UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-25 16:26

Trükkös Tamara

Éles eszű és gólerős kézilabdázó, aki három poszton is megállja helyét. A 14 éves Pál Tamara a Mosonmagyaróvár színében ontja a gólokat az ifjúsági (!) bajnokságban. A korosztálya előtt jár.

reb A helyszín a leány serdülőválogatott első összetartása. A résztvevők: győri, ferencvárosi, debreceni és NEKA-s kézilabdázók. A szituáció: az utolsó közös tréningen Bohus Bea szövetségi edző egy perccel a lefújás előtt megállítja a játékot, időt ad a lányoknak, hogy megbeszéljék – döntetlen az állás –, mivel próbálkoznak a sikerért. Az egyik csapatban a 14 éves Pál Tamara hamar magához ragadja a szót. Nem erőszakosan, a többiek is elfogadják. Jó, ha ő osztja ki a feladatokat. Mondanánk, hogy született irányító, de a ballövő poszt is közel áll hozzá, és a jobb oldalon is maradandót alkot. Mindenesetre a gólszerzés mestere: az ifjúsági bajnokságban, nála akár három évvel idősebbek között hosszú ideig vezette a rangsort. Most már „csak" második, hét mérkőzésen 73 találattal…
pal_tamara_mksz
pal_tamara_mksz
„Mindig tíz-tizenöt perccel hamarabb érkezik edzésre – rajzol képet Tamaráról az edzője, Kun Attila. – Az összes mozdulatán, cselekedetén érződik, hogy a kézilabda a legfontosabb neki. Ehhez igazít mindent. Az irányító pozíció áll közelebb hozzá, éles eszű, szorgalmas játékos, akinek egészen pimasz, egyéni megoldásai vannak.” A Győri ETO adja idén a Mosonmagyaróvár utánpótlását, így aztán technikailag az NB I-ben újonc csapatot cipeli a hátán Tamara, ám már egy évvel ezelőtt meghatározó (!) játékos volt az NB II-es győri felnőttegyüttesben. A jobbkezes leány egyébként Debrecenből érkezett a Rába partjára, a jó szeméről is híres Róth Kálmán az ETO táborában szemelte ki. Közölte vele, ha nem akar lemaradni, érdemes minél hamarabb Győrbe igazolnia. A zökkenőmentes váltás érdekében nemcsak a lányka, hanem a család is költözött, így – bár a gyökerek debreceniek – az otthon már Győrben van. „Kezdetben furcsa volt az új helyen, és főleg azért, mert egyből idősebbek közé kerültem – veszi át a szót. – Azt mondták, már az két évvel idősebbekkel azonos szinten vagyok, én meg csak néztem nagy szemekkel arra, hogy kinőttem a korosztályt.” Idővel megszokta, hogy folyton rutinosabb és tapasztaltabb játékosok ellen és mellett lép pályára. Azt már kicsit nehezebben, hogy elvárják: vezesse a csapatot. Elmondása szerint az edző mindig azt kéri, legyen húzóember, mert tőle függ a többiek játéka – így aztán nem engedhet meg magának hullámvölgyeket. Bár az edzésen ez nem mindig sikerül, a mérkőzéseken általában kijön a lépés, támadásban és védekezésben egyaránt. Talán a tudatosságnak is köszönhető ez: egészen kis korától végzett pluszmunkát, és mindig igyekezett ellesni egyedi megoldásokat a felnőttektől. A kedvence Kovacsics Anikó: szereti a fineszes játékát, ráadásul ő sem égimeszelő, mégis nagyon jó játékos. Tanul – és tanulnak tőle.