UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-11-28 12:44

Hiába rossz a kedved

Példaképe a nagypapa testvére, Tóth András, aki sorozatban hétszer nyert az Újpesttel bajnoki címet. Murka Benedek fél éve lett korosztályos válogatott, majd a Catania játékosa. De a légiós élet nem olyan egyszerű, mint gondolta.

Nagy-Pál Tamás A Puskás Akadémia U21-es csapata ellen elért 3-2-es győzelemmel zárta az évet az U18-as válogatott. A jövő őszi Eb-selejtezőkre készülő gárda hátrányból fordított Murka Benedek (címlapfotó: mlsz.hu) duplájával, aki csupán fél éve lett a csapat tagja. Azóta nagyot fordult a világ a 16 éves támadóval, hiszen nemcsak a nemzeti alakulat alapembere, hanem az olasz Catania játékosa is lett. Őt mutatjuk most be olvasóinknak:
Murka Benedek
Murka Benedek
„Szerintem nagyon fontos, hogy sikeresen zártuk az évet, még, ha nem is nemzetközi meccset játszottunk. Így is sokat tanulhattunk. Annak is örülök, hogy sokat voltunk együtt az elmúlt hónapokban, mert az is a fejlődésünket szolgálja. Ez az eredményeinken is meglátszik már. Egyre összeszokottabbak vagyunk, remek kis közösség alakulat ki.” A fejlődésre pedig szükség van, hiszen arról a korosztályról beszélünk, amelyik nem jutott tovább az Eb-selejtező első szakaszából tavaly (azóta idén az U19 is véghezvitte ezt a "bravúrt"), majd az olaszoktól 6-0-s zakóba szaladt bele. Ekkor már a megbízott szövetségi edző, Pisont István vezette a gárdát és azt mondta, újra kell építeni az egész korosztályt. Ennek a folyamatnak a része volt az akkor még újpesti Benedek beválogatása. „Harmadik lettem a góllövőlistán, gondolom, ezzel hívtam fel magamra a figyelmet. Nagyon boldog voltam, hiszen hatalmas megtiszteltetés, és annak is örülök, hogy azóta is minden alkalommal a csapatban lehettem. Az célunk, hogy mindenképpen eljussunk az Eb-re, már idén is csak az lebegett a szemünk előtt. Bár tétmeccsünk nem volt, érzem a lehetőséget a csapatban. Fontos lenne, hogy a jövőre is sokat találkozzunk, mert az az összhang, ami ilyenkor kialakul, a játékunkon is meglátszik. Ezen kívül egyénileg és a klubjában is mindenkinek rengeteget kell dolgoznia a sikerért.” Benedek focista családból származik, hiszen nagyapja testvére az a Tóth András, aki az Újpesttel sorozatban hétszer volt magyar bajnok, illetve tizenhét alkalommal a magyar válogatott mezét is magára húzhatta, s az 1978-es világbajnokságon gólt is szerzett. „A mai napig ő a példaképem, de a bátyám és az édesapám is rúgta a bőrt. Együtt már ritkán van erre lehetőségünk, de vakációkban még összegyűlik a nagy család, és akkor fociderbiket rendezünk. Nem csoda, hogy már kétéves korom óta labdarúgó szeretnék lenni. Szerencsére, egyre közelebb kerülök hozzá. Dunakeszin kezdtem, de tizenhárom éves koromban úgy éreztem, több van bennem, mint amennyi a helyi csapatban kell, így Újpestre kerültem.” A következő lépés pedig három évvel később, vagyis idény nyáron következett. „A menedzseremen keresztül jutottam el a Cataniához. A válogatottal Csehországban jártunk, ahová eljött a klub megfigyelője, és jó jelentést írhatott rólam, mert próbajátékra hívtak. Ott is megfeleltem, így már másfél hónapja itt vagyok.” Elárulta, hogy félelem nem volt benne a kaland előtt, hiszen már évek óta erre készült. „Megtapasztalni azért már teljesen más dolog. Elég sok még az akadály. Egyedül jöttem ki, az akadémián élek, két olasz sráccal, akik egyáltalán nem beszélnek angolul. Ebből pedig sok nehézség adódik. Nagyjából a csapat húsz százalékával tudok érdemben beszélni, de az is próbál segíteni, akivel nem. Mindennek ellenére beilleszkedtem, elfogadtak a többiek.”
Murka Benedek1
Murka Benedek1
Benedek mindig családcentrikus volt, nagyon hiányoznak neki az otthon maradottak, de a válogatott miatt havonta járhat haza, ami segít. A körülmények is kárpótolhatják valamelyest. Elmondása szerint az edzőközpont két éve épült és azt mondják róla: Európa egyik legmodernebb akadémiája. A Catania közelében található komplexum négy nagy és több kisebb pályával rendelkezik. Komoly tanulásra azonban nagy bánatára (minden irónia nélkül!) nincs lehetősége. „Magántanuló leszek, de hetente kétszer azért itt is elmegyek a többiekkel az iskolába. Általában matekórára ülök be, ahol leginkább csak hallgatok, ami szerintem jó a nyelvtanulásban, mert ragadnak rám szavak. De leginkább önállóan tanulok, a nagypapám és az itthoni tanáraim segítségével. Készülünk az érettségire.” Úgy érzi, az edzések leginkább a tempójukban különböznek az itthon megszokottól. „Fogalmam sincs, mi lehet az oka, de ezt egyértelműen jobbnak érzem. A másik dolog, hogy szinte minden tréningen GPS-t viselünk. Rögtön elemzik a mért adatokat, az eredménnyel pedig szembesítenek. Ezért hiába rossz a kedved, vagy járnak teljesen máshol a gondolataid, nem fordulhat elő, hogy kevésbé teszed oda magad.”