UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-12-03 08:12

Röviden: feljutás

Az U20-as férfi kosárlabda-válogatott túl van az első összetartáson új vezetőedzőjével, Pór Péterrel. A felnőttek mellett másodedzőként tevékenykedő szakember jó benyomásokkal zárta a néhány napot. Úgy látja, teljes társulattal elérhető lesz az A-divízió.

reb A szövetségben novemberben döntöttek arról, ki lesz az utánpótlás kosárlabda-válogatottak vezetőedzője. Lényeges változás nem történt, pusztán Váradi Attila az U16-os fiúcsapat vezetését vette át, míg az U20-asok élére a felnőttválogatott mellett másodedzőként dolgozó Pór Péter került. Az első közös felkészülést november végén, Kecskeméten vezényelte az újdonsült vezetőedző. – Pozitív tapasztalatokkal zártuk a közösen töltött három-négy napot – összegezte a tapasztalatokat Pór. – Nem adott mérkőzésre készültünk, hanem arra voltam kíváncsi, mire képesek a játékosok különböző szituációkban, hogyan viselkednek. Például, éles helyzetben, döntetlen álláskor. Nagyon jól dolgoztak a srácok, elégedett vagyok velük.
por_peter_bb1
por_peter_bb1
A szakember tizennyolc fiatalt hívott az első összetartásra, a noteszában viszont 32 név szerepel, így a következő, decemberi felkészülésen, néhány átfedés mellett, a többieket teszteli. Nem véletlen, hogy a felnőttek mellett dolgozó szakember került a legidősebb utánpótlás-korosztály élére. Pór fontos feladatnak tartja, hogy a felnőttválogatott által játszott rendszerbe helyezze az ifjakat, azaz, ha meghívót kapnak a felnőttek közé, semmi ne érje őket váratlanul, hanem könnyedén illeszkedjenek a már működő szisztémába. Szerinte ez az, ami külföldön jobban működik, talán ezért is járnak előrébb a riválisok. Kíváncsiak voltunk, Pór szerint mennyi a fiatalok esélye arra, hogy belátható időn belül a felnőttek között számoljon velük a szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics. Úgy látja, könnyen elképzelhető, hogy a nyáron többen is meghívót kapnak a közös munkára. Akárhogy is lesz, fontos feladat vár az az U20-asokra. Az előző garnitúra nem tudta kivívni az A-divíziós tagságot, így az 1995-1996-os születésű játékosoknak jövő nyáron kell megdolgozni az Európa-bajnoki feljutásért. Jó hír, hogy mindezt itthon tehetik, mivel hazánk, konkrétan Székesfehérvár rendezi az U20-as B-divíziós kontinensviadalt. –  Szinte minden attól függ, mennyire lesz teljes a társulat. Már egyeztetünk Golomán György amerikai egyetemével, a UCLA-vel, hogy velünk dolgozhasson. A hazai mezőnyben kiemelkedő Perl Zoltán és Váradi Benedek most is kulcsembere lesz az együttesnek, de még mondhatnék néhány nevet, akiktől személyesen én is sokat várok és a szakma is. Ha mindenkire számíthatok, akkor megvalósíthatjuk, amit tömören, röviden megfogalmaztam a szövetségnek leadott terveimben: a feljutást.