UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-09-30 12:39

Egyenes út Hevesről

Két évre nyúlik vissza két atlétikai műhely, a Hevesi SE és az Ikarus-BSE sikeres együttműködése. A fővárosiak jobb lehetőséget biztosítanak Kovács Gyula tanítványainak, így a vidéki fiataloknak út nyílt a kiemelkedésre.

reb A 14 éves Szatló Nóra egyéni csúccsal nyerte meg súlylökésben az öt ország Mariborban rendezett nemzetközi U16-os viadalát szombaton. A fiatal atléta egyik azoknak az ifjaknak, akik Kovács Gyula keze alatt készülnek Hevesen. Eredménye, az első hely azonban a budapesti Ikarus-BSE-nek hoz dicsőséget, ám ezt egyik fél sem bánja (a nyolc ikarusos atléta összesen két első, egy második és egy harmadik helyet szerzett).
kovacs_gyula
kovacs_gyula
Két évvel ezelőtt az Ikarustól Tonhauser István megpedzegette, mi lenne, ha a két klub együttműködne. Ennek nyomán az egyesületek részben fuzionáltak, aminek köszönhetően jelenleg nagyjából tíz hevesi fiatal jobb körülmények között készül. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy az ifjak Kovács Gyula vezetésével Hevesen edzenek, ám a két műhely közös edzőtáborokat tart. A kiemelt fiatalokon kívül – akik papíron az Ikarus versenyzői – 15 gyerek és serdülő pallérozódik a vidéki városban, nagyjából jó körülmények között. Salakos pályájuk, dobókörük és fedett, ám nem fűtött futópályájuk van. – Azzal, hogy az Ikarusszal közösen készülünk, jobbak a körülményeink, mint a legjobb hevesi időkben voltak – ad képet a közös munkáról a hevesiek első embere, Kovács. - Fontos, hogy így a gyerekek látják, amennyiben jól dolgoznak, van esélyük kiemelkedni. Több versenyzőm válogatott. A maribori viadalon első és harmadik helyet szereztek. Szerinte „felhígult a világ”, azaz az atlétika is küzd az összes többi sportágra jellemző problémával: nehéz a gyerekeket megnyerni a nem elmismásolható, kemény munkára. Márpedig a manapság sokkal kevesebb erőt igénylő feladatok vonják el a figyelmet, a munka riasztó. A kiemelkedés lehetősége azonban mindenkit felvillanyoz, s aki egyszer bekerült az összetartó hevesi közösségbe, már nem morzsolódik le egykönnyen. Az egyre ideálisabb technikai körülmények mellett komoly szaktudással felvértezett edző dolgozik velük. Kovács Pécsen végzett testnevelőtanárként, az atlétikával pedig 1995 óta ápol szorosabb kapcsolatot. Amit a tankönyvekből, önképzéssel megtanulhatott, elsajátította. Varga Sándornak, a Héraklész-dobószakág korábbi vezetőjének szakmai útmutatása azonban messze felülmúlt minden lexikális tudást. A bajnok felnevelését nem lehet másutt, mint a dobókör szélén megtanulni. A budapesti egyesülettel közös munka személyes fejlődést is hoz: Kovács az ikarusos edzőkollégákkal sokszor értekezik atlétikáról. Mivel ők jobban értenek a futókhoz, gyakran fogad el tőlük észrevételt: érvényesül a több szem többet lát elve. A szakember úgy érzi, Európa- vagy világbajnoki részvétel kivívása nagyon lendíthetne a hevesi egyesület életén. Ez pedig nem látszik elérhetetlenebbnek, mint a kezdetekkor az,  hogy válogatott atlétái legyenek. (Főoldali fotónk forrása: Lengyák György)