UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-10-16 11:15

Jönnek a fiatalok!

A fiatalok már a felnőtt válogatott kapuján kopogtatnak, s Altorjai Sándor szerint e konkurencia jót tehet a magyar tornasportnak, hiszen a riválisok jobb teljesítményre ösztönzik az idősebbeket is. Többen az ifjak közül akár már a jövő évi glasgowi világbajnokságon a csapat tagjai lehetnek.

Pusztai Viola A nanningi felnőtt tornász-világbajnokságon a magyar férfi és a női csapat is huszadikként végzett, így biztosította helyét a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-n. Altorjai Sándor, a szövetség főtitkára a verseny után elmondta, Glasgowban akár még a tizenhatodik hely is elérhető. Mivel itthon szélesedik a paletta: mind a nők, mind a férfiak mezőnyében jönnek fel a fiatalok. Így nagyobb lesz a konkurencia, ez pedig mindenkit jobb teljesítményre ösztönöz. – Jövőre többen is a felnőttek között szerepelnek a mostani ifik közül. Több nevet is tudnék említeni, például Kardos Botondét, aki az ifjúsági olimpián korláton ezüstérmet nyert és remek helyezéseket ért el a szerenkénti döntőkben, illetve negyedik lett egyéni összetettben. Ő mindenképpen ott lehet a világbajnoki indulók között.
Kardos Botond Forrás: mob.hu/Szalmás Péter
Kardos Botond Forrás: mob.hu/Szalmás Péter
A Vasas tornászának edzője, Reszeli Péter Nandzsing után még úgy vélekedett, tanítványának Rió még nem cél. Aztán az ifjúsági olimpia hozadékát látva, mégis úgy döntöttek, megmérettetnek a hazai válogatóversenyeken a 2015-ös világbajnoki csapatba kerülésért. Ő is ugyanazon a véleményen van, mint Altorjai Sándor, azaz a magyar tornasport szempontjából is hasznos, ha jönnek fel a fiatalok. – Azt gondolom, a vb-csapatba kerülésért óriási harc lesz a hazai mezőnyben. Ami örömteli abból a szempontból, hogy az azonos képességű versenyzőknek egyre jobb gyakorlatokat kell majd bemutatniuk ahhoz, hogy legyőzzék egymást – mondta a főtitkár honlapunknak. A lányok közül egyébként a KSI versenyzőjét, Honti Kittit emelte ki, aki a következő szezonban betölti a tizenhatodik életévét, így már indulhat felnőtt világversenyeken is. Az ifjúsági olimpián szereplő szombathelyi Dévai Boglárkát is a jövő reménységei között említette, aki szintén jövőre éri el korhatárt. Az FTC YBL tornásza, Boncsér Krisztián viszont még nem lesz tizennyolc, így nyújtón hiába mutatott be az utánpótlás országos bajnokságon a gyakorlatában olyan kötést, amelyet idehaza csak ő tud, a felnőtt mezőnyben még nem csillogtathatja tudását. Makra Noémi viszont már második világbajnokságán van túl. A tizenhat éves békéscsabai lány már 2013-ban bemutatkozott a nemzetközi felnőttmezőnyben, nem is akárhogy: az antwerpeni vb-n bejutott az egyéni összetett döntőjébe és a tizennegyedik helyen végzett. Nanningban nem jött össze neki a hasonló jó szereplés, csupán a csapattal elért huszadik helynek örülhetett. A felkészülését nehezítette, hogy végig saroksérüléssel bajlódott, így nem tudott olyan munkát végezni, amelyet szeretett volna, ez pedig a vb-szereplésén is látszott. – Bár nem volt boldog, azért nem is keseredett el, inkább bosszankodott egy-egy gyengébben sikerült gyakorlat után. Ő is tudta, hogy nem volt tökéletes a felkészülése, és természetesen jobb eredményt várt magától, de most ennyi volt benne.