UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-11-30 13:20

A harcos

Viszonylag későn, tizenhárom évesen váltott ritmikus gimnasztikáról kosárlabdára Kaposi Pálma. Öt esztendővel később a PEAC-Pécs felnőttcsapatának harcos játékosa. Már tavaly is remekelt a legjobbak között, akárcsak korosztályában, és idén sem adná alább.

reb A nyáron tizennyolcadik születésnapját ünneplő Kaposi Pálma már tavasszal, a Magyar Kupa elődöntőjében megmutatta: érdemes számítani rá, az elődöntő legértékesebb játékosa lett. A PEAC-Pécs játékosát a juniordöntőben is MVP-nek választották, s minden bizonnyal a felnőttbajnoki fináléban is remekelt volna, ha nem sérül meg az első meccsen. Ha ehhez hozzátesszük, hogy nyáron az U18-as leányválogatottal B-divíziós Európa-bajnokságot nyert, nyugodtan mondhatjuk, a labdához hasonlóan kerek szezont zárt. Igaz, hat-hét éve maga sem gondolta volna, hogy ilyen magasságokba jut. Pláne, hogy 13 éves koráig ritmikus gimnasztikázott, s csak viszonylag későn váltott kosárlabdára.
kaposi_palma_peacpecs01
kaposi_palma_peacpecs01
– Eleinte párhuzamosan csináltam a kettőt, és nem is voltam kellően erős a kosárhoz – gondol vissza a kezdetekre. – Furcsa volt a váltás, hiszen a pályán nem lehet finomkodni, de idővel megszoktam, és most már nagyon is kemény vagyok. Erényének éppen a harcosságát és a szorgalmát tartja, szimpatikus lehet az edzőknek, hogy sohasem adja fel. Nem tud konkrét pillanatot felidézni, amikor eldőlt, profi kosárlabdázó lesz, inkább a klub szamárlétráján haladva lett világos a cél. A gyors előrejutásnak köszönhetően a 2013-as szezont már a felnőttek között kezdte, ami persze elsőre nagy teher volt. – Hatalmas kihívást jelentett, hogy végig tudjak koncentrálni, hiszen akár edzésen, akár meccsen kaptam valamilyen kisebb-nagyobb feladatot, nagyon pontosan kellett végrehajtani. És persze a legfontosabb: rontani nem szabad. Idő kellett ahhoz is, míg megszokta a kettősséget: a juniorok között csapatkapitányként húzóember, ugyanakkor a felnőttgárdában inkább csak kiegészítő. Alapvetően idén is ez a felállás, ám a legjobbak között már nem néhány, hanem tíz-húsz percet játszik, és akkor sem jön zavarba, ha az Európa Kupában az éppen aktuális ellenfél ellen kell beverni a triplát. Megtiszteltetésnek érzi, hogy edzője, Zeljko Dokics bizalmat szavaz neki a nemzetközi porondon is, ahol rengeteget tanulhat a profi ellenfelektől. És persze nemcsak a pályán, hanem a pécsi egyetem pénzügy-számvitel szakán is folytat tanulmányokat. És hogy a vizsgaidőszak is zökkenőmentes legyen, rendszeresen bújja a könyveket. Például míg a többiek utazás közben, a buszon filmet néznek, ő tanul. Amikor az idei célokról kérdezzük, nem fogalmaz meg konkrétumokat: a PEAC-Pécsben szeretné meghálálni a bizalmat, míg a korosztályos válogatottban hasznos tag akar lenni.