UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-10-24 11:04

Kézilabda vízben?

Olyan lesz, mintha kézilabdáznának a vízben – dr. Szívós István valahogy így képzeli el a vízilabdát az új FINA-szabályokkal. A Komjádi-kupa küzdelmeiben részt vevő ifjúsági fiúcsapatok már novemberben kipróbálhatják.

Pusztai Viola A jövőre életbe lépő, új FINA-szabályok idehaza már novemberben debütálnak a fiú ifjúsági klubcsapatok tornáján, a Komjádi-kupán. Egyelőre még dr. Szívós István utánpótlás-igazgató sem tudja, milyen hatással lesznek a vízilabdára a változtatások. Mint mondta, több évtizedes pályafutása során sosem játszott kisebb labdával. – Amikor én vízilabdáztam, akkor szintén tizenegyen alkottuk a csapatot, de egészen más szabályok voltak érvényben. Ezt a mostanit a FINA egyszer kipróbálta 1995-ben a junior-világbajnokságon, amelyet a Kásás, Molnár, Fodor, Steinmetz fémjelezte alakulat nyert meg. Aztán szépen el is felejtették. A Komjádi-kupán megnézzük, hogyan változik a játék, s mit hoz a taktikában. Abban az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok klasszis is biztos, hogy a kisebb labdával a játékosok elemi erővel lőnek a kapura. Ez viszont azt jelenti, hogy a kapusok komoly veszélyben lesznek, és valószínűleg sok gól esik.
Forrás: waterpolo.hu
Forrás: waterpolo.hu
– Azt mondják, a puding próbája az evés, így én sem szeretném előre azt mondani, hogy ezek a szabályok rosszak vagy éppen jók. Látatlanban úgy képzelem el, mintha vízben játszanák a kézilabdát. Az utánpótlás-bizottság és a szakmai testület október 20-i ülésén természetesen arra is tettek javaslatot a szakemberek, milyen változtatásokat lehetne még bevezetni a FINA által meghatározottak mellett. Ezek között szerepelt például, hogy továbbra is tizenhárom játékost nevezhessenek a keretbe, illetve a távoli lövés egy helyett két gólt érjen. Ahogy arról honlapunknak Fodor Rajmund korábban beszélt, az 1995-ös junior vb-n például a hét méteren kívülről szerzett találat kettőt ért, így ez a felvetés nem is áll túl messze a FINA korábbi elképzeléseitől.

Nem ez az első alkalom, hogy a Komjádi-kupán újításokat vezet be a szövetség. A tavalyi kiírásban a kiállításokat érintette a legfontosabb szabálymódosítás: minden szabálytalanság kiállítással párosult, de a kiállított játékos azonnal visszatérhetett a pályára, ha túljutott az alapvonalon. 1995-ben a junior-világbajnokságon ez a szabályt szintén alkalmazták.

A Komjádi-kupa versenykiírásában egyébként a nemzetközi szövetség új szabályai – huszonöt méteres medence, kisebb labda, hat helyett öt mezőnyjátékos, tizenegy fős keret – mellett a következő is szerepel: a cserekapus mezőnyben is játszhat. – Kemény Ferenc 1995-ben Pelle Balázs személyében például csak egy kapust vitt a junior vb-re. Ez a megoldás is opció lehet a csapatoknak, a Komjádi-kupán pedig kísérleti jelleggel akár a cserekapus mezőnyben való szerepeltetését is kipróbálhatják. A szakmai ülésen emellett a gyermek-, és a serdülőbajnokságban a szezon elején bevezetett szabálymódosításról is esett szó, amely szerint az első két negyedben a csapatok nem alkalmazhatják a zónavédekezést. Ez a bajnokság végéig biztosan érvényben marad. – Már négy forduló után lehetett látni az előrelépést. Benedek Tibor és Horkai György elsősorban azért szorgalmazta a zónavédekezés tiltását, hogy ne ifjúsági, illetve felnőttkorban kelljen megtanítani a játékosoknak a szoros emberfogást. Azt gondolom, a csapatok remekül megoldották ezt a feladatot, ráadásul a bíráskodás is sokkal jobb és érthetőbb lett ez által az utánpótlás-mérkőzéseken.

A 2014. évi Komjádi-kupa küzdelmeiben a fiú országos ifjúsági bajnokságban szereplő csapatoknak kötelező a részvétel. A csoport-, illetve a párosmérkőzéseket november 12-én és 19-én rendezik, a negyeddöntő november 26-án és december 3-án zajlik. Az elődöntőt december 10-én és 17-én játsszák, míg a döntő december 21-én lesz.