UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-11-03 15:57

Ifjak mesterfokon

Remekeltek a fiatalok a mesterfokú bajnokságon. A férfiak mezőnyében Kardos Botond talajon és korláton is nyert, Boncsér Krisztián, illetve Dudás Norbert szintén dobogóra állhatott. Teljesítményükre Kovács István szövetségi kapitány is felfigyelt.

Pusztai Viola Aki mer, az nyer – szól a mondás, amely igaz Kardos Botondra is. A Vasas tizenhét éves tornásza egyáltalán nem ijedt meg attól, hogy juniorként a felnőttek között lép a szerekhez a békéscsabai mesterfokú bajnokságon. Pedig a verseny nem kezdődött jól: miután alaposan megfázott, egyéni összetettben nem volt éppen ereje teljében. – A lóról négyszer is leestem, egyszerűen nem éreztem a köröket és a fogást, s bár a többi szeren megcsináltam a gyakorlataimat, azok is „piszkosak” voltak. A szerenkénti döntőkre már jobban éreztem magam, felpörögtem a versenyre, így végül talajon és korláton is sikerült nyernem. Miután most indult először a felnőttmezőnyben, csupán annyit várt el magától, hogy jól hajtsa végre a gyakorlatokat. Edzője, Reszeli Péter honlapunknak elmondta: Botondnak a talajon mutatott teljesítményével az ifjúsági olimpián is elégedett lett volna, viszont Nandzsingban a korlát sikerült jobban. Békéscsabán mindkét szeren a tanítvány bizonyult a legjobbnak. – Arra számítottam, hogy dobogóra állhatok, az viszont meglepett, hogy én nyertem talajon és korláton. Az ugrás is jól ment, abban második lettem.
Kardos Botond és Boncsér Krisztián Forrás: csabaimerleg.hu
Kardos Botond és Boncsér Krisztián Forrás: csabaimerleg.hu
Edzője külön örült annak, hogy gyűrűn holtversenyben a negyedik-ötödik helyen végzett, miután neki az csak kiegészítő száma. Ahogy arról korábban honlapunknak Magyar Zoltán, a szövetség elnöke is beszélt: előbb-utóbb el kell döntenie, melyik lesz az a szer, amelyre specializálódik. Természetesen a kérdést feltettük Reszeli Péternek: – Három kiemelt szerünk van, a talaj, a korlát és az ugrás. A mostani eredmények is azt bizonyítják, hogy ezek mennek legjobban. Idővel persze érdemes egyre, legfeljebb kettőre figyelni, az ugyanis nem megy, hogy a nemzetközi mezőnyben három szeren is kiemelkedően teljesítsen. Ráadásul a felnőttmezőnyben nyolc helyett már tíz elemnek kell szerepelnie a gyakorlatokban, így a következő évtől gőzerővel dolgoznak azon, hogy az ugrás kivételével minden szeren két elemmel bővítsék a repertoárt. A mesterfokú bajnokságon a férfiak mezőnyében nemcsak Kardos Botond hívta fel magára a figyelmet, hanem az FTC Ybl Tervező két fiatal tornásza, Dudás Norbert és Boncsér Krisztián is. Előbbi holtversenyben gyűrűn, utóbbi pedig talajon és nyújtón végzett a második helyen. – Nem gondoltam, hogy mind a négy szeren, amelyen elindultam, bejutok a döntőbe – így Krisztián. – Talajon számítottam arra, hogy dobogóra állhatok, mégis a nyújtógyakorlatommal voltam a leginkább elégedett. Különösen azért, mert csak Vecsernyés Dávid előzött meg, aki jóval idősebb nálam, és a gyakorlata is anyagerősebb. Az is nagyon jól esett, hogy Hidvégi Videt magam mögé utasítottam, mégiscsak olimpiai nyolcadik helyezett versenyzőről van szó. A fiatalok teljesítményére a férfiak szövetségi kapitánya, Kovács István is felfigyelt. Honlapunknak elmondta: elégedett volt velük, bár anyagerősségben még javulniuk kell. Egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a jövő évi válogatókon már olyan gyakorlatokat mutatnak be, amelyekkel bekerülhetnek a válogatottba, s indulhatnak a világ-, és az Európa-bajnokságon is.