UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-20 15:00

Tajtiék az Eb-elitkörért

Kulcsemberek hiányoznak, de nem lehet kérdés, hogy az Eb-elitkörbe jutás az U17-es válogatott célja Telkiben. Belvon Attila szerint nem szabad félni senkitől, mert jól dolgozott a csapat a felkészülés során.

Nagy-Pál Tamás Az Európa-bajnokság selejtezőjének első szakaszára készül az U17-es válogatott. Belvon Attila csapata Izraelt, Kazahsztánt és Horvátországot látja vendégül a Telkiben rendezett minitornán. Az első két helyezett az elitkörbe jut, ami minimális elvárás, de a szövetségi edző szerint a a csapat a csoportgyőzelemért száll harcba.
U17-es fiúk1
U17-es fiúk1
A szakemberrel beszélgettünk, aki először kitért a Svájc elleni főpróbára: az „odavágón” többek közt Szőke Dániel félpályás góljával (erről ITT) magyar győzelem született, de a második találkozón már a vendégek bizonyultak jobbnak. „A két összecsapás arra mutatott rá, hogy jó úton járunk – kezdte Belvon. - Ez köszönhető természetesen a klubokban folyó munkának és maguknak a játékosoknak, hiszen hatalmas becsvággyal és őszinteséggel futballoztak. Az első felvonás során magyar csapatokra nem jellemző játékot mutattunk. Dinamikusan, jól futballoztunk, megleptük a svájciakat a gyorsaságunkkal. A letámadásnak köszönhetően már fönt labdát szereztünk. A visszavágón a fáradtság miatt nem előrefelé védekeztünk, így nem voltunk elég hatékonyak.” A frissesség hiányának pedig az lehetett az egyik oka, hogy több alapember nem tudott tétmérkőzésen pályára lépni a klubjában. „Külföldre igazoltak, és még nem érkezett meg a versenyengedélyük, ezért csak az edzéseken vehettek részt. Nem az volt a célunk, hogy emiatt ne hívjuk meg őket, hanem az, hogy játéklehetőséget adjunk nekik a selejtezők előtt. Volt is egy-két gyengébb teljesítmény, de a többiek tudták kompenzálni. Megmaradt a stílus, amit képviselünk, ráadásul időnként igen látványos volt. Remélem, hogy a selejtezőkön is sikerül a minőségi futballt eredményességgel párosítani.” Belvon szerint a tervezett munkát elvégezték, a sikerességét viszont a selejtezőkön elért eredmény árazza be. „Hiszek benne, hogy jól dolgoztunk, a srácok figyeltek, koncentráltak voltak az edzéseken. Reméljük, ez a tétmeccseken is meglátszik. Sikerült olyan csapategységet és játékot kialakítani, amelyikben a fiúk tisztában vannak az alapelvekkel, tudják, mit kell csinálniuk támadásban és védekezésben. Jó helyeken szerzünk labdát, gyorsan el tudunk jutni a kapuig, és képesek vagyunk nyomás alatt tartani ellenfelünket. ” A csapat tehát készen áll és Tajti Mátyásék már várják is nagyon az első nemzetközi tétmeccseiket. „Vigyáznunk kell, mert nem jó, ha túlpörög a játékos, az teljesítményromlást okozhat. Viszont azt sem szeretem, ha valaki alulmotivált, mert akkor nem bontakozik ki a valós tudása, az egyénisége. Meg kell találni a középutat. Persze, tudom, hogy Eb-selejtezőn mindenki felfokozott mentális állapotban van, és nem is akarjuk eltüntetni a győzni akarást.”
U17-es fiúk2
U17-es fiúk2
Az edző az utolsó napok forgatókönyvébe is betekintést engedett. „Az utolsó előtti összetartáson a támadófeladatokat vettük át, szombattól pedig a védekező rész volt soron. Megpróbáljuk kijavítani a hibákat, de a pályán természetesen a játékosok hozzák meg a döntéseket, mi csak átadjuk nekik azt, ami eredményes lehet.” Közben a sérülések nem kerülték el a gárdát, a szakember jó néhány kulcsjátékosára nem számíthat. „A megszokott kerethez képest Kovács Dávid egy hónapja porcműtét miatt hiányzik. Dragóner Filip Svájc ellen még játszott, de két hete, sajnos, ő is megsérült. Szőke Dani és Tóth Dávid szereplése kérdéses, így négy hiányzónk is lehet. Bízom benne, hogy sikerül olyanokat pályára küldeni, akik megfelelően pótolják őket.” A fiúk kedden Izrael ellen kezdenek, majd Kazahsztán, végül a csoportfavorit Horvátország következik. „Három felvételt is kaptam az izraeliekről, az olaszok, a hollandok és a németek elleni meccsükét, elemeztük a játékukat a stábbal. A horvátokról tudjuk, hogy nagyon sok a jó játékosuk, hiszen több mint a keret felét az a Dinamo Zagreb adja, amely már korosztályos klub-világbajnokságot is nyert. Egységes csapat, de nekünk nem szabad félnünk senkitől, csak őszinte, tiszta és szerethető focit kell játszanunk. A minimális célunk természetesen az elitkörbe jutás, de mindenkiben megvan a megfelelő dac és akarat, hogy csoportelsőként lépjünk tovább.”