UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-10-18 09:57

A 19 éves kapitány

Hatalmas megtiszteltetésnek tartja a 19 éves Perl Zoltán, hogy edzője őt nevezte ki az NB I-es Falco KC Szombathely csapatkapitányának. Még tanulja a vezérszerepet, és sikerre vinné a gárdát.

reb Szombat délután a Jászberény vendégeként a Falco KC Szombathely is megkezdi a NB I-es kosárlabda-bajnokság alapszakaszát. A vasiakat az elmúlt két évben fokozatosan az első csapatba beépülő, 19 éves játékos, Perl Zoltán vezeti a pályára. Főnöke, Kálmán László ugyanis szeptember elején, még az első edzőmérkőzés előtt őt tisztelte meg a csapatkapitányi címmel.
perl_zoltan_bonyhadi_zoltan
perl_zoltan_bonyhadi_zoltan
– Nagyon meglepett Laci, amikor elmondta, hiszen mégiscsak én vagyok az egyik legfiatalabb az együttesben – mondja Perl. – Megtisztelő a feladat, és nagyon örülük neki. Eddig is mindig igyekeztem a maximumot nyújtani, és ezután is a legjobbra törekszem. Persze volt némi viccelődés, de a rutinosabb, idősebb játékosok  hamar elfogadtak, szívesen segítenek, ha hozzájuk fordulok. A vezetőedző, a korábbi kitűnő kosaras, Kálmán László szerint Perl kettes poszton a legjobb; mozgékony, robbanékony, kintről és bentről is veszélyes, ráadásul esze is van a játékhoz. Példamutató az edzésmunkája, továbbá helyi kötődésű, ezért aztán nem sokáig hezitált, amikor fiatal kora ellenére őt választotta „csékának”. Hozzáteszi: Zoli a pályán kívül még kissé visszahúzódó és szerény, amit fiatalságának tud be. Vagányabbnak kell lennie, ahogy a sportágat, a kapitányságot is tanulni kell. Perl egyetért a korábbi játékostársával: évek kellenek ahhoz, hogy jól elsajátítsa a vezérszerephez szükséges tulajdonságokat, ez nem megy egyik napról a másikra. Ő sem vallja bőbeszédűnek magát, ám szerepköréből adódóan sokkal többet kell kommunikálni az edző és csapat között. Még nem érzi testhezállónak a szerepet, de egyre inkább belejön. A nyáron az U20-as válogatottban is szereplő fiatal (a társulat az utolsó helyen végzett az A-divíziós Eb-n, és búcsúzott az első vonaltól) erényének tartja, hogy gyors, és kreativitásával támadásban képes pluszt hozzátenni a játékhoz. Ugyanakkor védekezésben mindenképpen előbbre lépne, és úgy érzi, még mindenben fejlődnie kell. A 2013-ban a szerb Partizan Beograd által is tesztelt, tősgyökeres szombathelyi Perl a bajnokságban minél előbb szeretne végezni a 16-os keretében nyolc húsz év alatti kosárlabdázót szerepeltető Falcóval. Az edző szerint, amennyiben nem egyénieskednek, hanem csapatként kosaraznak, a legjobb nyolc között végezhetnek a bajnokságban. A parancsnoki hídon immár a fiatal kapitánnyal.