UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2014-09-28 12:39

Hét arany otthon, Oklahomában

Az utánpótlás-korosztálynak rendezett kilenc számból hetet a magyarok nyertek az oklahomai maraton kajak-kenu világbajnokságon. A hét arany-, hat ezüst- és három bronzérmet szerző küldöttségről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

reb Ahogy idehaza, a világ többi részén is lassan megszokjuk-megszokják: a magyar kajakos és kenus nyerni utazik a világversenyekre. S e tételre miért éppen a földgolyó messzi pontján, az egyesült államokbeli Oklahomában cáfolt volna rá a társulat? Magyar idő szerint pénteken és szombaton este az új, síkvízes létesítményt nyugodtan piros-fehér-zöld színekbe vonhatták volna a szervezők, ugyanis a fiatalok (szinte) mindent vittek.
takacs_tamara_katona_lili_maraton02_mkksz
takacs_tamara_katona_lili_maraton02_mkksz
Kezdődött azzal, hogy Takács Tamara annak ellenére, hogy – kissé megzavarodva – olyankor is kiszállt a futószakaszra, amikor nem kellett volna, ráadásul egyszer vízbe is borult, megvédte világbajnoki címét K1-ben. Ráadásul szépen csillogó bronzérmet szerzett Katona Lili is. Fiú kajakban Vidákovich Antal erős mezőnyben lett második, azonban Koleszár Mátyás rossz hajóban versenyzett, így 13. helyen érkezett célba. A fiú kenusok viszont Balla Levente, Dóri Bence Balázs sorrendben kettős győzelmet arattak. Az U23-asok sem akartak lemaradni ifjú társaik mögött, így aztán Kiszli Vanda K1-ben megszerezte az első U23-as maraton világbajnoki aranyat Magyarországnak (Váczai Enikő ötödik helyen futott be). A kenusok lemásolták az ifjúságiak teljesítményét: a két magyar egymással harcolt, amiből Szabó Kristóf jött ki jobban: taktikus versenyzéssel diadalmaskodott Dóczé Ádám előtt. Csak az éjjeli baglyok nézhették végig pénteken este, hogy az U23-as korosztály K1-es versenyében Havas Balázs leiskolázza a mezőnyt: több mint egyperces előnnyel ért célba, miközben a közönség állva tapsolta. Sikere azt jelentette, hogy 25 év után először magyar férfi kajakos maratonon egyéni vb-címet nyert. Ne feledkezzünk meg Solti Lászlóról, aki bronzéremmel járult hozzá a közöshöz.
maraton_mkksz_oklahoma
maraton_mkksz_oklahoma
Párosban már nem rendeztek külön U23-as versenyeket, ott az érintettek a felnőttekkel együtt versenyezhetnek. Ellenben az ifjúságiak rajthoz álltak, s ha már ott voltak, ismét faképnél hagyták a mezőnyt. Fiú kajakban ugyan a Dél-afrikai Köztársaság egysége a magyarok elé férkőzött, ám a Gergely Olivér, Koleszár Mátyás duó a második, a Vidákovich Antal, Freisták Péter kettős a harmadik lett. Leány kajakban és fiú kenuban dupla siker született: Lucz Noémi és Sólyom Dóra a Takács Tamara, Pupp Noémi páros előtt ért célba. Laczó Dániel és Dóri Balázs Bence pedig a legmagabiztosabb magyar sikert aratta: két és fél perccel előbb siklott a célba, mint a Paufler Norbert, Horváth Ákos kettős. Tegyük hozzá, az 1994-es születésű Horváth Noémi hatodikként zárt a felnőttek között, Havas Balázs pedig 14. helyen végzett férfi kajakban. „Minden fiatal nagyon jól szerepelt, de a legkiemelkedőbbet ezen a versenyen Havas Balázs nyújtotta U23-as kajak egyesben – összegzett Hüttner Csaba utánpótlás-vezetőedző a szövetség honlapján. – Egyedül ellépett a mezőnytől és olyan iramot ment, hogy folyamatosan növelni tudta előnyét az üldözőkkel szemben. A futama alatt az egész part neki szurkolt, tőlem pedig rengetegen kérdezték a verseny után, honnan került elő ez a fiú.” Az összes eredményt itt találja.

Távok ér riválisok. Az ifjúsági leány kajakosok és fiú kenusok 18,75 km-t tettek meg, a fiú kajakosok 22,5 km-t. Párosban ugyanezek a távok vártak az indulókra. Az U23-as korosztályban 22,5 km volt a penzum a női kajakban és férfi kenuban, míg a férfi kajakosok 26,25 km-t tettek meg. A legnépesebb mezőnyt rendre a férfi kajak vonultatta fel, ahol olykor a harminchoz közelített az indulók száma, viszont kenuban egyesben és párosban is legtöbbször tíz alatt maradt.