UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-11-13 18:23

Sztárkereső igazgató

A legendás dán kapitány, az immár a szövetség sportigazgatójaként tevékenykedő Ulrik Wilbek látja, kik azok a tehetséges fiatalok, akik akár a jelenkor egyik legjobb játékosa, Mikkel Hansen örökébe léphetnek.

UP-info Az év eleji Európa-bajnoki döntő után megvált a dán férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjától Ulrik Wilbek, miután a címvédő, hazai pályán szereplő gárda a döntőben kikapott Franciaországtól. A nőkkel korábban minden címet megnyerő, és a férfigárdával is kétszeres kontinensbajnok szakember ezt követően már minden erejével az általa korábban, a szövetségi kapitánysággal párhuzamosan betöltött sportigazgatói pozícióra koncentrálhat. E minőségében vele készült interjút olvashatunk az európai szövetség honlapján. A teljes cikket itt találjaa, honlapunk a dán utánpótlásra vonatkozó mondandóját emelte ki.
ulrik_wilbek_marko_djurica
ulrik_wilbek_marko_djurica
„Fényes jövő előtt állunk. A leányok és fiúk között is sok a tehetség, és biztos vagyok benne, hogy Dánia mindkét nemben a világ öt-hat legjobb csapata között lesz, amikor felnőnek a fiatalok. Ugyanakkor nem szerencsés, hogy az elmúlt években kevesebb a kézilabdázó, és ez bizony a tehetségek számán is érződik. Életbevágó, hogy változtassunk a tendencián, aminek érdekében már tettünk lépéseket.” Az interjú szerzője az iránt is érdeklődött, az utánpótlásban látja-e már Wilbek, ki lehet az új Mikkel Hansen vagy Niklas Landin. „Van néhány kivételes játékos. A húszéves kapus, a Ribe Esbjergben védő Sebastian Frandsen kimagasló tehetség, továbbá poszttársa az Aarhusból, az U18-as válogatott Emil Nielsen is egészen figyelemre méltó. Igaz, annál ez bonyolultabb, semhogy kijelentsük valakiről, ő az új Mikkel Hansen, hiszen Mikkel különleges, ahogy például Anja Andersen is az volt. Az biztos, van néhány jelentkező, mint például Lasse Andersson vagy Niclas Kirkeløkke, akiket érdemes lesz figyelni az elkövetkező években.”

Vegyesen szerepeltek a dán utánpótlás-válogatottak a legutóbbi korosztályos világbajnokságokon. Tavaly, 2013-ban éppen a magyarországi ifjúsági vb-n győzött a fiúcsapat, ugyanakkor az ugyanabban az évben rendezett junior vébén a 13. helyen zárt. A lányok kiegyensúlyozottabban teljesítettek: az ifjúságiak és a juniorok is bronzérmet szereztek az idei világbajnokságon.