UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-10-15 16:19

Rövid távon, csak előre

Erdély Csanád szezon közben nem gondol hosszú távú célokra. Rövid távúakat viszont kitűz . A Fehérvár színeiben nemcsak bemutatkozott az EBEL-ben, de profi játékosként megszerezte élete első gólját is. Klubjában alapember akar lenni, az U20-as válogatottal pedig vb-t nyerne.

Pusztai Viola Erdély Csanád hatévesen roppant egyszerű ok miatt választotta a jégkorongot: nem akart aludni délután az óvodában. Más edzés pedig épp nem akadt a sportéletéről híres Dunaújvárosban. Persze később belekóstolt az úszás és a szertorna szépségeibe is, de igazán a hoki ragadta magával. Amikor 2013 februárjában beszélgettünk vele, még arról ábrándozott, hogy az ifj. Ocskay Gábor Akadémia együttesével megnyeri a junior EBEL-t. Azóta nagyot fordult vele a világ: novemberben bemutatkozott a Fehérvár AV19 felnőttcsapatában. Az idei szezonban pedig nemcsak rendszeres játéklehetőséghez jut, hanem megszerezte első gólját is az osztrák bajnokságban.
Erdély Csanád Forrás: albavolanhockey.hu/Soós Attila
Erdély Csanád Forrás: albavolanhockey.hu/Soós Attila
–  Nagy kő esett le a szívemről, amikor betaláltam. Érett már ez a találat, mert a sorunk –Vincze Péter, Orbán Attila, Kocsis Ferenc és jómagam – már öt meccs óta együtt játszik, csak eddig hiányzott az a plusz, ami a gólt meghozta. A végén azért még izgultam, hogy meglegyen a meccs, de az is sikerült. Merthogy öt és fél perc még hátra volt a Dornbirn elleni meccsből, amikor Csanád találatával 4-3-ra átvette a vezetést a Fehérvár. A végéig viszont már nem változott az eredmény, így a tizennyolc és fél éves tehetség büszkén tehette zsebre az „elsőgólosnak” járó pakkot. A győztes gólért. – Hagyomány, hogy ilyenkor megkapja a játékos a meccskorongot. Nagy becsben tartom, mert ez az első profigólom, rá is van írva. Száz százalék, hogy kiteszem a vitrinbe. Nyáron komoly esélye volt arra, hogy draftolják a világ legerősebb juniorligájába (CHL), és Észak-Amerikában folytassa karrierjét, de a kanadai szerződésre még várnia kell. A Fehérvár AV19 viszont már augusztusban kétéves profiszerződést ajánlott neki, amelyet természetesen örömmel írt alá. – Jól döntöttem, hogy Székesfehérváron maradtam, úgy gondolom, más klubban nem lenne lehetőségem profiligában, felnőttek között szerepelni. A szezon elején titkon reménykedtem abban, hogy minél több meccsen játszom az EBEL-ben, azt viszont nem gondoltam, hogy mind a nyolc, eddigi mérkőzésen lehetőséget kapok. Ebben nyilván az is közrejátszik, hogy sok a sérült. Igazából úgy szeretném kiharcolni a helyem a csapatban, hogy mindenki egészséges.
Erdély Csanád Forrás: albavolanhockey.hu/Soós Attila
Erdély Csanád Forrás: albavolanhockey.hu/Soós Attila
A rutinosabb játékosoktól, mint Tokaji Viktor vagy Kovács Csaba, természetesen nagyon sokat tanul. Rendkívül nagyra tartja az NHL-t és számos európai elitligát megjárt kanadai Frank Banhamet, aki egyenrangú partnerként kezeli őt a húsz év korkülönbség ellenére is. A nemzetközi mezőnyből az orosz Pavel Dacjukot tekinti a példaképének, aki nagyon technikás játékos, védekező csatárként a támadásokban is csoda dolgokra képes. – A magyarok közül felnéztem Kiscsicsóra (ifj. Ocskay Gábor – A szerk.), amikor Szapporóban a japánok ellen emberhátrányban meghúzta azt a fakanál-cselt, azt gondoltam, ezt nekem is egyszer meg kellene csinálni. Ladányi Balázst is nagyra tartom, a higgadtsága miatt. Önmagáról szólva: legnagyobb erényének nevezi meg a támadójátékát, és – megfelelő szélsők társaságában – a gólérzékenységét. Az elmúlt években nagy súlyt fektetett arra, hogy a védekezésben is javuljon, úgy érzi, mostanra ez is már az erősségévé vált. Az emberhátrányos játékban viszont még fejlődnie kell, mint ahogy fizikálisan sem elég erős a nemzetközi mezőnyben. Az is a rövidtávú céljai között szerepel, hogy minél több izmot dolgozzon magára. Hosszú távú célokról szezon közben nem beszél, így arra is a következő nyáron gondol legközelebb, hogy a jövőben szeretne az NHL-ben szerepelni. A decemberi U20-as divízió I/B-s világbajnokság azonban már nem tűnik olyan távolinak. – Áprilisban az U18-as vb-n mindenkit magunk mögé utasítottunk, pedig ott volt a mezőnyben az osztrák és a szlovén válogatott is. Most sem lesz könnyebb csoportunk, de úgy gondolom, éremmel fogunk zárni. Azt szeretném, hogy a legfényesebbel. Beszélgetésünk idején is az U20-as válogatott összetartásáról tartott Székesfehérvár felé, ahova már nemcsak a jégkorong, de a főiskola is köti. – A középiskola utolsó két évét magántanulóként végeztem el. Csak most csöppentem bele a főiskolai életbe, a Kodolányi János Főiskola gazdálkodás-menedzsment nappali tagozatos hallgatója vagyok. Az edzések mellett nincs túl sok időm bejárni az órákra, ezért igényeltem egyéni tanrendet. Természetesen a bajnoki mérkőzések is szorosan követik egymást, a Fehérvár pénteken a Znojmo otthonába látogat. – Nem lesz könnyű mérkőzés, a cseh csapat is nyerő szériában van, nekünk pedig még mindig sok a sérültük, ráadásul Magosi Bálintot három meccstől eltiltották. De az a tapasztalatom, hogy ilyenkor még jobban küzdünk egymásért. Megmutatjuk, milyen fából faragtak minket.

Fekti István, az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia igazgatója szerint Erdély Csanád nagyon céltudatos, jó tanuló és igazi észjátékos. Nagyon erős a jelleme, az már egy-két évvel korábban is tisztán látszott, hogy a jövőben a felnőttválogatott alapemberévé válhat. Igazából magával szemben ő tette magasra a mércét. Bár még sokat kell fejlődnie, és rutint szereznie, megvan benne az a lehetőség, hogy a következő években a magyar jégkorong kiemelkedő alakjává nője ki magát.