UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-09-29 15:16

Grandiózus győri tervek

Majdnem nyolcszor annyian úsznak a győri úszóegyesületben, mint egy éve. Petrov Iván örül annak, hogy már kinőtték a régi uszodát. Az egyesületi és régióvezető a környékbeli gyerekekre számít, és a Kőbánya SC-hez hasonló, sikeres klubot igyekszik felépíteni.

reb Nagyjából egy éve Petrov Iván Pécsről Győrbe tette át székhelyét, amikor a nyugat-dunántúli úszórégió vezetője, továbbá a Győri ÚE első embere lett. Ahogy az borítékolható volt, élversenyzője, Jakabos Zsuzsanna is követte őt a Rába-parti városba, s nemrégiben Dunaújvárosból érkezett hozzá a sprinter Takács Krisztián.
petrov_jakabos_mob__
petrov_jakabos_mob__
Az elmúlt egy évben Petrov saját elmondása szerint sokkal kevesebb időt töltött Győrben, mint szeretett volna, ám ez nem akadályozta abban, hogy elkezdje megvalósítani, amire felkérték: helyzetbe hozni a sportágat. Persze, már az érkezése előtt is létezett győri úszás, tavaly Varga Dominik EYOF-on indult, és lett ezüstérmes. Fejlődni azonban mindig van hova. Az elmúlt esztendő előrelépése látványos. A kezdeti negyven versenyzőhöz képest ma már háromszázan úsznak a klubban, és további létszámbővülés várható, ugyanis ettől a héttől hatvan óvodás csoport (nagyjából 1300 gyerek) úszásoktatását bízta rájuk az önkormányzat. Ezzel párhuzamosan nagyjából 1500, 6-10 éves gyerek felmérése zajlik. A jövő iskolai évtől úszóosztály indítását tervezik, együttműködve a Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskolával. Eljutottak oda – aminek Petrov tulajdonképpen örül –, hogy már nem férnek el az uszodában, kinőtték. Az új, minden igényt kielégítő létesítmény átadását az alapkő-letételkor augusztusra ígérték, azonban még várat magára.
petrov_rappler_com
petrov_rappler_com
– A két felnőttversenyzőm kiváló példakép a ifjaknak, ugyanakkor rossznak tartanám, ha innen-onnan összeszednénk fiatalokat. Lehet, hogy rövid távon eredményes volna a stratégia, de semmit sem adna hozzá a város úszósportjához. A győri és Győr környéki gyerekekre akarok alapozni. A legkisebbektől kezdjük az építkezést, szeretnénk elérni, hogy meghonosodjon a sportág kultúrája. Az önkormányzat anyagilag és erkölcsileg is támogat minket, külön köszönet jár ezért Borkai Zsoltnak (a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Győr polgármestere – A szerk.). A szakember úgy látja, tíz éven belül szép egyesület lehet Győrben. Nagy eredménynek tartaná, ha három-négy éven múlva negyedannyi pontot szereznének az országos bajnokságokon, mint a hazai élklub, a Kőbánya SC (idén, a béka seregszemlém harmadik helyen zártak a győriek.) Petrov korábban dolgozott már a MOB, a Decathlon és a honlapunk általa alapított, „Az év műhelye”-díjat elnyerő KSC-ben, így az neki minden szempontból etalon. Nem véletlen hát, hogy nagy gonddal ügyel az edzői stáb kialakítására. Szerinte a jó csapat igazi erejét a szakmai háttér adja, mert azzal mindig jó eredmények születnek, míg annak hiányában a szereplés esetleges. És persze a feladásos rendszert is meghonosítaná, mert szerinte nem lehet egyszerre gyerekúszókkal és élversenyzőkkel foglalkozni. A korábbi négy tréner mellé csatlakozott Budavári István és Platonov Miklós. A hatfős edző kart látva Petrov nyugodtabban tölt el – edzőtáborok, versenyek miatt – akár hónapokat is a várostól távol, mert jó kezekben vannak a fiatalok. S ezzel a sportág is.