UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-11-11 20:16

Dalma tripla belépője

A 16 éves Gálfi Dalma három hét alatt egyéniben két profitornát nyert Görögországban, ráadásul párosban is aratott. Az MTK Budapest teniszezője a görög heteket felkészülésnek szánta az év végi, rangos juniorversenyekre.

reb Bő két és fél hónappal ezelőtt Babos Csaba – a legmagasabban jegyzett magyar teniszezőnő, Babos Tímea édesapja – arról beszélt, hogy reméli: 16 éves tanítványa, Gálfi Dalma két év múlva már a felnőttek között szerepel. Az MTK Budapest juniorja azonban nem várt, s már most nagyot lépett, ugyanis az elmúlt hetekben három ITF-tornán indult. A profi, tízezer dollár összedíjazású viadalokon nyomát sem mutatta megilletődöttségnek (holott korábban talán három hasonlón szerepelt, kevés sikerrel), a másodikat és harmadikat megnyerte egyesben, míg a hét végén a páros sikert is besöpörte a 17 esztendős Bondár Annával. – Az edzőmmel azért választottuk ezt a három viadalt, hogy edzőtábor jelleggel készüljek fel az év végi, jelentős juniorversenyekre – mondja a hétfőn egyetlen pihenőnapját otthon, Balatonfüreden töltő játékos. – Az volt a szempont, hogy ne is legyen szünnap, végig játsszak.
galfi_dalma_susan_mullane_cameraworkusa02
galfi_dalma_susan_mullane_cameraworkusa02
A remek menetelésnek köszönhetően ez sikerült is, ráadásul mindegyik megméretés pozitív élményt adott. Első heraklioni hetén a kvalifikációból érkezett, majd az első körben a junior-világranglistán top 10-es ellenfelet vert. Igaz, a második fordulóban gyengébb riválistól kikapott. A következő hétnek épp ezért úgy vágott neki, hogy igyekszik sokkal jobban összpontosítani. Ismét a selejtezőből indult, ám kishíján hamar befejezte egyesben: az első körben vesztésre állt, amikor érkezett a megmentő eső. Ahogy visszaemlékszik, álmatlan éjszakája volt, ám másnap elsősorban önmagát küzdötte le, így a végül a cseh Heinovát is. Ez fordulópont volt, erőt adott a folytatásra. Büszke arra, hogy a tornagyőzelemhez vezető úton a két kitűnő hazai játékostársat, Bondárt és Jani Rékát is felülmúlta. Sok ideje nem volt ünnepelni, hiszen másnap kezdődött a harmadik torna, amelyen legalább már nem kellett a selejtezőben küzdenie. A 16 között rögtön levadászta az első helyen rangsorolt horvát Tena Lukast, akire duplán rájárt a Gálfi-rúd, mivel később párosban a tornagyőzelemtől is ő ütötte el. A vasárnapi fináléról azonban beszéljen Dalma: – Már szett, négy-nullára vezetett az ellenfél, sőt, egy játékra is állt a győzelemtől. Akkor kimondtam, hogy elúszott a döntő, nem nyerhetek. Aztán gondoltam, lesz ami lesz, kockáztatok. És szép lassan fordult a kocka. Tudom, az első profitorna-győzelmemnek kellene jobban örülnöm, de a második kedvesebb a szívemnek, mert a padlóról álltam fel.

Remek évet tudhat maga mögött a pályafutását Balatonfüreden, az édesapja, Gálfi Tamás által üzemeltetett pályán kezdő tehetség: Budapesten csapat Európa-bajnokságot nyert, előtte párosban is diadalmaskodott Stollár Fannyval, később pedig Mexikóban lett bronzérmes a csapat vb-n. Wimbledonban páros döntőt játszhatott.

Az egy évvel ezelőtti önmagához képest mindenképpen előre lépett: sokkal inkább képes higgadt maradni a kiélezett helyzetekben, ám azt nevetve utasítja vissza, hogy már tökéletesen tudna uralkodni magán. Elmondása szerint ebben sokat segített Babos Csaba, aki nagyjából egy éve vette át édesapjától a felkészítését, valamint a sportpszichológus. A görög siker értékét növeli, hogy bár az első két héten Bondár edzője, Barátosi Levente foglalkozott a lányokkal, a harmadik felvonásra magukra maradtak. Hiába kell a sportágban fiatalon felnőni, ez nekik is szokatlan volt. Gálfi a sikereknek köszönhetően a 774. helyre ugrott a felnőtt-világranglistán, ám egyelőre nem tervezi, hogy végleg profinak áll. A görög heteket elsősorban a rangos, év végi tengerentúli juniorviadalokra való felkészülésnek szánta: a hét végén utazik Mexikóba, majd Floridában versenyez, jövőre pedig várhatóan mindkét korosztályban indul.