UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-11-14 09:42

Edzés mellett kommunikációs tréning

Az U20-as férfi jégkorong Négy Nemzet Torna előtt abban biztos voltam, hogy a meccsek után a fiúkkal könnyű lesz villáminterjút készíteni. A sajtóval való kommunikáció ugyanis része volt a felkészülésüknek. A programról Darányi Leával, a játékosok „kommunikációs trénerével” beszélgettem.

Pusztai Viola „Nem volt jó a vége. Ne vegyük ezt újra?”– kérdezte tőlem Stipsicz Bence a vele készített villáminterjúm után a Négy Nemzet Tornáján. Erre persze nem volt szükség, a fiatal jégkorongozó remekül helytállt a diktafonom előtt. Egyébként, ha kamera lett volna, akkor sem jön zavarba. A magyar jégkorong utánpótlás-válogatottak tagjainak nem ismeretlen a média közege, az edzőtáborok programjában ugyanis a kommunikációs tréning is rendszeresen szerepelt az előző szezonban. Jelenleg csak bemutatkozó videók készülnek, a szakmai stáb a jövőben tervezi a folytatását. – A program tavaly augusztusban indult, és része volt az U16-os, az U18-as és az U20-as válogatott felkészülésének – mondja Darányi Lea, a kommunikációs tréning ötletgazdája. –Arra gondoltam, miért ne lehetne, hogy a jégkorongozók már utánpótláskorban megszokják a média világát. Megkérdeztem erről Glen Williamsont, aki a hazai jégkorong utánpótlás-nevelés atyja. Miután Észak-Amerikában ez már régóta bevett módszer,  támogatta a kezdeményezést, és rengeteget segített abban, hogy az elképzelés meg is valósuljon. A legfontosabb cél az volt, hogy felkészítsék a fiatal jégkorongozókat arra: a médiával megfelelő, profi módon teremtsenek kapcsolatot. Válogatott sportolókról van szó, akik felnőttként is viselhetik a címeres mezt, s persze élvonalbeli  bajnokságokban játszhatnak, minek nyomán a televíziókba, rádiókba is meghívhatják őket, illetve rendszeresen találkozhatnak az újságírókkal. – Fontos, milyen kép alakul ki a jégkorongról az emberekben, ehhez pedig hozzátartozik, hogy a játékosok hogyan nyilvánulnak meg a médiában. Úgy gondolom, hogy ebben a korban még nevelhetők és alakítható a viselkedésük, így meg lehet nekik tanítani a helyes kommunikációt.
Forrás: Team HUN Photography
Forrás: Team HUN Photography
A program nagyrészt gyakorlatból állt, de elméleti anyag is készült többek között újságírók bevonásával, illetve az NHL-es és észak-amerikai juniorligás dokumentumok átdolgozásával. Ez tartalmazott olyan „gyakran ismételt kérdéseket” is, amelyek bármilyen szituációban előfordulhatnak, s amelyekre nem árt, ha a játékosok előre végiggondolják a válaszokat. – A kommunikációs tréningeket havonta tartottam az edzőtáborokban, először elmondtam az elméleti részt,  majd kamerás gyakorlatokat végeztünk. Különböző feladatokat kaptak a játékosok, például négy embernek mesét kellett mondaniuk úgy, hogy egyikőjük elkezdte, s valaki más folytatta. Mindezt felvettük, és kielemeztük. A gyakori kérdéseket is sokat próbálgattuk, valamint arra is megtanítottuk őket, hogyan nyilatkozzanak a Blikk, vagy éppen a Nemzeti Sport újságírójának. Előbbi napilap olvasói kevésbé szakavatottak, ezért olyan válaszokat kell adniuk, amelyeket az is ért, aki nincs otthon a hokiban. Utóbbi orgánum esetében sokkal inkább szakmázhatnak, hiszen feltételezhető, hogy a célközönség ért a sporthoz, sőt talán a jégkoronghoz is. Az U20-as és az U18-as világbajnokság előtt a játékosok egyéni tréningben is részesültek: a 15-30 perces foglalkozásokon egyesével, vagy kettesével vettek részt. Ezeken Lea kérdezett tőlük olyasmiket, amiket az újságírók is nekik szegezhetnek a meccsek után. – Arra is jól kell reagálniuk, ha a média képviselője butaságot kérdez, vagy provokatív kérdést tesz fel nekik – mondta az ötletgazda. Nemcsak a kommunikációs tréningeken, hanem élesben is többször kipróbálhatták már magukat a fiúk. Az edzői stáb például a külföldi tornákra rendszeresen visz kamerát, a meccsek után egy-egy játékost leültetnek elé, s beszélnie kell az aktuális mérkőzésről. A jobban sikerült felvételek a szövetség, illetve a jégkorongszakportálok egyikének közösségi oldalára is felkerülnek, ezeket tehát bárki megtekintheti. Persze arra is kíváncsi voltam, hogyan reagáltak a különleges tréningre az ifjú tehetségek. – Alapból három csoportra lehet osztani őket: akadnak, akik nagyon szeretik a foglalkozásokat, és bármikor szívesen nyilatkoznak. Vannak olyanok, akik ellenállnak, és azt szeretnék, ha békén hagynánk őket. És vannak azok, akik kíváncsiak, az elején még nem szólalnak meg, aztán elég jól viselik a dolgot. Nyugodtan mondhatom, hogy a tavalyi szezon elejéhez képest rengeteget fejlődtek a fiúk, ebben a tekintetben ég és föld a különbség az akkori és a mostani önmaguk között. Abban nem vagyok biztos, hogy mindig élvezték, ha beszélniük kellett, de utólag egymáson és magukon önfeledten nevettek.