogát. – A sorsoláskor mellénk párolt a szerencse. Izraelt az Európa-bajnokságon legyőztük, a britekről nem tudom elképzelni, hogy veszélyesek legyenek. Hollandiára oda kell figyelni, de azt gondolom, ennél csak nehezebb csoportba kerülhettünk volna. Ettől függetlenül szárazon kell tartani a puskaport, mert mindenképpen a vb-szereplés kiharcolása a cél. (Főoldali fotó forrása: Penovácz Károly, veol.hu)

Miután Mocsai Lajos lemondott a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjáról, a szokásoknak megfelelően sorra röppentek fel az esetleges utódokról szóló hírek. A közvélemény Csoknyai István nevét is bedobta a képzeletbeli kalapba, ám ő nem látja reálisnak, hogy újra kipróbálja magát a poszton. „Természetes, hogy ilyenkor mindenki találgatni kezd. Nem mondom, hogy nincs realitása, hiszen voltam már kapitány, és jelenleg is utánpótlás-válogatottat vezetek, de épp emiatt rengeteg feladatom van. Nem gondolom, hogy most én lennék a megoldás. Persze, ha pár év múlva a mostani juniorok odaérnek, amennyiben felkérnek, szívesen elvállalnám a feladatot. "