UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-10-20 09:26

A lila volt a nyerő szín

Rangadóhoz méltó komolyság, kőkemény harc, szemet gyönyörködtető megoldások, kiemelkedő teljesítmény – mindebből volt bőven a népligeti  FTC–UVSE-napon. A lilák három győzelemmel távoztak a IX. kerületi zöldek otthonából.

Szita Mónika A bajnokság negyedik fordulójában FTC–UVSE összecsapást rendeztek a Népligetben. Az esemény presztízséhez méltóan a zöld-fehérre festett lelátó megtelt, ami hamisítatlan rangadóhangulatot varázsolt az uszodába.  A három mérkőzésre kilátogatókat még a szemből sütő nap sem tántorította el, nem múló lelkesedéssel biztatták, hajtották, segítették sajátjaikat, vagy reagáltak hevesen egy-egy bírói ítéletre. Az UVSE ifjúsági csapatának különösen fontos volt a javítás a múlt héten a KSI-től elszenvedett vereség után. Ennek megfelelő elszántsággal kezdtek a lila sapkások, ugyanis rögtön a mérkőzés elején elhúztak három góllal. Bár a Fradi itt még közelebb tudott zárkózni, de a 2-4-es állástól kezdve csak nőtt az újpestiek előnye. A Hertzka-vezette „kékek” védekezése olyan jól összeállt a félidőre, hogy az FTC a második játékrészben mindössze egyszer talált be Farczádi kapujába, akinek a jelszava – Nagy Viktor után szabadon – az volt: „Ma nem”. A vendégek hol okos megoldásokra, hol távoli bombákra építve a lefújás előtt négy perccel már tíz góllal vezettek, amit aztán még eggyel meg tudtak fejelni, kialakítva a 15-4-es végeredményt.
Hertzka Olivér Forrás: facebook.com
Hertzka Olivér Forrás: facebook.com
A négy gólig jutó Hertzka Olivér így értékelt: – Nagyon örülök, hogy a KSI elleni vesztes meccs után sikerült összeszednünk magunkat. Az ellenfelet viszonylag kevés gólon tartva, sok lövéssel, okosan játszva, jó kapusteljesítménnyel meg tudtuk nyerni a rangadót. A múlt heti vereség azt mutatta, hogy helyzetkihasználásban és védekezésben egyaránt javulnunk kell – szerencsére, sikerült. A következő körben újabb nagy rangadó vár ránk a tavalyi bajnok ellen. Erős csapat az Eger, ezért fontos, hogy mind fizikailag, mind fejben a lehető legjobb formában fogadjuk. Az ifik győzelme hab volt a tortán, ugyanis a délelőtt folyamán a serdülők és a gyermekek összecsapása is újpesti sikert hozott. A mérkőzések képét nagyban meghatározta a zónázást tiltó szabály, melynek nyomán mindkét összecsapás első játékrészében a védekezésé volt a főszerep. A serdülők meccsén mindvégig az UVSE akarata érvényesült, 2-1-es hazai vezetés után ugyanis megrázták magukat a vendégek, előbb fordítottak, majd lépésről lépésre növelték előnyüket egészen a végeredményt jelentő kilenc gólos differenciáig. Az UVSE világbajnokai külön dicséretet érdemelnek: Nagy Ádám felnőtteket idéző átemelős cselével, Vadovics Viktor pedig – a tiszta játékidőt tekintve – hat perc alatt lőtt négy góljával vonzotta a figyelmet. A másik oldalon Jókai Miklós Gergely teljesítménye volt szemet gyönyörködtető: a kapus hol hatalmas távoli bombákat, hol pedig kristálytiszta ziccereket hárított magabiztosan, tartva a lelket a csapatában. Egy rövid szünet, gyors bemelegítés, libasoros pacsizás, sokszorosan visszhangzó csatakiáltás után aztán a gyermekek összecsapásán is útjára indult a labda. Mint utólag kiderült, a három mérkőzés közül ez a párharc bizonyult a legszorosabbnak.  Egészen az utolsó negyed kezdetéig ugyanis fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol az egyik, hol a másik oldalon volt az előny. Az UVSE az első játékrészben ügyesen bepasszolt labdákkal próbálta feltörni a kötelezően szoros emberfogást. A játékszer rendre el is jutott a kapuig, a befejezésbe azonban már sokszor hiba csúszott – többnyire Juhász Levente személyében. A kapus ugyanis rögtön a meccs elején három hatalmas védéssel köszönt be, bravúrjaival pedig egészen a lefújásig támogatta hátulról a csapatát. Baksa Benedek játéka mellett pedig még a hazai szurkolók sem mehettek el elismerő bólintás nélkül. Az ifjú titán a lilák 12 találatából nyolcat jegyzett, a csavart gólokat pedig olyan természetességgel lőtte, mintha  arra a kérdésre válaszolna matekórán: mennyi is egyszer egy. Összességében nevéhez méltó gálává alakult a rangadó, mely egyben jó példával szolgál arra, hogy a zöld-fehérek és a lilák harca megmaradhat a sportszerűség medrében – a vízben és a vízparton egyaránt.