UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-11-24 08:29

Magyar hódítók Mexikóban

Gálfi Dalma a Grand Slam-ekkel azonos besorolású juniorviadalon diadalmaskodott Mexikóvárosban, így egyéniben a torna történetének első magyar győztese lett. Stollár Fanny párosban nyert.

reb A szokásos év végi rangos teniszversenyek sora a Mexikóvárosban rendezett III Abierto Juvenil Mexicanóval kezdődött, természetesen magyar résztvevőkkel. A torna erősségéről mindent elmond, hogy egyrészt A kategória a besorolása, akárcsak a junior Grand Slam-eké másrészt, a fiúk között a világranglista-első Rubljov volt a legmagasabban rangsorolt játékos (a leányoknál a nyolcadik cseh Bouzková). Három magyar vágott neki a küzdelemnek a főtáblán.
galfi_dalma_susan_mullane_cameraworkusa
galfi_dalma_susan_mullane_cameraworkusa
Valkusz Máté még október elején másodszor nyerte meg a Europe Junior Masterst, így ő lett a kontinens legjobb fiatalja. A 10. kiemelt teniszező az első mérkőzésén habkönnyen verte a mexikói riválist, a 32 között pedig csak alig valamivel nehezebben az amerikai ellenfelet. A nyolcadöntőben az előrébb rangsorolt szerb sem tudott ellenállni, így már az elődöntőért adogathatott. Azt azonban nem sikerült elérnie, az amerikai Michael Mimoh (3.) két szorosabb játszmában búcsúztatta. Valkusz párosban az első fordulóban kiesett. A lányok sokkal tovább meneteltek Mexikóvárosban. Stollár Fannyról kevesebbet hallhattunk azóta, hogy augusztusban a nandzsingi ifjúsági olimpián bronzérmet szerzett párosban. Ezúttal ismét felhívta magára a figyelmet. A torna harmadik kiemeltjeként két amerikai, orosz és mexikói ellenen keresztül vezetett az út a négy közé. Ott azonban nem sikerült nyerni, az orosz Natalja Vihljanceva 7-6 (4), 6-1-re elütötte a finálétól. Pedig ha győz, honfitársa, Gálfi Dalma ellen léphetett volna pályára. Az MTK fiatalja két felnőtt tornát nyert meg a közelmúltban, így igencsak feldobva érkezett az óceán másik oldalára. A sikersorozat pedig a korosztály egyik legrangosabb eseményén sem szakadt meg. Igaz, a tizedikként rangsorolt tehetség hat mérkőzésen kétszer is három szettben nyert, de végig helyén volt a szíve: a nyolc között például 5-7, 6-1, 6-0-ra verte a világranglistán őt negyven helyen megelőző orosz Kalinszkaját. A tornagyőzelemmel korábban sosem látott sikert aratott: a verseny 13 éves történetében még nem nyert egyesben magyar. Arról nincs információnk, párosban volt-e példa hasonló diadalra, mindenesetre az biztos, immár van. Stollár Fanny az orosz Anna Blinkova oldalán háromszor is csak szuperrövidítésben fordította a maga javára a küzdelmet, ám a finálét könnyedén nyerte a tandem a brit, amerikai duó ellen. Gálfi brit társával az elődöntőig menetelt. A két tornagyőzelem remek hangolás az év végi amerikai viadalokra, az Eddie Herr-re és az Orange Bowl-ra.