UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-09-30 09:10

Haitiban kevés a levegő

Ifjú vízilabdázóink közül ketten is kipróbálhatták magukat a Maradj talpon! című televíziós produkcióban. Az U18-as világbajnok Lovas Péter és az U19-es Eb-ezüstérmes Kardos Gergely élvezte a kvízműsort. A zuhanástól egyikük sem félt.

PV Különkiadással indult a Magyar Televízió Maradj talpon! című vetélkedőjének új szezonja. A játékmester, Gundel Takács Gábor olyan sportolók tudását tesztelte, akik a nyáron valamelyik vizes sportágban sikert értek el. Kajakosok, úszók és vízilabdázók versengtek egymással a jótékony célra felajánlott ötmillió forintért. A játékosok között volt a szegedi U23-as kajak-kenu vb-n érmes Dudás Miklós és Kárász Anna, valamint az U19-es Eb-ezüstérmes vízilabdázó, Kardos Gergely, illetve az U18-as világbajnok Lovas Péter is. Természetesen nemcsak a kérdésekről és a helyes válaszokról szólt az este, hanem a nézők többet is megtudhattak a merész vállalkozókról. Az UVSE-ben pólózó Lovas Péterről például azt, hogy a másik három jelenlévő férfi vízilabdázótól – Nagy Viktor, Decker Ádám és Kardos Gergely – eltérően ő nem kapus, hanem jobbkezes szélső. Beszélt arról is, hogy a vb óta sok elismerést kaptak a csapattársaival, illetve, hogy nemcsak ő, de a tizennégy éves öccse is ügyesen bánik a labdával a vízben. Érdekes babonája van: azt gondolja, ha a meccs előtt az edzőjétől kapja meg a sapkát, akkor jobban játszik. Volt, hogy Horkai György, utánpótlás kapitányt is megkérte már erre, aki nevetve eleget is tett a furcsa óhajnak. Péter pedig az ő ajánlására vállalta el a szereplést a vetélkedőben.
Lovas Péter és Kardos Gergely egymás ellen Forrás: facebook.com/maradjtalpon
Lovas Péter és Kardos Gergely egymás ellen Forrás: facebook.com/maradjtalpon
– Horkai Gyuri bácsi felhívott telefonon, hogy úgy gondolja, megfelelő alany lennék a feladatra. Magamtól sosem jelentkeztem volna, de egyszer élünk, miért ne próbálnám ki ezt is? Nagyon vártam, és nagy élmény volt. Betekinthettem a műsor kulisszatitkaiba, ráadásul olyan sportolókkal voltam körülvéve, akiket nagyon tisztelek és felnézek rájuk. Miután Decker Attilát kiejtette a játékból, bevallotta, nagyon izgul és nemcsak a kérdések miatt, de attól is tart, hogy a szolnokiak kapusa ezt még a vízben megbosszulja. Következő ellenfeléül Kardos Gergelyt választotta, aki bevállalós kapusnak vallja magát, na meg születettnek: az édesanyja is a hálót őrizte aktív sportolóként, édesapja pedig még mindig Százhalombattán pólózik. Sőt, a tizenöt éves öccse is ezt a sportágat választotta, bár ő inkább a mezőnyben vitézkedik. A KSI játékosának is van babonája: a meccsek előtt mindkét kapufát megütögeti, úgy véli, ez szerencsét hoz. Azért a bravúrok sem állnak messze tőle: az Eb-elődöntőjében az olaszok kétgólos vezetésekor ziccert fogott. Péterrel is többször nézett már farkasszemet a vízben, ahogy fogalmaztak: párszor már megkeserítették egymás életét. Mint ahogy Nagy Viktor is 2013-ban a montenegrói támadókét, az azóta szállóigévé vált „Ma nem” pedig még a kérdések között is szerepelt. – Ő az egyik példaképem, és régebben sokat viccelődtünk is ezzel a csapattársaimmal, erre ott elsőre nem jutott eszembe. Csak arra gondoltam, hogy pont én kaptam ezt a kérdést, és mindjárt ránéztem, nem is a válaszra koncentráltam. Aztán elolvastam még egyszer és elkezdtem gondolkozni, hogy mit mondhatott. Ezen nevettünk is utána – idézte fel Gergő a honlapunknak.
Kardos Gergely Forrás: facebook.com/maradjtalpon
Kardos Gergely Forrás: facebook.com/maradjtalpon
Bár nagyon élvezte a játékot – előtte még sosem szerepelt tévében, és ennyi neves sportoló társaságában –, mégis gyorsan kifogott rajta Haiti, így hamar megtapasztalhatta, milyen eltűnni abban a híres süllyesztőben, amit ő széles mosoly kíséretében tett meg. – Bemondtam, hogy Hawaii, és nem az volt jó megoldás, aztán a kamerák miatt izgultam is, nem jutott már eszembe a megfejtés. Persze utána nézőként egyáltalán nem tűnt olyan nehéznek a játék. Korábban is gondoltam rá, hogy kipróbálnám magam kvízműsorban, így örültem a lehetőségnek. Péter vesztét pedig majdnem Japán okozta, de ekkor legalább nem a labdát, hanem a kérdést passzolta el. Azt viszont már nem tudta, hogy a „víz alatt csak egy a gond: a levegő kevés”, így ő is eshetett az ismeretlenbe. Honlapunknak elmondta, hogy kicsit lámpalázas volt, korábban nem járt tévéfelvételen és tévéshowban sem. Nehezebben is válaszolt a kérdésekre, leblokkolt, aztán Gergőhöz hasonlóan ő is meglepődött, hogy milyen egyszerű feladványok nem jutottak eszébe. Próbált azért úgy játszani, hogy a legjobb tudása szerint válaszoljon a kérdésekre, de ahogy sokszor a sportban, úgy a játékban is sok minden a szerencsén múlik. Amikor kinyílt alatta a föld, akkor inkább meglepődött az ijedség helyett, ezt amúgy is ki akarta próbálni. Attól pedig egyáltalán nem tartott, hogy slusszpoénként a vizes napon a medencében kötne ki.