UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2014-10-29 20:26

"Az aranyéremért jöttem"

Tóth Krisztián úgy búcsúzott a junior éveitől, ahogy szeretett volna: világbajnokként. Ráadásul ő lett az első magyar férfi, aki a korosztályban elnyerte ezt a címet. Mégsem ül a babérjain, hanem már javában készül a következő megmérettetésre.

Pusztai Viola Tóth Krisztián csupán egy nap pihenőt kapott az után, hogy hazaérkezett Miamiból. Junior-világbajnoki cím ide, vagy oda, kedden már várta az edzőterem. Nincs megállás, ugyanis a Rióba vezető út még nagyon hosszú, amelynek a következő állomása a hét végén Abu-Dzabi lesz. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos Grand Prix-re a felkészülést hátráltatja, hogy Krisztián eléggé megfázott, így szerda délelőtt is éppen kényszerpihenőjét töltötte, amikor telefonon hívtuk. – Hát, öregszem már – tréfált a betegségére utalva a KSI húsz éves cselgáncsozója. Ez annyiban igaz, hogy a juniorok között a világbajnokság volt az utolsó versenye. Méltón búcsúzott tehát a korosztálytól. Ahogy szeretett volna.
Tóth Krisztián Forrás: facebook.com
Tóth Krisztián Forrás: facebook.com
– Úgy keltem fel a verseny napján, hogy arra gondoltam: csak és kizárólag az aranyéremért jöttem. A legnehezebb meccsem a grúz Beka Gviniasvili elleni elődöntő volt. Most találkoztunk ötödször, és ez volt az első alkalom, hogy megvertem. Legutóbb a junior Európa-bajnokságon csaptak össze, akkor Krisztián hagyta el vesztesen a tatamit. De levonva a tanulságokat edzőjével, Pánczél Gáborral arra jutottak, hogy azon a meccsen nem volt elég türelmes. A vb-n viszont ez lett a siker kulcsa. – Jó formában voltam, de ugyanez elmondható az ellenfelemről is. Az döntött a javamra, hogy kivártam, amíg elfáradt, és végül sikerült megdobnom. A 90 kg-os súlycsoportban az aranyéremért a spanyol Nikoloz Serazadisvilit kellett legyőznie, aki jóval magasabb volt nála, ráadásul még sohasem találkoztak a küzdőtéren. A hosszú keze miatt nehéz volt ellene akciót indítani, de Krisztián mindvégig taktikusan dzsúdózott, aminek a junior-világbajnoki elsőség lett a gyümölcse. Ráadásul ő lett az első magyar férfi, aki megszerezte ezt a címet. – Nagyon örültem a győzelmemnek, de igazából még most sem fogtam fel. Ez azért is érdekes, mert a felnőtt-világbajnoki ezüstérmem után azonnal átéreztem, hogy mit értem el. Ez most várat magára, kíváncsi leszek, hogy egy-két hét elteltével milyen érzéseket vált ki belőlem. Ahogy a tanítvány, úgy Pánczél Gábor sem esett ugyanabba a hibába, amelyet korábban elkövetett, s amely miatt a felnőtt-világbajnoki ezüstérem megszerzése után meg kellett válnia a hajától. Ezúttal nem kötött fogadást, sőt előre jelezte, legközelebb csak Rióban vállalkozik hasonló merész tettekre...

Név: Tóth Krisztián. Született: 1994. május 1. Klubja: KSI SE. Edzője: Pánczél Gábor. Súlycsoport: 90 kg. Legjobb eredményei: felnőtt-világbajnoki ezüstérmes, felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes, junior-világbajnok, kétszeres U23-as Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bronzérmes, többszörös felnőtt és korosztályos magyar bajnok.