UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-12-11 19:04

A legjobb tizenhat

A Barcelona címvédőként csak a csoport második helyén jutott tovább, míg a Chelsea két rekordot is felállított. A Bayern Münchennek esélye sem volt a nyolcaddöntőre, az Athletic Bilbaónak annál több, de a 94. percben szertefoszlottak a baszk álmok. Ez történt az ifi BL csoportkörében.

Nagy-Pál Tamás A felnőtt Bajnokok Ligájához hasonlóan az ifjúsági sorozatban is befejeződtek a csoportküzdelmek, vagyis kialakult a legjobb tizenhat mezőnye. Voltak papírforma és kevésbé várt eredmények is, valamint drámai fordulat a hosszabbítás negyedik percében.

Nézzük, mely gárdák jutottak a nyolcaddöntőbe az U19-es korosztálynak rendezett sorozatban!

Ajax
Ajax

A csoport

A „nagytestvérhez” hasonlóan itt is az Atlético Madrid lett nyolcaddöntős a csoport első helyén, meglehetősen magabiztosan, egyedül az Olympiakosz Pireusztól szenvedett hazai pályán vereséget, de akkor már zsebében volt a továbbjutás. A görögök bravúros győzelmükkel megszerezték a második helyet, így meglepetésre a Juventus egyetlen sikerrel csupán a svéd Malmöt tudta megelőzni.

B csoport

Talán kevesen gondolták, hogy itt lesz az egyik legizgalmasabb küzdelem, hiszen a Real Madrid és a Liverpool továbbjutása szinte borítékolható volt. Nem is borult a papírforma, az angol és a spanyol gárda lépett a tizenhat közé, de milyen végjáték után! Az utolsó forduló előtt ugyanis a Basel állt az élen, a svájciakat három pont hátránnyal követte a két topklub. A Királyi Gárda a bolgár Ludogorecet fogadta, annak rendje és módja szerint fél tucat gólt be is rámolt a kapuba, biztossá téve továbbjutását. A Basel és a Liverpool így ki-ki meccset játszott, a tétet az angol fiatalok bírták el jobban, simán nyertek 3-0-ra, így megszerezték a második helyet.

C csoport

Előzetesen kiegyenlítettnek tűnt a négyes, a Benfica ennek ellenére korán biztosította a továbbjutását. Az utolsó játéknap előtt a Zenitnek, a Bayer Leverkusennek és a Monacónak is volt még erre esélye. A „gyógyszergyáriaknak” a portugálokat kellett volna legyőzniük, akik azonban hiába játszottak már tét nélkül, nem akartak beleszólni a többiek harcába, így az esélyeknek megfelelően 4-1-re behúztak a találkozót. A nbso online casino Zenit és a Monaco így egymás között dönthette el a nyolcaddöntős kilétét: 3-1-es sikerükkel az oroszok felé billent a mérleg nyelve. Továbbjutásuk nem érdemtelen, hiszen a csoportgyőztest novemberben 5-1-re sikerült kiütniük.

D csoport

Ismét bizonyítást nyert, hogy a belga utánpótlás elképesztő ütemben fejlődik, nem lenne meglepő, ha az Anderlecht pár éven belül a felnőtt BL-ben sem zuhanna ki a csoportkörben. Az ifik mezőnyében ugyanis nem tette, olyannyira, hogy első lett a kvartettjében, pedig nem akármilyen ellenfelei voltak: Arsenal, Borussia Dortmund, Galatasaray. Ráadásul nagyon rosszul kezdtek a belgák, simán kikaptak Isztambulban az első körben, de a folytatásban egy döntetlenen kívül mindegyik meccsüket nyerték, a Dortmundot például hazai pályán 5-0-ra intézték el. A második helyre a londoni gárda fért oda, mely csak az Anderlechttől kapott ki – oda-vissza.

E csoport

A csoportkör egyetlen száz százalékos csapatát üdvözölhetjük és nem, nem a Bayern Münchent. A Manchester City volt az, amelyik nem tudott hibázni, ráadásul olyan eredményeket vonultatott fel, mint a bajorok elleni 6-0 és a Roma elleni 4-0. Huszonkét gólt lőtt a hat meccsen és mindössze négyet kapott – ennél jobb teljesítményre csak másik brit gárda volt képes, de erről majd később. A második helyre a farkasok értek oda, akik azt a bravúrt hajtották végre, hogy negatív gólkülönbséggel (9-10) léptek a tizenhat közé.

F csoport

Címvédőként csakis a Barcelona léphet tovább első helyen – gondolta mindenki, de nem így történt. Az Ajax ugyanis bizonyította, hogy a korosztályban továbbra is Európa topcsapatai közé tartozik. Egyszer sem szenvedett vereséget, a katalánok ellen is egy-egy döntetlen és győzelem lett a mérlege, és a PSG-t az itthon jól csengő 6-3-mal sikerült elintéznie. A második pozícióba azért odaért a Barca, bár ehhez pontot kellett szereznie az utolsó fordulóban a párizsiak ellen, ami gól nélküli döntetlennel jött össze.

UEFA Youth League
UEFA Youth League

G csoport

A Chelsea és a Schalke tavaly a negyeddöntőben futott össze, akkor a németek léptek tovább. Ezúttal először a londoniak nyertek 4-1-re, majd a gelsernkircheniek 2-0-ra, s mivel a Sportingot és a Maribort mindketten oda-vissza verték, az angolok nyerték meg a csoportot. A Chelsea volt az a gárda, melyre már utaltunk is, hiszen 24-3-as gólkülönbséggel zárt. A lőtt gólok és a gólkülönbség is rekord a sorozat kétéves történetében. Ennél kevesebb találatot pedig szintén csak az angol gárda kapott az előző szezonban.

H csoport

A Sahtar Doneck nem talált legyőzőre hat mérkőzés alatt, de a Portó ellen nem sikerült nyernie, oda-vissza 1-1-es döntetlenre végzett. A BATE Boriszovot és az Athletic Bilbaót viszont minden alkalommal elverték az ukránok, a baszkok kapujába ráadásul egy ízben sikerült hat gólt berámolniuk. A portugálok mindeközben szorgosan hullajtották a pontokat, így az utolsó fordulóban minimum egálra kellett végezniük az ukránok ellen, ami nagy nehezen össze is jött nekik – a 94. percben (!) büntetőből találtak be -, így a Bilbao hiába ütötte ki fehérorosz ellenfelét a lefújás pillanatában még abban a tudatban, hogy a tizenhat között van, búcsúzott.

A nyolcaddöntő mezőnye: Atlético Madrid (spanyol), Real Madrid (spanyol), Benfica (portugál), Anderlecht (belga), Manchester City (angol), Ajax (holland), Chelsea (angol), Sahtar Doneck (ukrán), Olympiakosz Pireusz (görög), Liverpool (angol), Zenit (orosz), Arsenal (angol), Roma (olasz), Barcelona (spanyol), Schalke 04 (német), Porto (portugál).

A párosítást a felnőtt sorozathoz hasonlóan hétfőn készítik el. A különbség annyi, hogy a párharcok csupán egymeccsesek, a csoportgyőztesek lesznek a házigazdák. Azonos kvartettből, azonos országból érkezett csapatok, illetve ukránok és oroszok sem kerülhetnek össze egymással.