UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-12-01 13:54

Aranyifjak negyvenes listája

Spanyolország, a Liverpool és az angol bajnokság uralja a Golden Boy-díj negyvenes jelöltlistáját. Magyar labdarúgó természetesen ezúttal sincs a lajstromban, a kelet-európai tehetségeket Szerbia, Lengyelország, Törökország és Szlovénia delegálja.

Nagy-Pál Tamás Ahogy 2003 óta mindig, januárban kiosztják az Európában játszó legjobb huszonegy éven aluli labdarúgónak járó a Golden Boy-díjat. Az elismerést az olasz Tuttosport napilap alapította, így természetesen a negyvenes jelöltlista is náluk jelent meg a napokban, melyből különböző szempontok alapján szemezgettünk.
Julian Green
Julian Green
A labdarúgók negyede, összesen tíz futballista az angol bajnokságban szerepel; a második helyezett a Bundesliga hat jelölttel, a képzeletbeli dobogó legalsó fokán pedig az olasz és a spanyol pontvadászat osztozik öt-öt labdarúgóval. A listán szerepelnek még a francia (4), a holland (3), a belga (2), a portugál (1), a török (1), a svájci (1), a szlovén (1) és a szerb ligából (1) is fiatalok – nem meglepő módon az OTP Bank Ligából nem. Ám hiába a Premier League tarolása, a tíz tehetség közül csupán öt angol, mellyel a szigetországiak a nemzetek rangsorában „csak” a második helyre kerültek. Mert a spanyolok összesen hat focistát vonultatnak fel, köztük olyan jól csengő neveket, mint a Barcelona akadémiájáról kikerült Gerard Deulofeu (jelenleg a Sevillában van kölcsönben), Munir El Haddadi vagy éppen Sandro Ramirez. Ismertebb neveket a britek is delegáltak a liverpoolos Raheem Sterling, valamint a Manchester Unitedben pallérozódó Luke Shaw személyében. A Paul Pogba révén „címvédőnek” számító franciák is öt játékossal kerültek fel. Utánuk következik Szerbia, Németország és Belgium három-három labdarúgóval – utóbbi ország válogatottját, Andnan Januzajt talán már nem kell bemutatni senkinek. Az olaszok kisebb meglepetést szolgáltattak azzal, hogy csak két játékosuk került fel a listára, igaz egyikük a Sassuolo játékosa a Domenico Berardi, aki – szerintünk – a díj favoritjainak egyike. Rajtuk kívül két-két horvát és holland, valamint egy-egy török, dán, brazil, argentin, portugál, lengyel, paraguayi és szlovén található a listán. Utóbbi neve ismerősen csenghet, ugyanis a legendás Zlatko Zahovic fiáról, Lukáról van szó. Ha a klubokat nézzük, akkor a Liverpool nyert három játékossal, ráadásul a már említett Sterling mellett a világbajnokság legfiatalabb gólszerzőjének, a belga Divock Originek is jó esélye van a győzelemre. Az MU, a Tottenham, a PSG, az Anderlecht, a Barca és a Bayern München is két-két fiatallal került fel, viszont utóbbi kettőnek van már máshol pallérozódó nevelése is a jelöltek között.
Raheem Sterling
Raheem Sterling
Ha az esélyeket nézzük, akkor az Aranylabdához hasonlóan itt is fogós kérdés, hogy a szavazók vajon a nyári vb-t vagy a klubszezont helyezik előtérbe? Ha előbbit, akkor háromnevesre szűkül azok listája, akik reálisan pályáznak a díjra: Origi esélyességét már emlegettük, Nabil Bentaleb a csoportból továbbjutó, a későbbi aranyérmes németek ellen csak nagyon szoros meccsen kieső algériai válogatottnak volt alapembere, míg Julian Green a belgáknak gólt is lőtt amerikai színekben. Ha nem kizárólag a brazíliai viadalra koncentrálunk, a Liverpool bajnoki ezüstérmének tevékeny részese, Sterling, a Southamptonnal szárnyaló Luke Shaw, az ifi BL-ben gólkirály és azóta a felnőtt Barcában játszó El Haddadi, az olasz újonc Sassuolo gólfelelőse Berardi, a Bayernben több-kevesebb szerepet kapó Gianluca Gaudino és Pierre-Emile Hojbjerg, a PSG és a Monaco alapemberei, Marqinhos és Lucas Ocampos és a felnőtt BL-ben gólt szerző Zahovic is esélyes a díjra. A Goldey Boy-díj jelöltlistája: Calum Chambers (angol, Arsenal), Kurt Zouma (francia, Chelsea), John Stones (angol, Everton), Raheem Sterling (angol, Liverpool), Lazar Markovic (szerb, Liverpool), Divock Origi (belga, Liverpool), Adnan Januzaj (belga, Manchester United), Luke Shaw (angol, Manchester United), Nabil Bentaleb (algériai, Tottenham), Eric Dier (angol, Tottenham), Gerard Deulofeu (spanyol, Sevilla), Aymeric Laporte (francia, Athletic Bilbao), Sandro Ramirez (spanyol, Barcelona), Munir El Haddai (spanyol, Barcelona), Saúl Ñíguez (spanyol, Atlético Madrid), Domenico Berardi (olasz, Sassuolo), Bernardeschi Franco (olasz, Fiorentina), Kingsley Coman (francia, Juventus), Keita Baldé Diao (spanyol, Lazio), Mateo Kovacic (horvát, Inter), Hakan Calhanoglu (török, Bayer Leverkusen), Pierre-Emile Hojbjerg (dán, Bayern München), Gianluca Gaudino (német, Bayern München), Matthias Ginter (német, Borussia Dortmund), Julian Green (amerikai, Hamburg), Maximilian Meyer (német, Schalke), Marquinhos (brazil, PSG), Adrien Rabiot (francia, PSG), Benjamin Mendy (francia, Marseille), Lucas Ocampos (argentin, Monaco), Tonny Vilhena (holland, Feyenoord), Jetro Willems (holland, PSV), Arkadiusz Milik (lengyel, Ajax), Dennis Praet (belga, Anderlecht), Alexander Mitrovic (szerb, Anderlecht), Oliver Torres (spanyol, Porto), Bruma (portugál, Galatasaray), Gonzalez (paraguayi, Basel), Nikola Ninkovic (szerb, Partizan Belgrade), Luka Zahovic (szlovén, Maribor). Az eddig győztesek 2003: Rafael van der Vaart, 2004: Wayne Rooney, 2005: Lionel Messi, 2006: Cesc Fábregas, 2007: Sergio Agüero, 2008: Anderson, 2009: Alexandre Pato, 2010: Mario Balotelli, 2011: Mario Götze, 2012: Isco, 2013: Paul Pogba.