UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-10-22 10:03

Eb a „kisolimpián”

2015-ben az U17-es Eb-t az Európa Játékok keretén belül rendezik. Horkai György szerint biztosan nagy élmény lesz a fiataloknak a különböző sportágak nagyságaival találkozni. Annak viszont egyáltalán nem örül, hogy a verseny már június 12-én kezdődik.

Pusztai Viola Az U17-es Európa-bajnokság mindig különleges a fiatal vízilabdázóknak. A korosztályos válogatott tagok többségének ez az első nagy nemzetközi megméretése, amely akár a kezdete is lehet a fényes karriernek. Vadovics Viktor és Nagy Ádám U18-as világbajnokként utazik majd a 2015-ös Eb-re, így nyugodtan mondhatjuk, ők már átéltek egyet s mást.  Az viszont még nekik is újdonság lesz, hogy az Eb-t az európai „kisolimpia” keretében rendezik. Az Európa Játékok alapvetően a felnőttsportolók vetélkedéséről szólna, azonban a vizes sportágak, így a vízilabda esetében is csak a 17 éven aluliak versenghetnek egymással. A LEN azért is egyezett bele az utánpótlás-kontinenstorna beolvadásába, mert így a költségeket nem az európai szövetség állja, hanem a szervezők.
A bakui vízilabda-aréna Forrás: baku2015.com
A bakui vízilabda-aréna Forrás: baku2015.com
Horkai György, utánpótlás-szövetségi kapitány azonban nem volt felhőtlenül boldog, amikor meghallotta a hírt. – Túl korai az időpont. Június 12-én már kezdődik a verseny, így a hazai bajnokságot áprilisban be kell fejezni. Ennek a megszervezése elég problémás volt, ráadásul egyáltalán nem jó, hogy hosszú a szünet a két szezon között. Korábban ugyanis az U17-es Európa-bajnokság rendszerint augusztusban zajlott, az ob pedig júniusban ért véget.  Májusban kezdődik a felkészülés, akkor már az a tizenöt-tizenhat játékos kap szerepet, akik közül kikerül a tizenhárom utazó. A szakmai stáb már elkezdte a közös munkát a huszonöt tagú kerettel, de egyelőre még csak a tehetséggondozó program keretében. Az 1998-99-es születésű fiatalok egyébként eddig csupán a tavalyi obrenováci tornán játszottak  a válogatottban. Az pedig korántsem volt akkora rendezvény, mint amilyen az Európa Játékok lesz Bakuban. Horkai György szerint a játékosokat biztosan fel kell majd készíteni a „kisolimpia” milliőjére is. – Hatalmas esemény, hasonló, mint az olimpia. Nemcsak a korosztályuk lesz jelen, hanem olimpiai-, világ-, és Európa-bajnokok is. Úgy gondolom, a gyereknek nagy élmény lesz a különböző sportágak nagyságaival találkozni.

A lányok esetében még sajátosabb a helyzet, amely a bajnokságot illeti. A korosztály tagjai ugyanis a felnőttek között is szerepet kapnak, s miután a női sorozat rájátszása csak május közepén ér véget, így Mihók Attila vezetésével nagyjából négy hetet készül majd együtt a bakui keret.