UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-18 19:42

Sírva vigad a magyar

Az Európa-bajnokság elitkörébe jutott az U17-es leányválogatott, de az ünneplés helyett az utolsó mérkőzésen elszenvedett vereség miatt bánkódtak a lányok. Lévay Andrea szövetségi edző nagyon büszke rájuk, a portugálok ellen meglepődött, hogy mire is képesek.

Nagy-Pál Tamás Szép sikert ért el az U17-es leányválogatott, hiszen a magasabban jegyzett Portugáliát, majd Azerbajdzsánt legyőzve már két forduló után az Európa-bajnokság elitkörébe került, így a csoportdöntőn a papírforma vereség is belefért tíz emberrel Svájc ellen. A csapat szövetségi edzője, Lévay Andrea értékelte honlapunknak a Bükön és Szombathelyen rendezett minitornát.

U17-es leány
U17-es leány

„A továbbjutással természetesen elégedett vagyok, az utolsó meccs eredménye viszont kicsit zavaró – kezdte a szakember. - Tíz emberrel is helyt állt a csapat, kontrákból helyzeteink is voltak, az egyenlítés, később a szépítés is benne volt a játékunkban. Ha nincs a kiállítás, ami egyébként teljesen jogos volt, akkor végig pariban lettünk volna. Nem véletlen, hogy a három nullás sikerük után a svájciak úgy örültek, mintha megnyerték volna az Európa-bajnokságot. Van miért büszkének lennem a lányokra.”

A csúcson rögtön az első találkozón volt a csapat, amikor a jóval esélyesebb Portugáliát sikerült 2-0-ra legyőznie, amivel fél lábbal máris az elitkörben érezhette magát. „Minden összejött azon a meccsen, és persze fel is készültünk az ellenfélből rendesen. Mondtuk a lányoknak: szűkítsék le a területet, hogy a portugáloknak ne legyen lehetőségük kis passzokkal felhozni a labdát. Az már fél siker volt, hogy betartották a taktikát és emellett maximális volt a koncentráció is.”

Lévay elárulta, hogy a mérkőzés után beszélt a portugálok edzőjével, aki nagyon el volt keseredve, mert másra számított. "Nagyon jó, fegyelmezett csapatként jellemezte a magyart, amely még sokra viheti. Viszont abban is egyetértettünk, hogy ha nem a torna elején játszunk, nem biztos, hogy ugyanez az eredmény születik. Frissen tényleg annyira figyelni tudtak a lányok, hogy én is meglepődtem, mire is képesek. A csehek elleni felkészülési meccseken ezt még nem láttam viszont, de most haraptak, martak és nagyon akarták a sikert. A portugálok maximum kétszer kerültek helyzetbe, annyira jól zártunk. Ha mondjuk az utolsó fordulóban találkozunk, akkor a fizikai fáradtság miatt biztosan nehezebb lett volna koncentrálni és pontatlanabbak lettünk volna.”

Ahogy az már meglátszott Azerbajdzsán elleni találkozón is, amikor a papíron jóval gyengébb csapat ellen sokáig csak szenvedtek a lányok. „A portugál meccs rengeteget kivett belőlük, és utána csak egy nap szünet volt. Próbáltunk regenerálódni és felkészítettük őket arra, hogy csalódott együttessel találkozunk, amely nyerni akar, hiszen ez az utolsó esélye a továbbjutásra. Mondtuk, hogy kínkeserves lesz és valószínűleg csak az utolsó percekben tudjuk megnyerni a mérkőzést. A lányok már a bemelegítés után szóltak, hogy fáradtak, nehezek a lábak. Aztán sikerült mégis megszerezni a vezetést, ami megnyugtatta a csapatot, de jött az egyenlítés a semmiből, ami kissé megfogta őket. A szünetben biztattam őket, hogy nem szabad feladni, mert biztosan nyerni fogunk, ha csak az utolsó percben is. Látszott rajtuk a második félidőben, hogy egy pillanatra sem fordult mega fejükben a döntetlen. Aztán tényleg az utolsó öt percben sikerült két olyan gólt rúgni, amely a férfimezőnyben is megállta volna a helyét.”

u17-es leány azer
u17-es leány azer

Az edző a torna előtt picit félt attól, hogy megzavarhatja a lányokat a rokonok, barátok közelsége, de végül ebből is jól jöttek ki. „A szülők végig biztatták a csapatot, a hullámvölgyekben rengeteget segítettek, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik. Jó érzés volt, hogy ők is részesei lehettek a továbbjutásnak. A meccsek után mindig meg is engedtem a lányoknak, hogy kicsit együtt legyenek velük, nem zártam el őket. Nem éltek vissza a helyzettel, tudták, hol a határ.”

Amikor arról érdeklődtünk, hogy sikerült-e már kellőképpen megünnepelni a sikert, meglepő választ kaptunk. „Igazából nem. A második meccs után hiába jutottunk tovább, készültünk a csoportdöntőre, ami után jó magyar szokás szerint nem annak örültünk, hogy folytathatjuk a sorozatat, hanem a vereség miatt szomorkodtunk. Majd az évzárón lesz lehetőségünk az ünneplésre, közösen az U19-es és a felnőttválogatottal.”

Addigra már azt is tudni fogják, hogy milyen csoportban és hol szerepelnek az elitkörben, hiszen november 19-én lesz a sorsolás.„Október végén vagyunk hivatalosak Vági Márton főtitkárhoz, valószínűleg akkor kérdezi meg tőlem, hogy szeretnénk-e hazai pályán játszani. Addig megálmodom még, de a végső döntést persze a szövetség hozza meg . A programunkat már a nyáron le kellett adni, és azt az alapján állítottam össze, mintha már akkor továbbjutottunk volna, így vannak lekötött meccseink az áprilisi elitkör előtt.”

A selejtező utolsó szakasza szintén négycsapatos minitorna lesz, ahonnan az első helyezett jut az Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe.