UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-10-09 11:00

Fordította: Valkusz

Az ellenfél már 4-0-ra is vezetett a döntő szettben, ám Valkusz Máté fordított. A fiatal játékos nagy erényének tartja higgadtságát, fizikálisan viszont még erősödnie kell. Jelenleg ő Európa legjobb teniszezője a tizenhat éven aluliak között.

Pusztai Viola Ahogy arról honlapunk is beszámolt, Valkusz Máté történelmet írt az Europe Junior Masters versenyen: elsőként neki sikerült a duplázás a rangos tornán. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott fiatal tehetséggel hazaérkezése után beszélgettünk. – Melyik volt a könnyebb győzelem, az idei vagy a tavalyi? – Azt hittem az idén könnyebb lesz. Tavaly az idősebbek között nyertem, ezúttal velem egykorúakkal játszottam. A döntő kifejezetten nehéz volt, bár felkészültem az ellenfelemből, mégis meglepett a játéka. Az első szettet meg is nyerte 7-5-re és a másodikban is vezetett 4-0-ra, onnan fordítottam.
Valkusz Máté Forrás: facebook.com/huntennis
Valkusz Máté Forrás: facebook.com/huntennis
– Ezek szerint nem ijedtél meg attól, hogy két játékra volt a macedón Jankulovszki a tornagyőzelemtől… – Egyáltalán nem, sőt ez az egyik erényem, hogy általában nagyon higgadt vagyok a pályán. Az ellenfelem a 4-0-ás vezetés birtokában sem érezte azt, hogy nyerhet, ő is tudta, képes vagyok bármelyik pillanatban visszahozni a mérkőzést. – Tehát az volt a sikered titka, hogy mentálisan erősebb voltál? – Ez is. Meg a taktikámon is változtattam. Addig csak hátulról játszottam, de rájöttem, hogy onnan nem tudom megverni az ellenfelem, mert ő rendkívül jól játszik az alapvonalról. Mivel nem nagyon jött be a pályára, így elkezdtem rövidíteni, nyesegetni, a pontjaim hetven százalékát a háló előtt szereztem. Miután egyenlítettem ki is kérte az orvosi szünetet, tulajdonképpen lélekben feladta, így az utolsó játszmát sima 6-1-el nyertem. – Megremegett a lábad a meccslabdánál? – Őszintén, igen. De amikor beütöttem, az eszméletlen nagy élmény volt. Nagyon boldog voltam, mert tudtam, hogy én vagyok az első, aki meg tudta védeni a címét.  Másrészről pedig a győzelem azt is jelenti, hogy én zártam az élen az Europe Junior Tour év végi ranglistáján a tizenhat éven aluliak között. Ezt nagyon nagy sikernek tartom.
Valkusz Máté Forrás: facebook.com/huntennis
Valkusz Máté Forrás: facebook.com/huntennis
– A döntő után megünnepelted a győzelmet? – A díjátadó után részt vettem a győztesek tiszteletére tartott fogadáson, de nagyobb buli igazából nem volt. Inkább itthon, családi körben ünnepeltem. – A profi tenisztől visszavonuló, hatszoros magyar bajnok Balázs Attila a szövetség honlapján azt mondta rólad, hogy szép jövő várhat rád. Ő elsősorban a helyzetfelismerésedet és a koncentrációdat tartja az erényednek. Miben kellene még javulnod, hogy az élmezőnyben maradj a jövőben is? – Elsősorban fizikálisan, már most ezen dolgozunk az edzőimmel. Leginkább kondiedzéseken veszek részt, ez most előnyt élvez a teniszezéssel szemben. – Mikor lesz a következő megmérettetésed? – Két hónapig az Egyesült Államokban készülök majd a decemberi, két legrangosabb U18-as amerikai torna, az Eddie Herr és az Orange Bowl előtt, közben pedig Mexikóban lépek pályára két ITF-versenyen.