UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2014-11-23 19:07

Az edző nyomdokain

Tóth Ivett első felnőttversenyén a harmadik helyen végzett a grazi Ice Challenge-kupán. Maga mögé utasította a világbajnoki ezüstérmes, orosz Leonovát is. Edzője, Sebestyén Júlia nemcsak róla, hanem a többi utánpótláskorú tanítványáról is beszélt honlapunknak.

Pusztai Viola Tóth Ivett remekül mutatkozott be a felnőttek között: a grazi műkorcsolya Ice Challenge-versenyen a harmadik helyen végzett, s többek között maga mögé utasította a világbajnoki ezüstérmes orosz Leonovát és a szlovákok olimpikonját, Rajicovát is. – Amikor megláttuk a mezőnyt, azt gondoltuk, ha Ivett az első tízben végez, már elégedettek leszünk. Ez volt az első szeniorversenye, így csupán az volt a cél, hogy kipróbálja magát. Nagyon örültünk, hogy sikerült az új ugráskombináció, a tripla Flip, tripla  Toe-loop a rövidprogramban, eddig még nem csinálta versenyeken, most sikerült először bemutatni. A második helyről várta a kűrt, amelyben szintén jól futott, s végül felállhatott a dobogóra – idézte fel a versenyt honlapunknak edzője, Sebestyén Júlia.
Tóth Ivett Forrás: facebook.com
Tóth Ivett Forrás: facebook.com
Az Európa-bajnok műkorcsolyázó március óta dolgozik együtt a tizenöt éves tehetséggel, aki az idei szezonban már a junior Világ Kupákon is felhívta magára a figyelmet. A nagyszombati Tirnavia Edea-kupán pedig a 24 fős mezőnyben majdnem harminc pontos előnnyel végzett az élen a junior leányok versenyében. Sebestyén Júliával régről ismerik egymást, korábban együtt edzettek , s az öltözőben ugyanazon a szekrényen osztoztak. A junior-világbajnokság után kereste meg jelenlegi edzőjét, hogy elvállalná-e a felkészítését. –  Tudtam, hogy nagy kihívás lesz, hiszen az elvárások is nagyok vele szemben. Ivett tehetséges, szorgalmas versenyző, s mindig is láttam, hogy mindent megtesz azért, hogy előbbre jusson. Technikailag már nagyon magas szinten van, mind az öt triplát ugorja, de voltak olyan hiányosságai, amelyeket felróttak neki az elmúlt években. Ezeken nem egyszerű változtatni, nehéz feladat a korcsolyázást, az előadásmódot javítani, emellett technikailag is fejlődnie kell. Ha megnézzük a nemzetközi mezőnyt, akkor tripla-triplákat, öt triplás kűröket futnak, nemcsak a szeniorok, hanem már a juniorok is. Természetesen nemcsak Sebestyén Júlia dolgozik a fiatal lánnyal, hanem komplett csapat veszi körül: a korábbi magyar bajnok jégtáncos Elek Attila a lépések, illetve a koreográfia tanításában segít, Gellén Anna balettórákat tart, s nagy szerepe van abban, hogy az egyéb kiegészítő területeken is fejlődik. Juhász Bianka a szárazedzésekért felelős, a korábbi remek műkorcsolyázó, Vidra Szabolcs pedig a korcsolyaedzéseken segít. – A felkészülését természetesen én fogom össze, ami nem könnyű feladat. Az edző egyben sportpszichológus is, sok mindenre kell odafigyelni, ezért elengedhetetlen, hogy jó csapat vegyen körül minket. Meg kell köszönnünk a szövetségnek is a segítséget, hiszen ebben az évben, illetve tavaly is támogatta Ivettet. Nagyon sokat jelent, hogy érezzük, mellettünk vannak, hisznek benne, reméljük, hogy még több szép sikert elér az idén.
Nagy Balázs, Sebestyén Júlia és Borovoj Alexander Forrás: MOKSZ
Nagy Balázs, Sebestyén Júlia és Borovoj Alexander Forrás: MOKSZ
A Sebestyén Korcsolya Sport Egyesület műkorcsolyázói közül persze nemcsak Tóth Ivett rendelkezik kiemelkedő eredményekkel: az utánpótlás-versenyzők az elmúlt években többször is magyar bajnokok lettek, a nemzetközi versenyeken sorra dobogós helyezéseket érnek el, s tavaly is több mint negyven érmet gyűjtöttek a különböző viadalokon. Nagy Dóra tízévesen tripla Salchowot ugrik, így nem csoda, hogy a legutóbbi zágrábi Golden Bear nemzetközi versenyen a harmadik helyen végzett a 10-15 évesek mezőnyében. Gál Zoé az előző szezonban korcsoportjának magyar bajnoka lett, a múlt hét végén pedig Celjében győzött nemzetközi viadalon. Az egyesület leányainak táborát erősíti még Zsembery Katinka és Csiszér Emese, akik a zágrábi versenyen nyertek a korcsoportjukban, valamint a tavalyi juniorbajnok, Friesz Bianka, illetve a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való indulásért harcoló Havasi Dorka. Mellettük pedig három fiút is Sebestyén Júlia vezet be a műkorcsolya rejtelmeibe: Horváth Milán a kezdőcsoportban szerepel, a juniorkorú Borovoj Alexander és Nagy Balázs pedig szintén az EYOF-on való részvételért küzd. –  Alexander tavaly juniorbajnok lett, és megszerezte a rövidprogramban a juniorvébé- induláshoz szükséges minimum technikai pontot. A kűrben is nagyon közel volt ehhez, mindössze három tized hiányzott. El volt keseredve, hogy ilyen picin múlott, s most az a célja, hogy ezt is begyűjtse. Mindig mondom neki, lépésről lépésre kell haladnunk, nem szabad kapkodni, és akkor kijön, ami benne van. A MOL Új Európa Alapítvány két támogatottja, Tóth Ivett és Borovoj Alexander legközelebb a december 1-7-én, a budapesti Mikulás-kupán vesz részt, amelyen Ivett már az új korcsolyájában versenyez, ismét felnőttek között. – Már három hete úgy edz, hogy a három hónapos korcsolyacipőjét csak hajszál tartja. A következő két hétben lecseréljük, így a Mikulás-kupa nem lesz egyszerű, de a január végi felnőtt Európa-bajnokságra már biztosan megoldódik minden.