UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-15 10:52

Martin, a korrekorder

Bár izgult, elhatározta, hogy élvezni fogja a játék minden percét. A norvég kapitány csak annyit mondott neki, játsszon úgy, ahogy a klubjában. Martin Ødegaard tizenöt évesen és háromszáz naposan minden idők legfiatalabb játékosaként lépett pályára Európa-bajnoki selejtezőn Bulgária ellen.

UP-info Míg hétfőn este a legtöbb tizenöt éves éppen a leckéjét írta, addig Martin Ødegaard az oslói Ullevaal stadion kispadján ülve arra várt, hogy Per-Mathias Høgmo, a norvég válogatott szövetségi kapitánya odahívja magához, és azt mondja: készülj, pályára fogsz lépni. Ez a történelmi pillanat a bolgárok elleni Európa-bajnoki selejtező hatvannegyedik percében jött el. Az ifjú tehetség tizenöt évesen és háromszáz naposan mutatkozott be a felnőttválogatottban, ezzel ő a legfiatalabb, aki valaha Eb-selejtezőn szerepelt. A 2-1-re megnyert mérkőzés után fülig érő mosollyal mondta: boldog, hogy ő a rekord birtokosa.
Martin Ödegaard Forrás: uefa.com
Martin Ödegaard Forrás: uefa.com
– Nagyszerű érzés volt hazai pályán, ekkora tömeg előtt játszani, ráadásul megszereztük a győzelmet is. Ideges voltam, amikor csereként beálltam, de ha már ilyen lehetőséget kaptam, úgy voltam vele, hogy élveznem kell minden pillanatát. Nehéz szavakba önteni, mindazt, ami ebben az évben történt velem. Ahogy arról már korábban írtunk, áprilisban klubja, a Strømsgodset IF U19-es csapatában szerepelt, nem sokkal később a norvég élvonal legfiatalabb játékosaként a felnőttek között debütált, hogy rövid időn belül az első gólját is megszerezze – természetesen ez utóbbi is rekord lett tizenöt évesen. Augusztusban lépett pályára először a felnőttválogatottban, barátságos mérkőzésen az Egyesült Arab Emírségek ellen – nem nehéz kitalálni, hogy nála fiatalabban ez még senkinek nem sikerült Norvégiában. Azóta természetesen már fél Európa sorban áll érte, édesapja bevallása szerint harminc ajánlatot kaptak. Decemberben tölti be a tizenhatot, akkor szignózhatja a profiszerződését, de játékjogának értékét már most másfél millió euróra becsülik. A szövetségi kapitány remek alkalomnak tartotta a bolgárok elleni selejtezőt, hogy tétmeccsen is bedobja a mélyvízbe. – Mielőtt pályára lépett volna, csak annyit mondtam neki: játssz úgy, ahogy a klubodban. Azt gondolom, tökéletesen megfelelt az elvárásoknak. A korrekordot eddig az izlandi Sigurdur Jonsson tartotta, aki 1983-ban tizenhat évesen és kétszázötvenegy naposan szerepelt hazája válogatottjában. (Forrás: uefa.com)