UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-11-15 10:35

Légiósból jaj, de sok van!

A hazai élvonalbeli női kézilabdázók nagyjából 15 százaléka légiós, majdnem harmada viszont 21 év alatti fiatal. Előbbi számot túlságosan nagynak tartja Németh András, a női válogatott szövetségi kapitánya.

reb Nemrég az origo,hu portálnak adott interjújában Németh András, a női kézilabda-válogatott szakvezetője megemlítette, szerinte sok a légiós az élvonalban, s egyik elődje, Kiss Szilárd is hasonlóról beszélt. Honlapunk igyekezett utána járni, vajon mi a valóság, s mennyire riasztóak a tapasztalatok (lásd lent a táblázatot!). A 12 csapatos élvonalban szereplő klubok hivatalos honlapja, illetve a handball.hu adatbázisa szerint 230 játékos szerepel az első osztályú magyar bajnokságban. A különböző szakosztályok átlagosan 18-22 kézilabdázót tüntetnek fel felnőttcsapatukban.
nemeth_andras_KA_MKSZ
nemeth_andras_KA_MKSZ
Számításaink szerint nagyjából a 15 százalékuk, 36-an légiósok. Ahogy az sejthető, a legtöbb külföldit (nyolcat), a Győri Audi ETO KC foglalkoztatja, míg az ellenpólus a Dunaújváros, ahol egy sem szerepel. Az átlag kettő-három, de például a másik hazai élklub – a Bajnokok Ligája selejtezőjében búcsúzó – Ferencváros csak Nerea Pena és Katarina Tomasevics személyében számít „határon túli” segítségre. Kíváncsiak voltunk arra is, vajon hány fiatalt alkalmaznak a klubok. A teljes létszámnak majdnem harmada, nyolcvan kézilabdázó 21 év alatti, közülük 49 a huszadik életévét sem töltötte be. A csikócsapat címe egyértelműen a Mosonmagyaróváré: a több mint egy hónappal ezelőtt még 19,5 év átlagéletkorú csapat javarészt – a győri „anyaegyesület" utánpótlásból érkező – ifjakból áll. – Mindenképpen sok a légiós – véleményezi az adatokat Németh András szövetségi kapitány. – Nyilvánvalóan nem Heidi Lökével, Eduarda Amorimmal vagy Katrine Lunde Haraldsennel van baj, mert ők extraklasszisok, akiktől lehet tanulni. Csakhogy a többség nem ebbe a kategóriába tartozik. Néhány külföldi játékos helyett bizony bátran lehetne fiatalokat szerepeltetni. Úgy látja, számos klubedző a minimális rizikót sem vállalja: inkább igazolják azokat a légiósokat, akik lőnek három-négy gólt meccsenként, nem mernek fokozatosan hazai ifjakat beépíteni, akik lehet, hogy elsőre nem teljesítenek így, de később képesek lennének rá. Ráadásul egy-egy külföldi fizetéséből két fiatalt is könnyen alkalmazhatnának. Ezzel együtt a közelgő Európa-bajnokságra készülő szakember tisztában van vele, a világ élvonalához tartozó sportágban törekedni kell az eredményességre, adott ponton túl pedig a válogatott és a klubok érdeke nem közös, és ezt nehéz harmonizálni. A fiatalok létszámát hallva megjegyezte, jól hangzik, ám könnyen lehet, a többség kevés játékperchez jut. Márpedig ez a fejlődés kulcsa ez. Németh szerint az ideális csapat úgy néz ki, hogy van az első, 25-30 éves klasszisokkal tűzdelt első sor, ami mögött 18-20 éves fiatalok várnak bevetésre. Rögtön hozzáteszi, nyilván ilyen nincs, nem is volt, és nem is lesz, de mint minden optimumot, érdemes volna ezt is megközelíteni. Honlapunk a Magyar Olimpiai Bizottság és  Decathlon támogatásával december 3-án utánpótlás-konferenciát rendez, amelyen Róth Kálmán mesteredző segítségével járjuk körül a „Beépítsem? Ne építsem?” problémakört. A részletes programot itt találja.  
Az élvonalbeli klubok a 2014. november 14-i tabella alapján Játékosok száma Légiósok 21 év alattiak
Győri Audi ETO KC 18 8 3
FTC-Rail Cargo Hungaria 19 2 8
Siófok KC-Galerius Fürdő 19 3 6
Fehérvár KC 20 5 5
Dunaújváros Kohász KA 22 0 8
Érd 17 5 4
Mosonmagyaróvári KC SE 22 2 17
DVSC-TVP-Aquaticum 18 2 4
Eubility Group Békéscsaba 20 2 11
Ipress Center-Vác 19 2 10
MTK-Budapest 18 2 1
Szeged KKSE 18 3 3
*Forrás: a klubhonlapok, a Szeged KKSE esetében pedig a handball.hu adatbázisa.