UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-09-29 08:22

Méltóbb feltételek között az Illés Akadémia

Mindössze három pályával rendelkezik a hét éve létrejött, szombathelyi Illés Akadémia, így lesz mire költeni a kormánytól kapott 2.57 milliárd forintot. Illés Béla szerint a Double Pass munkája nagyon hasznos lehet a magyar futballnak – persze, csak ha az összes akadémia megfogadja az útmutatást.

Nagy-Pál Tamás Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a magyar kormány nemrég a szombathelyi nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum létrehozását, ezért 2.57 milliárd forinttal támogatja az Illés Akadémiát (címlapfotó: vaol.hu). A műhely alapító igazgatójával, Illés Bélával beszélgettünk: mire költik a hatalmas összeget, illetve értékelte az intézmény eddigi hét évét.
illesbela1szp_200914
illesbela1szp_200914
„Volt már szó róla korábban is, így bíztunk benne, hogy mi is bekerülhetünk az államilag támogatott akadémiák közé – kezdte Illés. – Ez az összeg a többszöröse az intézmény éves költségvetésének. Amikor annak idején megalapítottuk, önerőből csináltuk, mindenki a saját pénzét tette bele. Ezért vagyunk büszkék, hogy már elértünk szép eredményeket.” Pedig Szombathelyen még nem uralkodnak a Puskás vagy éppen a Sándor Károly Akadémiához hasonlítható állapotok. „A teljes összeget az infrastruktúra fejlesztésére szánjuk. A Double Pass listáján annak ellenére végeztünk a harmadik helyen, hogy a mai napig mindössze két füves és egy műfüves pályán dolgozunk. Ezt azért jócskán kinőttük hét év alatt. Rengeteg csapatunk van már, nem is beszélve a Lurkó FC-vel való együttműködésről, melynek köszönhetően már óvodásokat is edzünk. Elemi igényünk van tehát újabb pályákra.” A belga auditcég listáján a felcsúti, valamint az agárdi műhely mellet a Magyar Futball Akadémiát is megelőzte a szombathelyi. „Mindenki számára fontos munkát végeznek a belgák, mert független cégről beszélünk, amely nem Magyarországon szerezte tapasztalatát, hanem a kontinens legnagyobb futballkultúráiban. Nálunk az MTK utánpótlásbázisát leszámítva még gyerekcipőben jár a rendszer. A cég viszont nem most lát először akadémiákat.” Fejlődés várható, már ha az útmutatásai nem ütköznek falakba – ami azért valljuk be, a magyar közeget ismerve nem lenne meglepetés –, és minden akadémián hajlandóak megfogadni a tanácsokat. „Mi abszolút készek vagyunk erre. Részletes beszámolót készítettek, melyben leírták: miben vagyunk jók, és mire kell még figyelnünk, hogy még sikeresebbek legyünk. Fejlődni mindenben kell, szerintem maximális pontszámot senki nem kaphat. Jók vagyunk a korosztályos válogatottak, illetve az NB I-es labdarúgók nevelésében, amit negatívumként jegyeztek meg, az a már vázolt infrastruktúra.”
Németh Márió
Németh Márió
Illést arra is megkértük, értékelje akadémiája első hét évét. „A lehetőségeinkhez képest addig jutottunk, ameddig szerettünk volna. De nem vagyunk elégedettek. Büszke vagyok az utánpótlás-válogatott és NB I-es játékosainkra. Amikor megalakultunk, elsődleges célként azt tűztük ki, hogy a Haladás felnőttcsapatát töltsük fel saját nevelésű labdarúgókkal, hiszen nem tartozunk a legnagyobb költségvetésű klubok közé. A mindenkori vezetőedző is partner abban, hogy megadja a lehetőséget a fiataloknak bemutatkozásra.” És vajon újabb hét év elteltével mivel lenne elégedett? „Nagyon remélem, hogy addigra már meglesz az edzőkomplexum. Akkor adottak lehetnek a feltételek, hogy még ennél is jobb munkát végezzünk. Tizennégy éves múlttal pedig – merem remélni – nemcsak a Haladásban, de a felnőtt-válogatottban is lesznek játékosaink.” Ez már jóval korábban összejöhet, hiszen beszélgetésünk után Dárdai Pál megbízott szövetségi kapitány keretet hirdetett, és az akadémia egyik neveltjét, a 19 éves Tamás Krisztiánt is meghívta a románok elleni bő keretébe, ráadásul egyetlen klasszikus bal oldali védőként.