UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-11-11 10:05

A lecke: vagányabban!

Tehetséges, kezében és fejében minden adott ahhoz, hogy a névadó Görbicz Anitáról elnevezett ösztöndíj egyik idei nyertese, a 15 éves Lakatos Rita a példaképhez hasonló utat járjon be. Némi vagányság azonban még kell a kézilabdás sikerekhez.

reb „Ha csak azt mondom: tehetséges, az nem elég” – adja meg az erős kezdést Danyi Gábor, a Győri Audi ETO KC ifjúsági és junior kézilabdacsapatának edzője, amikor a Görbicz Anita-ösztöndíj egyik idei nyerteséről, a 15 éves Lakatos Ritáról kérdezzük. (A másikról, Pál Tamaráról korábban írtunk). A szakember persze rögtön hozzáteszi, óvatosan kell bánni bármiféle hasonlattal, hiszen rengeteg elemnek kell stimmelnie ahhoz, hogy a fiatal tehetség valóban magasra jusson, ám a jellemrajz közben nehéz elkerülni a párhuzamot.
lakatos_rita_gyori_eto
lakatos_rita_gyori_eto
Kezdjük azzal, hogy a 15 éves, Görbiczhez hasonlóan irányító poszton játszó jobbkezes fiatal amellett, hogy szinte magától értetődően az ifjúságiak és juniorok között szerepel – holott kora alapján még serdülő –, két hónapja rendszeresen, heti kétszer-háromszor megfordul a nagycsapat edzésén. Csak hogy helyén kezeljük ennek értékét: Danyi szerint minden ifjúnak óriási megtiszteltetés a felnőttekkel készülni, és Görbicz óta nem nagyon láttak olyan játékost, aki már ilyen fiatalon kivívta volna ezt az érdemet… „Rita tehetséges, ráadásul nagyon okos is, irányítóban pedig nem hátrány, ha valakinek helyén van az esze, megkönnyíti az edző dolgát. Talán az egyetlen hátránya, hogy még túl jó kislány, túlságosan szerény. Pedig lássuk be, bizonyos fokú csibészség és vagányság elengedhetetlen ehhez a játékhoz.” Egyetért ezzel Rita is, aki azt mondja magáról, bár könnyen barátkozik, nehezen nyílik meg. Ráadásul világéletében az idősebbek között játszott, és mindenhol létezik az idősebb-fiatalabb viszony, idő áthidalni az ebből fakadó hierarchiát. Az ETO dunaszerdahelyi tagintézményéből indult játékos Kántor Katalin keze alatt kezdett kézilabdázni, majd Róth Kálmán hívására tavaly nyáron költözött Győrbe. Nem volt könnyű a váltás, hiszen amikor a kezdet kezdetén azzal bátorították, hogy sokat utazhat, kicsit megijedt, mert ragaszkodott az anyukájához és a családhoz. Mára viszont megszokta a kollégista létet, azt azonban egyelőre nem, hogy a példaképekkel közösen tréningezhet. „Amikor először jutottam be a felnőttek edzésére, nagyon meg voltam illetődve, görcsösen játszottam. Hirtelen azok mellé kerültem pályára, akikről korábban csak olvastam vagy bámulva néztem. Sokat segített viszont, hogy mindenkinek volt hozzám jó szava, amikor látta, hogy stresszelek. Igazából még most sem sikerült teljesen megszokni az új helyzetet. Pedig csak úgy lehet végigcsinálni, ha bele sem gondolok.”