UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-08 21:20

Mezei után Mezei Szegeden

Ha Szeged, akkor Mezei... De már Richárd Bendegúz. A korábbi kiváló beálló fia a Tisza-parti ifjúsági kézilabdacsapat vezére, és az apjáéhoz hasonló babérokra tör. De tisztában van vele, hogy hosszú út áll még előtte.

reb Kilenc évvel ezelőtt, amikor a Szeged kézilabdacsapata a Ciudad Realt fogadta, így kezdődött az egyik tudósítás. „Mezei Richárd, hóna alatt Bendegúz fiával, aki a papa nem kis szomorúságára mostanában még csak cselgáncsozik..." Természetesen a tervek között már akkor is szerepelt a kézilabdás jövő, s 2014-ben jelenthetjük, ez fényesen megvalósult. Mezei Richárd Bendegúz a MOL-PICK Szeged ifjúsági csapatának vezéregyénisége, csapatkapitánya.
mezei_bendeguz_cseh_peter
mezei_bendeguz_cseh_peter
„Persze, szerettem volna, ha a sportágamat választja, bár a cselgáncs is hasznos volt, mert megtanult esni, és megvédeni magát. Szerintem az olyan gyerekek, akik a kézilabda-öltözőben nőnek fel, megfertőződnek a sportággal” – mondja Mezei Richárd. Bendegúz arra emlékszik vissza, hogy kezdetben szinte mindegy volt mit, csak sportoljon, ám egy évvel a kézilabdás rajt után már biztos volt benne, hogy édesapja nyomdokaiba lép. Azaz… A 18. születésnapját novemberben ünneplő jobbátlövő igyekszik nem figyelni azokra, akik össze akarják hasonlítani őt a korábbi kitűnő beállóval. „Apu levette a terhet a vállamról, mert hamar megbeszéltük, hogy nem szabad azokkal foglalkoznom, akik hozzá akarnak mérni. Más poszton is játszunk, ráadásul még hosszú út áll előttem, hogy olyan magasságba jussak, mint apu.” „Idősebb” Mezei szerint Bendegúz alkalmas lehet rá, hogy idővel élcsapatban szerepeljen. Mint mondja, már a szivacs-kézilabdázásban kiderült róla, hogy ügyes, később pedig az is, hogy kiválóan lát a pályán. Balkezes játékos lévén jobbátlövőben játszik, korábban pedig irányított is. Az viszont biztos, az erőben és dinamizmusban is fejlődnie kell még, amiben egyetért vele fia is. A dupla kötődés miatt persze otthon gyakran szóba kerül a kézilabda. Mezei szinte mindegyik meccsen ott van, és utána megbeszélik a látottakat. Bendegúz pedig igényli az apa meglátásait. „Nyugodt típus vagyok, nem szoktam vehemensen szurkolni, vagy szidni a bírókat. Annak örülök, hogy tavaly egyszer, amikor néhányan berohantak a pályára, és nekimentek Beninek és a többieknek, nem voltam ott, mert nehéz lett volna mit kezdeni a helyzettel.” Egyébként viccesen szokta mondani fiának, hogy amit tőle ingyen megkap, azért másoknak fizetni kell. „Megpróbálom átadni neki, amit húsz év alatt megtanultam a sportágban. Elsősorban azonban arra igyekszem irányítani, hogy a tanulást is komolyan vegye. Bármikor közbejöhet sérülés, ami miatt derékba törhet a pályafutása, mindenképpen fel kell készülni a civil életre is.” Bendegúznak egyelőre azonban a pályán van tennivalója. A Szeged ifjúsági csapatának kapitánya, a fiatalokból álló gárdában vállalja, és élvezi a vezető szerepet: 5 meccsen 51 gólt lőtt, és vezeti a házi góllövőlistát. A Szeged hat meccs után veretlenül harmadik a tabellán (kettővel kevesebbet játszott, mint az általa legyőzött, listavezető Balatonfüred), és pénteken a Veszprémhez utazik. „Sokan leírtak minket, mert sok a korosztályhoz képest is fiatal játékos, és van néhány sérültünk. Nehéz felmérni az erőviszonyokat, mert az esélyes Füredet nemrég legyőztük, de az biztos, mi dobogóra vágyunk. Meglátjuk mi lesz a pénteki meccsen, viszont az is egyértelmű, a Veszprém-Szeged sosem tét nélküli.”