UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-11 09:42

Válogatott születik

Négynapos összetartással kezdődött meg a serdülő leány kézilabda-válogatott kialakítása. Négy hazai topklub tizennyolc játékosa gyakorolt Budapesten. A kezdet biztató, de még hónapok kellenek, mire kialakul a mag.

reb Az első pillanatban meglepődik az avatatlan, későn érkező szemlélő. Furcsa felállás, rengeteg lépéshiba. Mit gyakorol a serdülő leány kézilabda-válogatott? Aztán hamar megoldódik a talány, a szokásos waxos játékszer helyett tojáslabda jár kézről-kézre, azzal melegítenek. „Sokkal jobban átmozgat minket” – mondja később a győri 14 éves Pál Tamara, aki a Mosonmagyaróvár színeiben ontja a gólokat a nála három-négy évvel idősebbek között, az ifjúsági bajnokságban.
csapatkep
csapatkep
A héten azonban Budapesten, a Népfürdő utcai csarnokban volt jelenése. Négynapos összetartással kezdődött meg a leány serdülőválogatott kialakítása. A korábbi kiváló játékos, a szövetségi edző Bohus Bea és edzőkollégája, dr. Woth Péter a nyáron „adta le” az 1998-1999-es korosztályt. Most aztán gőzerővel zajlik a 2000-2001-esek szűrése. Kezdésnek négy haza topklub, a Győri ETO, a Ferencváros, a Debrecen és Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) figyelemre méltó játékosait próbálgatták. Persze hétfőtől csütörtökig nem lehetett csodát tenni: alaptaktikai és technikai tudnivalókat tanítottak a fiataloknak. „Olyan elemeket mutattak meg, amelyeket tudunk, csak ritkán használunk, viszont itt előhozzák belőlünk” – teszi hozzá Tamara. Bohus és dr. Woth egyetértett abban, játéktudásra és felfogásra is alapvetően heterogén a társaság. Ugyanakkor a szövetségi edző úgy látja, a többség taktikailag és technikailag is jobb alapanyagnak tetszik, mint azok, akikkel két évvel ezelőtt elkezdte a munkát. Nagyjából hét-nyolc olyan játékost látott, akire a későbbiekben is számítana, de persze a serdülőválogatott kerete nyitott, a két éves periódus teljes ideje alatt (optimálisan ekkor a legtöbben az ifjúsági társulatba kerülnek) bárki beépülhet és kieshet. A gárda magját nagyjából év végéig tervezi összeszedni, addig azonban még több összetartás vár rájuk. Az ország minden pontjáról hívják az általuk vagy az egyesületekben dolgozó edzők által tehetségesnek tartott fiatalokat Kozármislenyről, Berettyóújfaluról, s még sorolhatnánk. „A decemberi régiós tornán felbukkanhatnak olyan gyöngyszemek, akikről egyébként nem is tudnánk."
hafra_luca
hafra_luca
„Korábban szinte csak egy-két lányt ismertem, a pár nap alatt viszont jóban lettem mindenkivel – mondja immár az újonc Háfra Luca, az FTC 13 éves balszélsője. – Sokat tanultam a pár nap alatt is. A pályán kívül pedig sokat  hülyéskedünk a többiekkel, jó a hangulat. Örülök, hogy itt lehetek.” Az edzőpáros úgy látja, a fiatalok között van értéke annak, hogy válogatottban készülnek. „Aki bekerül a nemzeti csapatba, az a klubjában is kiemelkedően, példamutatóan kell, hogy teljesítsen”- mondja Bohus, aki az utolsó edzés elején külön is felhívja erre a lányok figyelmét. Hozzáteszi nekik: sokat küzdöttek az elmúlt években azzal, hogy a fiatalok ugyan nagyon figyeltek az edzőtáborban hallottakra, tanítottakra, de amikor legközelebb visszatértek, már semmit nem láthattak viszont az edzők az elsajátított elemekből. „Ez is mutatja, hogy ki tehetséges. Hogy amit hall, azt három másodpercig tárolja az agya, vagy beleivódik az edzésmunkába, a játékába” – toldja meg Woth. Bár az edzéseken a gyakorlásé volt a főszerep, az utolsó foglalkozás az egymás elleni játéké. Persze a két edző néha ilyenkor is megállítja a labdát, hogy elmagyarázzon valamilyen apróságot, javítsa a védekezés vagy támadás hibáját. A partvonal mellől olykor a tempót hiányolják, ám az utolsó percekre, amikor döntetlen az állás, mindenki úgy felpörög, mintha bajnoki döntő hajráját játszana. Nem árt. Nagy meccsek várnak még rájuk.