UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2014-11-26 15:48

Öcsi bácsi az FTC-ben

Szántó Imre, azaz Öcsi bácsi vezetésével alakult újjá az ökölvívó-szakosztály az FTC-ben. Bedák Pál lett a vezetőedző. A főváros meghatározó utánpótlás-bázisává szeretnének válni, és a sportág következő olimpiai bajnokát akarják adni. A jelölt: Harcsa Zoltán.

Nagy-Pál Tamás Kovács István, Szántó Imre, Bedák Pál, Harcsa Zoltán és Csötönyi Sándor is izgatottan beszélgetett a népligeti Liget Hotelben. Minden okuk meg volt rá, hiszen hosszú idő után újraalakult az ország legnépszerűbb egyesületének ökölvívó szakosztálya. Az említett öt úriember közül ráadásul három is komoly szerepet vállalt a projektben, hiszen Öcsi bácsi a szakosztály vezetője, Bedák Pál, azaz Pimpa a vezetőedző, míg a londoni olimpián ötödik helyezést elért Harcsa a legkomolyabb igazolás.
Bedák Pál
Bedák Pál
„Egyesületünk első olimpiai bajnoka Kocsis Antal ökölvívó volt, 1928-ban” – kezdte kis történelmi felvezetéssel az újjáalakulásról szóló sajtótájékoztatót Nyíri Zoltán elnöki tanácsadó. Az ötlet Öcsi bácsi fejéből pattant ki, még májusban. „Először boldogságot éreztem – árulta el a sikeredző. - Most már inkább hatalmas felelősséget, hiszen méltóképpen kell képviselnünk a klubot. Bízom benne, hogy a Kokó utáni olimpiai bajnok is innen kerül ki. Egyelőre Kispesten vannak az edzéseink, három felnőtt és négy fiatal versenyzővel, akik reményeink szerint nálunk teljesednek ki. Hosszútávon pedig a város legjelentősebb utánpótlás-bázisát szeretnénk kiépíteni.” A szakosztály hamarosan a IX. kerületben kap termet, de Nyíri hozzátette, hogy a Fradi-város nevű fejlesztési projekt keretében a tervek szerint közös birkózó-ökölvívó csarnok épül a közeljövőben. A már 29 évesen vezetőedzővé avanzsált Bedák Pál - aki annak idején ifjúsági Európa- és világbajnoki címet is nyert - az utánpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet. „Bár komoly bokszolókat igazoltunk, nem feledkezhetünk meg a gyerekekről sem, hiszen belőlük nevelhetjük a jövő bajnokait. Tehetséges fiataljaink vannak. Reméljük, már az utánpótlásban is eredményesek lesznek, de még fontosabb, hogy felnőttkorukra érjenek be. A gyerekekkel meg kell szerettetni a sportágat. Kezdjenek el azért terembe járni, mert jól érzik magukat. És majd tizenöt éves kortól kell megtanulniuk, mi is az a boksz. Akkor  már szakmailag is lehet képezni őket.”
Szántó Imre
Szántó Imre
A sajtóesemény után Öcsi bácsi a szakosztály utánpótlásának kiépítéséről beszélt honlapunknak. „Azt szeretnénk, hogy a bázisunkon igazi fradisták nevelődjenek, ne csak átigazolt gyerekeink legyenek. Nemcsak a lelkesedésükkel, hanem a tehetségükkel is meg kell ütniük a klub színvonalát. A kerületi iskolákban próbálkozunk, és persze maguktól is jönnek fiatalok. Régen, amikor utánpótlással foglalkoztam, testnevelő tanárokat kerestem meg, hogy az egész osztályt hozzák le a terembe. Megnézték az edzést, és másnap már szívesen jöttek vissza. Látatlanban nem tudják, mire számítsanak, csak úgy jönnek le, ha legalább hárman-négyen összefognak. Aztán megismerik az alaptechnikákat, és később jöhet a filozófia elsajátítása. Minden gyerekben benne van a bunyó iránti vágy, erre próbálunk építeni. Megtanulják az ütéseket, a szintén nagyon fontos védéseket, és olyan fegyelemre neveljük őket, hogy a legnehezebb helyzetben is gyorsan hozzanak jó döntést.” A szakosztály már megkezdte működését, az első megméretésük a decemberi felnőtt országos bajnokság lesz.