UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-11-16 14:52

Olasz arany, magyar bronz

Nagy a tülekedés a részvételért a soproni U16-os leány kosárlabda Bajnokok Tornáján, amelyen az is idén hat külföldi együttes indulhatott. A magyarok kitettek magukért, a Vasas Akadémia a harmadik, a Soproni Darazsak Akadémia az ötödik lett. A rangos viadalt a velencei csapat nyerte meg.

reb A labdarúgó Bajnokok Ligájával ellentétben a soproni kosarasok valóban az egyes országok legjobbját látják vendégül immár harmadik éve a leány U16-os Bajnokok Tornáján. Ebben az esztendőben a magyar aranyérmes és a házigazda mellett a cseh, a horvát, a lett, az olasz, az orosz és a szlovák  sorozat győztese érkezett Sopronba. – A jónak hamar híre megy, így a szövetséget és minket is bombáztak, hogy szeretnének részt venni a tornán – mondta a Soproni Darazsak Akadémia vezetője, Czukorné Hollós Anna. – A létszám azonban korlátozott, csak a legjobbak jöhetnek az immár európai hírű utánpótlás-viadalra.
velence_u16
velence_u16
Az idei résztvevők országai  kosárlabdában a kontinens élvonalához tartoznak, a csapatokban pedig rengeteg a válogatott játékos, így valóban nagyon rangos tornán szerepelhetnek a fiatalok. Nemcsak a mezőny, a vendéglátás is nívós: a a külföldiek már most jelezték, jövőre is szívesen jönnének. A szállás és az ellátás remek, a színhely az MKB Aréna, ami korábban Euroliga-találkozóknak is otthont adott. A feladat egyszerű: jövőre is az otthoni riválisok fölé kell kerekedni... Az akadémiai vezető szerint hihetetlenül fontos, hogy a magyarok jó erőkből álló csapatok ellen kosarazhatnak. Nem véletlen, hogy a szövetség támogatásával rendezett viadalon a házigazda mellett az aktuális magyar bajnok indul, ha pedig a Sopron a győztes, akkor egy szintén erős hazai együttes; a nemzetközi megméretés a  klubok válogatott játékosainak a fejlődését is szolgálja. A magyarok jól szerepeltek: a Vasas az elődöntőben a későbbi bajnok Velencétől kikapott, ám a bronzmeccsen nem hagyott kétséget afelől, jobb, mint a szlovák Nyitra. Ami a soproniakat illeti, az ötödik helyért emlékezetes összecsapáson az orosz bajnok ellen egy ponttal nyertek. – Nem gondolkodtunk helyezésben, ám mindig a győzelem reményében léptünk pályára. Ez nem mindig jött össze, ám akár vesztes, akár nyertes meccs után hagytuk el a pályát, szinte mindig azonnal értékeltük a látottakat. Az első három mérkőzésünkön a szép játék dominált, az utolsó kettőn viszont a szív és a harcosság vitt minket előre. Örülök, hogy az oroszok ellen a hajrában sikerült fordítani, nagy mentális erőről tettek tanúbizonyoságot a lányok - értékelt Czukorné Hollós Anna. - A tornának épp ez a legnagyobb haszna: fejlődés fejben és tapasztalatszerzés. Helyosztók A 7. helyért: BJBS Riga/Ridzene–ZKK Vodice 61-55 (14-22, 22-11, 11-14, 14-8) Legjobb dobók: Silov 22/3, Mihic 12/3; Strautmane 15/3, Salcevica 13/9, Sprudzane 13. Az 5. helyért: Soproni Darazsak Akadémia-Gloria Moscow 60-59 (12-6, 13-20, 8-16, 27-17) Legjobb dobók: Pleskevich 12; Czukor 12, Szeli K. 11, Varga K. 10, Bronzmeccs: Vasas Akadémia–BKM Junior UKF Nitra 93-66 (22-10, 30-17, 19-10, 22-29) Legjobb dobók:Bernáth 29/9, Pusztai 21/3, Mérész 14; Mikulasikova 19, Döntő: Reyer Venezia–BA Sparta Prague 69-65 (17-19, 11-19, 10-5, 31-22) Legjobb dobók:Pinzan 32/3, Cubaj 10; Reiseingerova 22/6, Jindrova 13, Gallasova 10, Végeredmény: 1. Umana Reyer Venezia (olasz), 2. BA Sparta Prague (cseh), 3. Vasas Akadémia, 4. BKM Junior UKF Nitra (szlovák), 5. Soproni Darazsak Akadémia, 6. Gloria Moscow (orosz), 7. BJBS Riga/Ridzene (lett), 8. ZKK Vodice (horvát) Különdíjak Legértékesebb játékos (MVP): Julia Reisingerova (BA Sparta Prague) Gólkirálynő: Josipa Silov (ZKK Vodice) Legjobb lepattanózó: Digna Strautmane (BJBS Riga/Ridzene) All Star-csapat: Patricie Gallasova (BA Sparta Prague), Pusztai Petra (Vasas Akadémia), Lorela Cubaj (Umana Reyer Venezia), Szeli Dorina (Soproni Darazsak Akadémia), Julia Reisingerova (BA Sparta Prague)