UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-22 18:44

Junior a felnőttek között

A 19 éves Bánhidi Bence is helyet kapott Talant Dujshebaev Európa-bajnoki selejtezőre készülő férfi kézilabda-válogatottjában. A fiatal beálló örül, Sótonyi László edző szerint van esélye arra, hogy szerepeljen Portugália vagy Ukrajna ellen.

reb A férfi juniorválogatott a jövő héten a szomszédos Ausztriában vív felkészülési meccseket, ám a gárda oszlopos tagja, Bánhidi Bence nem tart a társakkal. Sérülésről szó sincs, és balatonfüredi edzője, a korosztályos válogatott szakvezetője, Csoknyai István sem vonta meg tőle a bizalmat.
banhidi_bence
banhidi_bence
Másról van szó: a férfi kézilabda-válogatott nemrég kinevezett szövetségi kapitánya, a kirgiz származású spanyol Talant Dujshebaev számít rá az október 29-i Portugália elleni hazai, majd a november 2-i Ukrajna elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőn. Magától értetődő, a fiatal játékost cseppet sem zavarja a programváltozás. – Nem mondanám, hogy meglepődtem, inkább csak nagyon örültem – jellemzi a helyzetet Bánhidi Bence. – Boldog akkor lennék, ha bekerülnék a csapatba. Amennyiben így alakul, azon leszek, hogy a pályán is visszaköszönjön az a sok munka, amit elvégeztem. Szeretnék a válogatott hasznára lenni, de velem vagy nélkülem, nyerni kell Portugália és Ukrajna ellen. Maximalista vagyok, mindenképpen győzelmet várok. A 18 tagú keretből minden mérkőzésre 16 játékost nevezhet a kapitány, azaz ketten kimaradnak. A két méter feletti ifjú beállónak Zubai Szabolccsal, Schuch Timuzsinnal és Szöllősi Szabolccsal kell megküzdenie a posztján. – Egyrészt szeretnénk megteremteni a folytonosságot a válogatottban, márpedig Bence  a fiatalok közé tartozik – mondja Sótonyi László edző, a szövetségi kapitány jobbkeze. – A klubjában sok lehetőséget kap, és jól szerepel. Meghívása megelőlegezett bizalom is: technikailag és taktikailag még nem kész játékos, viszont fizikai adottságai alapján a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő kézilabdázó válhat belőle. Az edző hozzátette: Talant Dujshebaev felvette a kapcsolatot a Magyarországon dolgozó spanyol klubedzőkkel, így kész listával érkezett a megbeszélésekre. Tény, nagyon kevés ideje lesz a válogatottnak: négy közös edzés után máris következik a Portugália elleni találkozó. Sótonyi szerint ezeken a tréningeken kell mindenkinek meggyőznie a kapitányt a rátermettségéről. Úgy látja, Bánhidinek is jó esélye van arra, hogy pályára lépjen a tétmérkőzéseken. Az előző kapitány, Mocsai Lajos is bevetette már. Akárhogy is alakul, új korszak kezdődött, és a válogatott stábja a játékosokkal együtt bízik a sikeres kezdésben.