UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-11-28 20:34

Felkészülésre hangolva

Két, szlovénok elleni sikeres találkozóval melegített a női junior kézilabda-válogatott a jövő heti erős felkészülési tornára. A sérültek visszatérésével kicsit megbomlott a nyáron megszokott csapatszerkezet, de ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző szerint mindenképpen erősebb lett a gárda.

reb A két félidőre újabb húszperces játékrészt húzott az ifjabb Kiss Szilárd vezette női juniorválogatott, így egyedi hosszabbításban, gólgazdag meccsen 40-28-ra legyőzte Nagyatádon Szlovéniát. Egy nappal később, rendes játékidőben is hazai siker lett a vége (33-26), ám a szövetségi edzőt kevésbé érdekelte az eredmény. Sokkal inkább az, hogy végre visszatérhetett néhány, a 15. hellyel zárult ifjúsági világbajnokságon hiányzó játékos.
elo_beatrix
elo_beatrix
– Újra velünk szerepelt Puhalák Szidónia és Élő Beatrix, továbbá több lehetőséget kapott Gerháth Fanni is, aki ugyan a világbajnokságon ott volt, de kevéssé terhelhettem – mondja a szakember. – Bea csak egy-egy félidőt játszott, ezalatt szerzett kilenc, illetve tizenegy gólt. Egyértelműen hiányzott nekünk. Nem is a mérkőzés egészét néztem, hanem periódusokra osztottam, és az adott feladatot akartuk megvalósítani. Szlovénia nem a legerősebb ellenfél, de hasznos tapasztalatokkal szolgált a két találkozó. Elmondása szerint a korábban súlyos sérülés miatt több hónapot, legalább fél évet kihagyó játékosok még keresik a formájukat. Bár a legfőbb feladat a klubcsapaté, a válogatottban is igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy mindegyikük minél hamarabb felvegye a ritmust. Erre szükség is lesz, hiszen a társulat a jövő héten, csütörtöktől szombatig, nívós ellenfelekkel mérkőzik Romániában. Kissé roadshow-szerűen, minden nap más helyszínen szerepel felkészülési tornán a világbajnok házigazda, a rendkívül erős Dánia és Spanyolország ellen. Ifjabb Kiss úgy látja, remek erőfelmérő lesz a viadal, amelyen várhatóan a spanyolokkal lesznek pariban a lányok. Bár a szövetségi edző úgy tartja, a korosztályos válogatottban sosem a valamilyen sorozatra, megméretésre készülés a fontos, hanem, hogy a játékosok egyénileg fejlődjenek, a romániai kiruccanás azért az áprilisi Európa-bajnoki selejtezők szempontjából sem lesz haszontalan. A juniorok április 17-19-én Finnországban csapnak össze a házigazdákkal és Törökországgal: a hármas győztese biztosítja helyét a spanyolországi kontinenstornán. Ifj. Kiss másik fontos alapvetése, hogy a válogatott nem zárt, bármikor bukkanhatnak fel „új arcok”. Ezt bizonyítja, hogy azokon kívül, akik szerepeltek nyáron a vb-n vagy sérülés miatt nem lehettek ott, ám korábban a keret tagjai voltak, többen először kaptak lehetőséget. Kapusposzton tesztelték Győri Barbarát, de meghívót kapott a két felkészülési meccsre Mód Noémi és Szabó Laura, aki a nyílt Eb-n a csapat tagja volt. A változások miatt a szakember kissé megbontotta a nyáron megszokott csapatszerkezetet, ám ez nem válik hátrányára a társaságnak: erősebb lett.