UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2014-10-19 19:13

Kilátások Miamira

Tóth Krisztián felnőtt vb-ezüstérmesként utazik a junior-világbajnokságra, Miamiba. Természetesen az a célja, hogy a legfényesebb éremmel térjen haza, bár nem lesz egyszerű dolga az erős mezőnyben.

Pusztai Viola Bár Tóth Krisztián még csak húsz éves, már most a világ élmezőnyébe tartozik a felnőttek 90 kg-os súlycsoportjában. A cseljabinszki világbajnokságon nem kisebb neveket vert meg, mint a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes grúz Varlam Lipartelianit – aki jelenleg a világranglistát is vezeti –, vagy az Eb-ezüstérmes orosz Kirill Voproszovot. Ugyan a döntőben vereséget szenvedett az olimpiai bajnok, kétszeres világ-, és Európa bajnok görög Iliasz Iliadisztól, mégis boldog volt az ezüstéremmel. – Nem volt különösebb célkitűzés a vb-szereplésemre. Nagyon jó napot fogtam ki, sokkal rutinosabb versenyzőket vertem meg, úgy érzem, mindent kihoztam magamból. Elfogadható, hogy a döntőben kikaptam a világklasszis Iliadisztól.
Tóth Krisztián Forrás: mno.hu
Tóth Krisztián Forrás: mno.hu
Nemcsak a vb-n, de az olimpiai kvalifikációs Grand Prix-versenyeken is remekelt: a budapesti és az ulánbátori állomáson második lett, míg Zágrábban megnyerte. A 90 kg-ban világranglistán a harmadik helyen áll. Csak a junior Európa-bajnokság nem úgy sikerült, ahogy tervezte: már a nyolcaddöntőben összekerült a grúz Beka Gviniasvilivel, akitől Grand Prix-viadalon kétszer is kikapott az idén. Bukarestben sem sikerült a későbbi Európa-bajnokot legyőznie, edzője, Pánczél Gábor szerint azért, mert türelmetlen volt. Ezzel a KSI versenyzője is egyetért, ahogy mondta, taktikai hibát követett el, túl korán indított, az ellenfél pedig kontrázott. Nem kizárt, hogy az október 22-26-án Miamiban zajló junior-világbajnokságon is a verseny korai szakaszában kerülnek össze. Miután a szezonban mindketten leginkább a felnőttek között indultak, így a juniorranglista alapján nem lesznek kiemeltek. – Azzal a céllal utazom a vb-re, hogy érmet nyerjek, lehetőleg minél fényesebbet. Így teljesen mindegy, kivel mikor mérkőzöm meg, hiszen ha nyerni akarok, mindenkit meg kell vernem, aki az utamba kerül. Edzője is úgy gondolja, az eredményei és az idei teljesítménye alapján reális esélye van az éremszerzésre. – A tudása megvan, hogy aranyérmes legyen, ám ebben a sportágban nem lehet papírforma-eredményről beszélni. Már a juniorok között is komoly ellenfelekkel kell számolni, így ha érmet nyer, akkor én már elégedett leszek. Ha mégsem, akkor sem történik tragédia. Krisztián honlapunknak elmondta: a felkészülés nagyjából befejeződött, csupán a formaidőzítés van hátra, és úgy érzi, fizikálisan és mentálisan is készen áll a világbajnokságra. A magyar csapat kedden utazik Miamiba, a 90 kg-osok versenyét pénteken rendezik, így a vasárnapig tartó viadal alatt lesz idő a kikapcsolódásra is. – Még sosem voltam Miamiban, így biztosan szakítok időt a városnézésre, amely a feszültség levezetésére is tökéletes.