UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-16 16:35

A kicsik nagyban játszanak

Alig egy hónapja indult el az idei gyermekkézilabda-bajnokság, és máris hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a szervezők. Kiszámíthatóbb a rendszer, de túl sok egyszerre a meccs: a részletekről Gyömörey István utánpótlás-szakágvezető számolt be.

reb Szeptember közepén az U13-as leányok és U14-es fiúk mérkőzéseivel rajtolt el a gyermekkézilabda-bajnokság. Az idei szisztémában az alapszakasz mérkőzései után a régiók első három helyezett csapata  másik régió hasonló helyezettjével találkozik az országos elődöntőben, majd közülük az első kettő kerül a döntőbe. A többi csapat a régióban küzd tovább a régió bajnoka címért. Ennek megfelelően átalakult a rendezés helyszíne és ideje, valamint szakmai módosításokat is végrehajtottak. – Gazdasági és szakmai szempontok motiválták a változtatásokat – kezd bele Gyömörey István utánpótlás-szakágvezető. – Szerettük volna, ha a szövetség és elsősorban a klubok költségei is csökkennek, ami, úgy néz ki, sikerült. A három-kettő-egyes védekezési formától reméljük, javulnak az egyéni és társas védőkapcsolatok, továbbá kreatívabbak és képzettebbek lesznek a támadó játékosok. Ennek valódik hatásáról talán a tavasszal tudunk először beszélni.
gyerekbajnoksag02_cseh_peter_mksz
gyerekbajnoksag02_cseh_peter_mksz
Éppen a védekezési rendszer (az első játékrészben kötelező e nyitott formát alkalmazni) kavart nagy vitákat már a szezonkezdet előtt. Ugyanakkor a szakember tapasztalata szerint jól működik, az edzők és a csapatok is megbarátkoztak vele. Azzal kevésbé, hogy mindenkinek kötelező 12 játékost neveznie a mérkőzésekre, ugyanis a kisebb egyesületeknek vagy települések csapatainak ez gondot okoz. Ugyanakkor Gyömörey leszögezi: az állam által biztosított forrásokból el kell érni, hogy a sportágba nagyobb létszámban érkezzenek a gyerekek. A versenyrendszer segítségül szolgál a sportág széleskörű megszerettetéséhez. A kötelező csere sem aratott osztatlan elismerést (holott esztendeje szigorúbb szabályok vonatkoztak a gyerekek szerepeltetésére). Ám gyermekbajnokságba nem való olyan eset – amely korábban előfordult –, hogy pusztán a jegyzőkönyv kedvéért pályára léptették a fiatalt, majd azonmód le is kapták. (Az idén minden játékosnak tíz percet szerepelnie kell az első félidőben). Az átalakuló gyermekbajnokság pozitív tapasztalata, hogy kiszámíthatóbb a rendszer (tavaly sokszor csúsztak a mérkőzések), s bár még nem végleges az alapszakasz programja, október 31-ig elkészül a menetrend. A tavaly kiemelt bajnokságban szereplő csapatok költségei csökkentek (a jelenlegi szisztémában mindenkinek jut egy-egy rendezés), és csak azoknak nőttek a kiadásai, akik az előző idényben rendszertelenül versenyeztek. Már most látszik, vannak neuralgikus pontok a kiírásban. A következő évben érdemes megfontolni, hogy bontsák adott korosztály fordulóját, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, nehéz megoldani, hogy adott napra egy helyszínt találjanak tíz-tizenkét csapat mérkőzéseinek. Országosan problémát okoz az ilyen rendezvényekkor magától értetődően kötelező egészségügyi személyzet garantálása. A gyermekbajnokságban (leány U11 és U13, illetve fiú U12 és U14, a náluk is ifjabbak kisiskolás bajnokságban szerepelnek) hozzávetőlegesen 500 csapat lép pályára, és a szezon végére várhatóan kilenc-tízezer mérkőzést játszanak. (A gyermekbajnokság idei kiírását itt találja.)