UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-11-21 15:37

Akadémiai szinten

Immár középiskolával is együttműködik a Budaörsi Kézilabda Club, amelyben nagyjából négyszáz utánpótláskorú fiatal sportol. Egy kézilabda-akadémia körvonalazódik; a klub megállapodás előtt áll a balatonboglári intézménnyel.

reb A napokban számolt be arról a Budaörsi KC honlapja, hogy a klub együttműködési megállapodást kötött a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budaörsi Tagintézményével. Jelentős lépés ez a nagyjából három és fél éve alakult egyesület életében, hiszen eddig tíz általános iskolával volt kapcsolatban, az első középiskola csatlakozása új szintet jelent. A közös munka jól szolgálja a budaörsiek célját, azt, hogy utánpótlás-nevelő bázist építsenek ki, és a megfelelő edzésszám garantálása mellett a tanulmányi előmenetelt is figyelemmel tudják követni.
budaors_bardi_virginia_honlap
budaors_bardi_virginia_honlap
– Nagyon tudatosan építkezünk, a folyamatban fontos lépés, hogy immár tizennégy év feletti fiatalokat is megnyerhetünk a sportágnak – kezdi Neukum Tamás, a klub szakmai igazgatója. – Jelenleg nagyjából négyszáz utánpótláskorú sportolónk van, és a létszám növelése a célunk. Háromszor hároméves periódusban gondolkozunk, amelynek a végén már saját nevelésű fiatalok alkothatják a felnőttcsapatot. A beszámoló a Buda-környéki akadémia létrehozásának fontos lépéseként aposztrofálta az iskolai együttműködést. A direktor szerint nem muszáj akadémiának nevezni a formálódó intézményt, de tény: a dél-budai régió húzóegyesületévé szeretnék alakítani a budaörsi egyletet. Nem bentlakásos a rendszer, mert a környéken jellemzően megfelelő családi háttérrel rendelkeznek a fiatalok, ezért nem kell kiszakítani őket az otthon melegéből. Az viszont fontos, hogy reggel hét órától esti jó helyen lehetnek a játékosok: ügyelnek az iskolai feladataikra, ráadásul napi két sportfoglalkozáson vesznek részt, amely nem kizárólag kézilabda. A tréningek egyike lehet gyógytorna, atlétika vagy akár más sportág is. A budaörsiek megállapodás előtt állnak a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiával: elsősorban a rutinosabb kollégák tapasztalatait szeretnék hasznosítani. Ám a klub már most is jól felépített rendszer szerint működik. Az egyesület menedzselése, a marketing és általában a szemlélet skandináv jellegű: a pozitív felfogás szellemében dolgoznak, hogy elérjék, ne csak az első hely számítson sikernek. Neukum emlékeztet arra: amikor tavaly a bajnoki hajrá sorsdöntő mérkőzésén tíz góllal kikaptak, a közönség ugyanúgy állva éltette a női csapatot, mintha nyert volna. Az egyéni képzésben a magyar közeghez igazított délszláv minta a mérvadó. Az egyébként átlagban 7-800 fős közönség a relatíve fiatal klubban is minőségi kézilabdát láthat: a női csapat az Érddel együttműködve ifjú csapattal listavezető az NB I/B nyugati csoportjában, míg a Budaörs-Tatabánya U23-as csapata a férfiak ugyanilyen versengésében szerez tapasztalatokat. – Már az alapításkor az volt a célunk, hogy idővel kizárólag saját nevelésű, fiatal magyar játékosokkal legyünk versenyben. Az első három évben megalapoztuk az utánpótlást, a felnőttcsapataink is bajnokságban szerepelnek. Azt gondolom, ha beérik a munka, igenis, jók lehetünk majd az élvonalban is. Persze ez nem egyszerű, ha könnyű lenne, ugyan mi volna a feladat? De a klubban mindenkinek ez a hitvallása, a célja, így haladunk előre - mondta Neukum.

Az együttműködést a kézilabda-szövetség elnöke, Vetési Iván is ellenjegyezte: „A kézilabda utánpótlásbázisa az utóbbi években megsokszorozódott, így a játékosok színvonalas képzése is egyre nagyobb feladatot jelent. Ennek tudatában főleg nagy öröm számunkra, ha bármelyik klub a „kötelező” feladatokon kívül továbbiakat is vállal a magasabb színvonalú oktatás eléréséhez. Azt gondolom, a szerződésben vállaltak gyakorlatba való átültetése újabb kézilabda-akadémia megvalósulásának kezdeti lépése lehet.”