UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2014-10-31 13:16

Versenyarcrutin

A serdülő és az ifjúsági asztalitenisz leányválogatott az edzőtáborban nem csak fizikai felkészítést kapott a következő versenyekre. Kurimay Dóra sportpszichológus segítségével azokat a mentális tényezőket is sorra vették, amelyek a sikerhez elvezethetnek.

Pusztai Viola Különleges program szakította meg a serdülő és az ifjúsági leányválogatott tagjainak napi rutinját az edzőtáborban. Kurimay Dóra sportpszichológus érkezett az Ormai László asztalitenisz-csarnokba a délelőtti tréning után, hogy arról beszélgessen a fiatalokkal, milyen fontos szerepük van a fizikai felkészültség mellett a mentális tényezőknek. A leányok lelkesen hallgatták a volt pingpongos előadását, amelybe őket is bevonta. Feltette például azt a kérdést: ha holnap versenyük lenne, milyen érzésekkel állnának az asztalhoz? Magabiztosan, összpontosítva, tele energiával – jöttek a válaszok. Többek között ezek azok az érzések, amelyek az úgynevezett flow-élményhez vezetnek. Ha ezt a sportoló eléri, azt jelenti: minden egyben van benne ahhoz, hogy nagyon jól játsszon. Dóra elsősorban arról beszél, hogy milyen fázisai is vannak ennek a folyamatnak.
Kurimay Dóra Forrás: dorakurimay.com
Kurimay Dóra Forrás: dorakurimay.com
A legfontosabb a reakció. Ide tartozik például a testtartás. Nem mindegy ugyanis, hogy az miről árulkodik az ellenfélnek. A leányok azt a feladatot kapták, hogy érezzenek úgy, mintha nem menne a játék, miközben a testtartásuk éppen az ellenkezőről tanúskodik. Ahogy tapasztalták, ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogy hangzik, pedig fontos, hogy mesterségesen is elő lehessen hívni. Az ellenfelet ez megzavarhatja. A versenyarcot tudatosan kell felvenni, ezért nagyon fontos az önkontroll. Az úgynevezett versenyarcrutin következő fázisa a regeneráció. A játszmák közben mindig szükség arra, hogy kifújhassa magát a versenyző, átgondolhassa a következő lépést. A leányok szerint a szerva előtti labdapattogtatás vagy kéztörlés a meccs bizonyos fázisaiban pont ebben segít nekik. Az asztal letörlése például apró dolognak tűnik, de abban a pár másodpercben akár a stratégia is átgondolható, és ez a módszer következő pontja. Az utolsó pedig a rituálé, amely olyan mozdulatokat, tevékenységeket rejt, amelyeket a játékos mindig ugyanúgy hajt végre. Erre azért van szükség, hogy megnyugtassa önmagát. Korábban profi teniszezőket figyeltek meg: hogyan és mire használják a rövid pihenőket a mérkőzés közben. Kurimay Dóra ezt ültette át az asztaliteniszbe, könyvet is írt róla. Merthogy a folyamat tanulható, és sokat segít abban, hogy a sportoló sikeressé váljon. Emellett persze a fiziológiai, a fizikai és a mentális tényezőknek is nagy szerepük van, sőt a mindennapok történései is befolyásolják a maximális teljesítmény elérését. Az elhangzottakat a serdülő leányválogatott tagjai akár már a ma kezdődött szlovák nemzetközi bajnokságon is alkalmazhatják a gyakorlatban, az ifjúságiaknak pedig jövő héten a szombathelyi nemzetközi viadalon nyílik erre lehetőségük. Ebben természetesen a két válogatott edzője, Fazekas Mária és Muskó Péter is a segítségükre lesz.