UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-12-09 19:23

Vereségekből építkezve

Inkább kapjunk ki kevés góllal, mint nyerjünk sokkal – vallja ifjabb Kiss Szilárd, a női junior kézilabda-válogatott szövetségi edzője a felkészülési meccsekről. Ennek megfelelően elégedett volt a múlt heti romániai tornán látottakkal.

reb Bár napjainkban a női kézilabda-válogatott szereplése tartja lázban az országot, éppen a rajt előtt zárult a juniorok erőfelmérője Romániában. Szinte erősebb „négyesbe” kerültek, mint Németh András lányai Győrben: a világbajnok Románia, a vb-harmadik Dánia és a következő kontinensviadal házigazdája, Spanyolország ellen léptek pályára ifjabb Kiss Szilárd tanítványai.
magyarcsapat_norgeellen
magyarcsapat_norgeellen
Az első napon Románia jobb volt (21-25), majd az északiak ellen sem született siker (24-30), ám a záró mérkőzésen már a magyar fiatalok győztek a hispánok ellen (21-16). A szövetségi edző azonban inkább egyben tekinti át az elmúlt két hetet, amikor kétszer a szlovénokkal is összecsaptak, illetve szoros meccsen alulmaradtak a Békéscsaba női NB I-es csapatával szemben. – Talán furcsán hangzik elsőre, de jobban szeretem, ha kevés góllal kikapunk, mintha sokkal nyerünk – ad képet filozófiájáról ifjabb Kiss. – A románok és a dánok elleni tanulságok már megmutatkoztak a pályán az utolsó meccsen. Állítom, ha nem játsszuk ezt a két nehéz mérkőzést, nem sikerült volna tizenhat gólon tartani a jövő évi Európa-bajnokság rendezőjét. Mindenesetre nagyon köszönöm a kluboknak, hogy lehetővé tették a két hét közös munkát. Egyéb szempontból is hasznos – még ha kevéssé kellemes – tapasztalattal gazdagodtak a lányok. A szakember szűkszavúan csak úgy fogalmaz: sportba, különösen utánpótlásmeccsekre nem való jelenetek zajlottak a lelátón Románia ellen, ami nyilván megzavarja az ifjúsági korból még épp csak átlépő játékosokat. Viszont így lehetőségük nyílt belekóstolni, hogy milyen az, amikor nem túl baráti körülmények között, idegenben kell küzdeni a sikerért.

A torna végeredménye: 1. Dánia, 2. Románia, 3. Magyarország, 4. Spanyolország. A legjobb játékosnak Hámori Konszuélát választották.

Ifjabb Kiss szerint a világbajnok román együttest kiemelten kezelik otthon, extra körülmények között készülhet. A meccsek azonban rámutattak, hogy a dánok még náluk is erősebbek (az északiak nyerték a presztízscsatát), és a magyar társulat valahol mögöttük található az erősorrendben. – Nagyon keretfüggő az, hogy hol a helyünk a világban. Visszatértek néhányan, páran azonban még hiányoznak. Monori Orsolya nyáron sérült meg, őt várjuk, illetve nagy kérdés, játszhat-e majd nálunk a felnőtválogatottban szereplő Tóth Gabriella. Jelenleg nem vagyunk a rangsor elején, sokkal inkább a középmezőnyben, ráadásul komplett társasággal is nehéz a legjobbak közé kerülni. Az áprilisi Európa-bajnoki selejtezőig még bőven van idő, igaz, sok alkalom már nem lesz a közös munkára. Csak sérülés ne jöjjön közbe…