UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-10-26 10:57

Maci a mezben

Már nem foglalkozik a mandulaműtétje miatt kapott támadásokkal Kiss Virág, a PEAC-Pécs 16 éves kosárlabdázója. Helyette lélekben megerősödve, nagy lendülettel, több fronton vág neki az új szezonnak. A világbajnoki mez a kabalamackóján mindig feldobja.

reb „Utazom vissza meccsről, délután pedig edzésem van, beszélhetünk este?” – a válasz jelzi, nem minden 16 éves lánynak szabadabbak a napjai az iskolai őszi szünetben. Kiss Virág, a PEAC-Pécs kosárlabdázója még a korábbiaknál is zsúfoltabb idénynek néz elébe, pedig az elmúlt években sem unatkozott. Ahogy bemutattuk, már 13 évesen NB I/B-s találkozókon kapott szerepet, s az élvonalbeli debütálás sem váratott sokáig magára. Idén a kadet-, a junior- és a felnőttcsapatban is játszik, mégis, kicsit más ez, mint korábban.
kiss_virag_fiba7
kiss_virag_fiba7
– A felnőtt a legfontosabb – rögzíti hamar a fontossági lista „éllovasát” a 196 centis center. – Nagyon sokat számít, hogy érzem, bíznak bennem, és számítanak rám. Nem a tizenkettedik-tizenharmadik játékos vagyok, aki a kispadon csücsül, hanem a csapat valódi tagja, akire építenek. Kiss már tavaly is bizonyított a Pécsben, így a bizalom indokolt, s nyáron, a válogatottban is megmutatta, érdemes vele tervezni. Oroszlánrészt vállalt a csehországi U17-es világbajnokságon szerzett bravúrbronzból, amely ismét nemzetközi térképre helyezte a magyar női kosárlabdát. Bár ő maga a többi mérkőzésen mutatott teljesítményével nem teljesen elégedett, azt ő sem vitatja, hogy remekelt a bronzmeccsen (a vb legszebb Kiss-pillanatait itt nézheti meg). Dubei Debórával együtt az All Star-csapatba került – éppen annyi magyar követelt helyet magának a legjobb ötösben, mint egyesült államokbeli. – A vébét követően alig fogtam fel, mit értünk el, mára viszont feldolgoztam a sikert. Gyakran veszem elő a képeket vagy az érmet: a legszívesebben visszamennék, és újra átélném. Van egy nagy kabalamackóm a szobámban, rá adtam a mezemet, így minden nap eszembe jut, mit értünk el. Óriási lendületet ad a siker, sokkal feldobotabban kezdtem az alapozást is. Motivált vagyok, tele energiával.

Örült annak, hogy a vb után számos sajtóorgánum foglalkozott vele, bár nagyon aránytalannak találta, hogy a szintén brillírozó Dubei Debóráról jóval kevesebb szót ejtettek. Megtiszteltetésnek érzi, hogy az egykori kitűnő poszttárs, a 328-szoros válogatott Kiss Lenke honlapunknak adott interjújában dicsérte, ám szerényen úgy fogalmaz, ő nem érzi magát annyira kiemelkedőnek.

Az sem szegte kedvét, hogy nyáron mandulaműtéten esett át. Önmagában a beavatkozás sem kellemes, ám a valódi problémát az jelentette, hogy rengeteg támadás érte az időzítés miatt. Az operáció ugyanis lehetetlenné tette, hogy szerepeljen a debreceni U16-os Európa-bajnokságon. A végül hatodik helyen záró gárdában érthetően kulcsszerepe lett volna az eggyel idősebbek között is. – Régóta gond volt a mandulámmal, sokat betegeskedtem miatta. Az egyik szakember azt tanácsolta, mindenképpen vetessem ki, mert annak tudható be, hogy fáradékonyabb vagyok. Sokan a szememre vetették, hogy miért pont akkor, mondván, cserben hagytam a válogatottat. Ugyanakkor legalább ennyien bátorítottak, mert az egészségem a legfontosabb. Hosszú ideig bántottak ezek a hangok, de aztán úgy döntöttem, nem készítem ki magam emiatt. Inkább lélekben és testben megerősödve hajt a Pécsért – legalább olyan jól zárná az évet, mint tavaly, amikor bajnoki döntőt játszottak, és megnyerték a Magyar Kupát.