UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-05 09:06

Játékostárs Dani példaképe

Nem tudjuk, mit veszített a boksz, de a futball markáns tehetségről mondhatott volna le, ha Gazdag Dániel az első álmát valósítja meg, és ökölvívó lesz. A távoli bombák specialistája Nyíregyháza melletti faluból jutott el az NB I-ig.

Nagy-Pál Tamás Több szakember szájából elhangzott már, hogy Gazdag Dánielnek rég az NB I-ben lenne a helye. Ennek a honlapunkon például a válogatottból őt elég jól ismerő szövetségi edző, Pisont István adott hangot (ITT). Örülhet, hiszen a 18 éves középpályás először a Magyar Kupában bombagóllal, majd a Pécs ellen már bajnoki mérkőzésen is debütált a Budapest Honvéd felnőttcsapatában. A magyar futball egyik nagy ígéretével beszélgettünk.
Gazdag Dániel1
Gazdag Dániel1
– Igaz, hogy majdnem bokszoló lettél? – Ezt már sosem fogjuk megtudni, mert gyerekként valóban szerettem volna az lenni, de nem próbáltam ki, ugyanis a bátyám elcsábított a petneházi csapat edzéseire, ahonnan már hetekkel később Nyíregyházára kerültem. A szüleim hordtak a tréningekre minden egyes nap, hét éven keresztül. – Hogyan kerültél a kispesti akadémiára? – Nyíregyházán volt csapattársam Kapacina Valér, aki beajánlott, a szakembereknek pedig megtetszettem. Azóta is nagyon jó barátok vagyunk. – És már csapattársak is, hiszen te is bemutatkoztál az NB I-ben. Hogy érezted magad a pályán? – Nem panaszkodhatok. Szerencsére, jó labdaérintéseim voltak, a passzaim is oda mentek, ahová szerettem volna és hibát sem követtem el. – Az kívülről is látszott, hogy nem vagy lámpalázas. Lövésekre is bátran vállalkoztál. Színt vittél a Honvéd támadásaiba. – Nem volt miért idegeskednem. A mester is azzal küldött fel, hogy játsszak úgy, mintha a korosztályomban lennék. Szóval, levette a terhet a vállamról, nem kellett félnem semmitől. – Ez a pedagógia segített három nappal korábban a kupameccsen is? – Hasonló szögből próbálkoztam, mint a Pécs ellen, csak ott be is akadt a kapuba a labda. – Megünnepelted felnőtt pályafutásod első hetét? – Idő hiányában elmaradt. Kedden volt a kupa, pénteken a bajnoki, szombaton pedig már a B csapatban szerepeltem. – Bírtad? Persze. A felnőtt bajnokin csak negyedórát játszottam, az NB III-ban pedig úgy beszéltük meg az edzőmmel, hogy lecserél hatvan-hatvanöt perc után. – És a továbbiakban is készülhetnek a kapusok a távoli bombáidra? – Mondhatjuk, hiszen ez az egyik erősségem. Az utánpótlás-bajnokságokban is jó néhány gólt szereztem messziről. – Mely tulajdonságaidra vagy még büszke? – A sok futásra, a szorgalmamra, az agresszivitásomra és a jó passzaimra. De nemcsak támadásban, hanem védekezésben is a csapat hasznára tudok lenni. – Ahogy elnéztem, szívesebben játszol előre. – Mint mindenki. Viszont, ha az edző vagy az ellenfél úgy követeli meg, hátul is feltalálom magam. Taktikailag viszont fejlődnöm kell még az élvonalbeli helytálláshoz. Ezen kívül a gyengébbik lábamat és a gyorsaságomat is szeretném még fejleszteni. – Példaképeid vannak? – Igen, itthon is és külföldön is. – Gondolom a hazai már jó ideje nem aktív labdarúgó… – Dehogynem! A Honvédban Vécsei Bálintra nézek fel, aki hozzám hasonlóan az akadémiáról került ki. Külföldi példaképem pedig a Barcelonából Andrés Iniesta.
Gazdag Dániel2
Gazdag Dániel2
– Bálint útját eddig másolod, hiszen hozzá hasonlóan tizennyolc évesen mutatkozhattál be az élvonalban. De hogy érzed, neked is sikerülhet megragadnod a csapatban? – Szerintem sikerült meggyőznöm az edzőt. De nem szeretnék megnyugodni, mert folyamatosan bizonyítanom kell, hogy helyem van a csapatban. – Ami nem lesz egyszerű, hiszen a légiósok lassan mindenkit kiszorítanak. A Pécs ellen Bálinton kívül Hidi Patrik és Kemenes Szabolcs volt magyar a kezdőcsapatban, hozzájuk csatlakoztál negyediknek. Fel lehet nézni ezekre a légiósokra? – Vannak közöttük rutinosak, akiktől lehet tanulni. – És mennyire nehéz a kommunikáció? Rengeteg nyelvet beszéltek… – Ez kisebb probléma is. A tréningeken az edző olaszul beszél, és néhány játékos fordít nekünk. De azért nem nagy a baj, mert segítünk egymásnak, összehozzuk a dolgokat. Persze nyilván egyszerűbb lenne, ha mindenki egy nyelvet beszélne. – És szakmailag miben kéne javulnotok, hogy ne kapjatok ki emberelőnyben, mint legutóbb a Pécs és a Diósgyőr ellen is? – A helyzetkihasználásban. Mindig megvoltak a lehetőségeink, többször is eldönthettük volna a meccseket, de a sok kihagyott helyzetünk megbosszulta magát. Egyébként a középmezőny elejére is odaérhetünk. – Ezen kívül még egy fontos feladat vár rád ősszel, az U19-es Eb-selejtező. Mit vársz a novemberi tornától? – Jók az esélyeink. Mindenképpen reális, hogy továbbjussunk, és az elitkörben megmutassuk, hogy igenis el tudunk jutni Eb-re úgy, hogy nem mi vagyunk a rendezők. – Összeállt már ehhez a csapat? – Legutóbb Szerbiában látszott, hogy vannak még hiányosságaink, de az annak is betudható, hogy régen voltunk már együtt. Októberben lesz a következő összetartás, reméljük, addigra minden a helyére kerül, és a selejtezőkre már tökéletes lesz.