UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-11-04 11:07

Spanyol kaland

Füle Mátyásnak igencsak kalandos lett a spanyol túrája. Barcelonában szerencsés vesztesként került a főtáblára, és ha már ott volt, megnyerte élete első ITF-juniorversenyét. A két pontevedrai viadal már nem zajlott zökkenőmentesen.

Pusztai Viola Ahogy Füle Mátyást hallgattam a spanyolországi kalandjairól, a svéd mesefigura, Nils Holgersson jutott eszembe. Szó sincs arról, hogy a fiatal teniszezőt is elvarázsolta volna a házimanó, vagy értene az állatok nyelvén, csak éppen úgy állt mellé a szerencse a barcelonai G3-as ITF juniorversenyen, ahogy Selma Lagerlöf hőse mellé szokott. Ez önmagában még nem lett volna elég ahhoz, hogy megszerezze élete első győzelmét, de – ahogy mondta – óriási löketet adott a folytatásra. – A főtáblára jutásért kikaptam a bolgár ellenfelemtől. Ezután az olasz sráccal – aki Kotormán Ákostól szenvedett vereséget –, ott maradtunk még, hogy megnézzük lesz-e lehetőség szerencsés vesztesként bekerülni a harminckettő közé. Két hely volt, amelyre hárman jelentkeztünk. Húzni kellett két nevet, az olasz srác az enyémet, én pedig az övét húztam, így már ez is nagyon ütősre sikerült. Amikor meglátta a sorsolást, azt gondolta, még nyerni sem lehetetlen. Az első kiemelt spanyol Guell Bartrina volt az egyetlen, akivel korábban még sosem játszott. Vele az elődöntőben találkozott.
10167953_345612218922997_176095594535695091_n
10167953_345612218922997_176095594535695091_n
– Az ellenfelem az előző körben háromórás meccsen jutott tovább, míg én könnyedén nyertem a negyeddöntőben. Az első szett az övé lett, azt hitte, szerencsés vesztesként nem fogok küzdeni. A másodikban vezettem 5-3-ra, aztán fordított 6-5-re, de egyenlítettem, és jöhetett a tie-break, amely nem kevés izgalmat hozott. 4-2-es előnyöm volt, aztán ő ment el 5-4-re. Ekkor eléggé amatőr hibákat követett el, és elszakadt az ütője, s onnan hoztam a rövidítést 7-5-re. A döntő szettben egyszer elvettem az adogatását, és ezzel tulajdonképpen meg is nyertem a meccset. A döntőben azzal az olasz Robertóval találkozott, akivel a 2013-as maribori tornán már egyszer összeakasztották a bajszukat. Történt ugyanis, hogy Matyinak döntő szettben két meccslabdája volt, de az ellenfél – édesapja tanácsára – elcsalta a pontokat. Eljött tehát a visszavágás ideje. – Hét nap alatt nyolc meccset játszottam, a döntőre már nagyon elfáradtam. El is vesztettem az első játszmát 6-3-ra. Ekkor arra gondoltam, hogy mégiscsak a siker kapujában állok, nem adhatom fel. Összeszedtem magam, és a következő két szettet 6-2, 6-3-ra megnyertem. Elképesztően boldog voltam, nem gondoltam, hogy én leszek a végső győztes, főleg az után, hogy a selejtezőben kikaptam.

Füle Mátyás 1998-ban született Nagykanizsán. A családjában többen is teniszeztek, köztük a bátyja, Füle Zsolt is, aki korábban ATP-ranglistán is szerepelt. Nyolc-kilenc évesen kezdett el játszani Zalaegerszegen, Keller László irányításával. Rövid balatonboglári kitérő után 2012 januárjában Budapesten folytatta a teniszezést, a Tálentum, majd az Építők csapatában. Jelenleg a Vasas Folyondár utcai pályáján edz, ahol jól érzi magát. Egyéniben a barcelonai  ITF-juniorverseny előtt még a nyolc közé sem jutott be, párosban viszont Kotormán Ákossal az idén U18-as viadalt nyert Máltán.

A barcelonai ITF-juniorverseny trófeájával. Forrás: huntennis.hu
A barcelonai ITF-juniorverseny trófeájával. Forrás: huntennis.hu
Ahelyett, hogy alaposan megünnepelte volna élete első ITF-győzelmét, még vasárnap hajnalban útra kelt Pontevedrába, a következő két verseny helyszínére. Bár a szervezők előzetesen azt mondták, hogy megkapja az úgynevezett „special exempt”-kártyát – miután szombaton is játszott –, így nem kell indulnia a selejtezőben, végül megváltoztatták a döntésüket. Ezért már a kvalifikáció második körében pályára lépett, nem éppen ideális körülmények között. – Amellett, hogy rettenetesen fáradt voltam, még az ég is leszakadt, így bevittek minket a fedett pályára, ahol linóleumon játszottunk. Az ellenfelem 6-1, 3-0-s vezetésekor úgy döntöttem, feladom, s inkább készülök a következő versenyre, illetve a párosra koncentrálok. Érdemes volt, mert Szintai Dáviddal a párosok versenyében a harmadik helyen végeztek. Ezután jött a harmadik spanyol torna is, amelyen két meccset megnyert a selejtezőben, a főtábla kapujában viszont szerinte is nyerhető meccsen kapott ki 7-6, 5-7, 6-7-re, brazil ellenféltől. A spanyol túra okozta fáradalmakat Nagykanizsán pihente ki, s beszélgetésünkkor is éppen a családi fészekben gyógyulgatott: az egyik edzésen megsérült a bokája. – A budapesti tornán nem indultam, Luxemburgba készültem volna, de azt hiszem, erről lemondhatok. Így legközelebb decemberben, Zágrábban lépek pályára. A tornagyőzelem természetesen a junior-világranglistán is sokat ért: a 797. helyről a 429-re lépett előre, jelenleg a 432. pozíciót foglalja el. A következő szezonra pedig azt a célt tűzte ki, hogy kvalifikációs, vagy főtáblás ranglistahelyezést érjen el a 2015-ös junior US Openre.