UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-09-30 19:19

Világbajnoki lecke

Labdarúgásról váltott kézilabdára a MOL-Pick Szeged fiatal kapusa, Pásztor Imre. A nyáron Eb-ezüstérmet szerző játékos már megfogalmazta, mikorra akar stabilan az első csapat kapusa lenni, ám ezt titokban tartja. Azt viszont nem, hogy mit lehet tanulni a rutinosabbaktól.

reb Egy hosszabb hétvégényi idő, gyakorlatilag három nap – ennyi pihenő jutott a 18 éves Pásztor Imrének az augusztus második felében befejeződő ifjúsági kézilabda Európa-bajnokság után. Sok társához hasonlóan szinte alig szusszanhatott, máris jelentkeznie kellett klubcsapatában, a Szegedben. Persze mit sem bánja ezt, ki nem hagyta volna a válogatott diadalmenetét, amire majd’ egy hónappal később is szívesen emlékszik vissza:
pasztor_imre_dawid_linkowski04jpg
pasztor_imre_dawid_linkowski04jpg
– A legnagyobb élmény talán az, hogy mindenkit könnyedén legyőztünk a csoportban, pedig erre senki sem számított. Aztán persze emlékezetes a németek elleni siker és a dánok elleni elődöntő is. A finálé után néhány órán keresztül rettenetesen csalódott voltam, mert akartuk az aranyat, de aztán reálisan nézve, már csak azt éreztük, hogy óriási eredményt értünk el. Legjobban talán az bántotta, hogy éppen a döntőben nem sikerült saját elvárásaihoz mérten teljesítenie – rögtön hozzá is teszi: a poszttárs, Rózsavölgyi Gergő extra teljesítménnyel kompenzált. Mindenesetre a szezon kezdetén kellett némi idő... Az Eb-n nem volt idő emészteni a történteket, hiszen percről percre koncentrálni kellett, de itthon minden a helyére rakhatott. Ezért ma már őszintén mosolyogva beszél arról: nem aranyat veszítettek, hanem ezüstérmet nyertek.

Pásztor kiskorában focizott, ám három unokatestvére addig „szívta a vérét”, míg kipróbálta a kézilabdát. Már kezdetben a kapuba állt be, s később sem kívánkozott a mezőnybe: „bár a labda néha nagyobbat üt, mint a kinti pofonok, jó helyen vagyok”. A Szeged felfigyelt a játékára, így 14 évesen Törökszentmiklósról a Tisza-partjára költözött, egyedül. Először nagyon nehéz volt az idegen nagyvárosban, de megérte a váltás.

A felfokozott heteket követően nem volt egyszerű visszatérni a mindennapokba – például, hogy nem hotelben lakik… –, az élményekből azonban táplálkozhat. – Belső erőt, önbizalmat ad a siker. Minden mérkőzésen azzal a tudattal állok a kapuba, hogy igenis nyerünk, ha a válogatottban megcsináltam, megcsináltuk, a bajnoki mérkőzéseken is sikerül.
pasztor_imre_dawid_linkowski02jpg
pasztor_imre_dawid_linkowski02jpg
Van alkalma bizonyítani rátermettségét: az ifjúsági bajnokság mellett a felnőtt NB I/B-ben is véd, és olykor a Bajnokok Ligájában is szereplő csapatban is számítanak rá. A hármas terhelést ideálisnak tartja, és nem bánja, hogy idén már nincs juniorbajnokság: kevesebb utazás, kevesebb meccs, több pihenés. Hétköznap délutánonként a felnőttcsapattal készül, tehát például a világbajnok, négyszeres Bajnokok Ligája-győztes spanyol José Manuel Sierrától tanulhat. Pásztor szerint a rutinos poszttárstól rengeteg apróságot lehet elsajátítani: hosszú ideig volt a csúcson, teljesen máshogy lát mindent, és a tapasztalatát nem rest átadni a fiatal szegedi kapusnak, legyen az technikai apróság vagy szemlélet, felfogás. Bár az új játékosokkal még nem baráti a viszony, de akiket régebb óta ismer, azokkal oldott a hangulat, kölcsönös a segítőkészség. Elöl járnak a jó példával: minden ízükben profik, így Pásztor pontosan látja, az összes edzés összes pillanatában is oda kell tennie magát. Magában már azt is megfogalmazta, mikor jöhet el az az idő, amikor stabilan véd a Szeged első számú csapatában. Ám – talán babonából – nem árulja el: diplomatikusan csak annyit mond, törekszik arra, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen. Bőbeszédűbb viszont az ifjúsági bajnokságban megfogalmazott célokról: a tavalyi ezüstérem után a klub és saját elvárása egybecseng: nyerni kell! Igaz, nem lesz egyszerű, mert rengeteg sérültjük van, ám egy hete éppen legnagyobb riválisuk, a Balatonfüred otthonában nyertek, így aztán semmi sem lehetetlen.