UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-02 14:48

Premierre várva

Eddig álmodozni sem igen mert arról, hogy válogatott kerettag lehet. Egyelőre még csak az NB I-ben van felnőtt mérkőzése, de dolgozik azon, hogy ez mi hamarabb változzon. Varga Szabolcsnak Kenneth Otigba is gratulált.

Nagy-Pál Tamás Egyértelműen Varga Szabolcs volt a nyári U19-es Európa-bajnokság magyar felfedezettje. A tornán gyakorlatilag csak ő tudott felnőni Ausztria és Portugália legjobbjaihoz. Bár a Heerenveen 19 éves magyar szélsője a holland élvonalban még nem mutatkozhatott be, Dárdai Pál szövetségi kapitány is felfigyelt rá, és meghívta a felnőtt-válogatott bő keretébe. A játékossal beszélgettünk.
Varga Szabolcs1
Varga Szabolcs1
– Honnan tudtad meg a hírt? Anyukám hívott fel és kérdezte: láttam-e az interneten, hogy benne vagyok a keretben? Kellett kis idő, amíg az egész eljutott az agyamig… – Vagyis nem számítottál rá. Álmomban sem gondoltam volna. Teljesen váratlanul ért, óriási megtiszteltetés. Kiskoromban tátott szájjal néztem a válogatottat, most pedig esélyt kapok rá, hogy a tagja lehessek!... – A Heerenveen felnőttcsapatában még nem jutottál szóhoz. Mivel kelthetted fel az új kapitány érdeklődését? Talán az U19-es Eb-vel. Maga a torna nem sikerült túl jól a csapatnak, én is elégedetlen voltam. De közvetlen előtte megsérültem, így már annak is örültem, hogy a keretben lehettem, és csereként segíthettem a fiúkat. Végül rúgtam egy gólt, és adtam két gólpasszt, amiről talán hallhatott a kapitány. – Könnyen meglehet, hiszen összesen négy gólotok volt a tornán, vagyis majd’ mindegyikben közreműködtél. De Dárdai Pál bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt is megemlítette, hogy az akkori edzőtökkel, Mészöly Gézával is egyeztetett. Biztos megbeszélték a dolgokat, hiszen sokat jelentene, ha az U20-as világbajnokságon pár játékosnak már felnőtt válogatottság is lenne a lábában. Önbizalmat, óriási lökést adna. – Ismered már a Hertha legendáját? Személyesen nem, de nagyon sokat hallottam róla. Nem véletlenül rúgta a bőrt Németországban, és kapott edzői feladatot is Berlinben. A válogatottban játszani is láttam. A mentalitása nagyot lendíthet a csapaton. – Ráadásul mindössze harmincnyolc éves. Szerinted ez könnyebbséget jelenthet neki a veletek való kapcsolat kialakításában? Azzal, hogy fiatalabb, biztosan könnyebben szót érthet a játékosokkal. Olyan is van a keretben, akivel még játszott is együtt, ami szerintem szintén inkább pozitívum, mint negatívum. – És olyan is van, akivel te, hiszen az U19-ből Kalmár Zsolt, Tamás Krisztián és Nagy Dominik neve is szerepel a listán. Nagyon örülök nekik! Ráadásul Pölöskei Zsoltot is ismerem: együtt játszottunk az MTK-ban. – Még valakit ismerhetnél, ha kapott volna meghívót. Csapattársadra, Otigba Kenneth-re gondolok. Mit szólt a hírhez? Mindenki gratulált a klubban, hiszen óriási dolog ez bármelyik játékos életében. Minden labdarúgó arról álmodozik, hogy a nemzeti csapatban szülőhazájáért játszhasson. – Nem várta a meghívót? Ebbe nem mentünk bele különösebben. Kenny sok szerencsét kívánt nekem.
Keni Varga
Keni Varga
– És az esélyeidet hogyan látod? Utazhatsz Bukarestbe? Az esély megvan, és természetesen mindent megteszek, hogy beférjek a szűkített keretbe. De már az is hatalmas dolog, hogy egyáltalán számításba vesznek. Persze ne értsen félre: nem szeretnék megállni, végzem tovább a dolgom, és meglátjuk, mire lesz elég. – Biztosan sokat segítene, ha közben sikerülne bemutatkoznod a holland élvonalban. Az Eb óta csak ezen dolgozom. Úgy érzem, léptem is előre sokat. A nyáron több felkészülési meccsen is játszottam az első csapatban. Volt, hogy kezdőként gólokat szereztem. Azóta is a felnőttekkel készülök, és egyre többször kerülök be a keretbe. A bemutatkozás tényleg várat magára, de bízom benne, hogy hamarosan bekövetkezhet. – De azért játszol is? A második csapatban rendszeres lehetőséghez jutok, végigjátszom a meccseket. De nem ez a célom. – Fejlődni így is tudsz? Mindenképpen. Már csak az, hogy távol vagyok a családomtól és a barátnőmtől, megerősített mentálisan. De a pályán is úgy érzem, hogy érettebb lett a játékom. Nagyon sokat kell még tanulnom, de szerintem még idén meglesz a debütálás. Keményen edzek azért, hogy ez minél előbb összejöjjön. (A beszélgetésünk után nem sokkal jelentette be a kapitány, hogy Szabolcsra végül nem számít a szűkített keretben a románok ellen, viszont vésztartalékként készenlétben kell állnia, hiszen váratlan sérülés esetén ő is az utazhat.)