UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-12-13 14:48

Kecses medúzák

A hazai és a nemzetközi versenyeken is remekeltek a Medúza 21 szinkronúszó leányai. Az elmúlt hetekben számos első és dobogós helyezést értek el. Szedlák Krisztina, az egyesület és a válogatott vezetőedzője arról is beszélt honlapunknak, hogy teljes létszámmal szeretnének részt venni a bakui Európa Játékokon.

Pusztai Viola A Medúza 21 nevet viselő szinkronúszó-egyesület leányai az elmúlt hetekben számos hazai és nemzetközi versenyen remekeltek. Novemberben Pozsonyban, az Olimpiai Reménységek Versenyén, majd Érden a Magyar Kupában is több elsőséget gyűjtöttek,  december első hétvégéjén pedig a kisebbek Belgrádban, a Kristály-kupán, a nagyobbak Prágában, a Christmas Prize nevű utánpótlás-viadalon szerepeltek sikerrel.

– A pozsonyi volt a szezon első versenye, amelyen gyermek- és utánpótlásszólóban, illetve párosban is az egyesület szinkronúszói nyertek, s csapatban, valamint kombinációban is előkelő helyen végzetek az oroszokat, horvátokat, cseheket, örményeket és szlovákokat felvonultató mezőnyben. A Magyar Kupában is több dobogós helyet szereztek a leányok, gyermekkorosztályban minden számban nyertek, és a miénk lett a kupa is, utánpótlásban pedig Riemer Alexandra végzett az élen – mondta honlapunknak Szedlák Krisztina, a Medúza 21 vezetője.

Forrás: Medúza 21
Forrás: Medúza 21

Az ötven leánnyal dolgozó egyesületnek jelenleg harminckét versenyzője van, de ez a szám januártól negyvennyolcra emelkedik. A többiek még csak szeptemberben kezdték a szinkronúszást, a kicsik a margitszigeti sportuszodában, míg a nagyok a Komjádi Uszodában edzenek Szedlák Krisztina és Faraga Szilvia irányításával, heti négy-öt alkalommal. Illetve azoknak, akik szólóban és párosban is érdekeltek, külön foglalkozásokat tartanak, a válogatottak pedig reggelente is edzenek.

Szedlák Krisztina a sikerük titkát a rengeteg munkában látja:

– Nyáron intenzív, hathetes edzőtáborunk van onnan kezdve, hogy vége van a sulinak, illetve az őszi és a tavaszi szünetben is edzőtáboroznak a lányok. Ez már négy éve megy így, s ennek az eredménye érik be egyre inkább.

Decemberben a belgrádi Kristály-kupán, az oroszokat is megelőzve, a gyermekek minden számot megnyertek, így övék lett a kupa is. Az edzőnő külön kiemelte a szólóban remeklő Gerstenkorn Mirát, aki négy és fél évesen kezdte a szinkronúszást, és már öt éve versenyez. Tavaly is szép eredményeket ért el, idén utolsó éves gyermekként pedig minden nemzetközi és hazai versenyen győzött, ahol elindult. Rajta kívül a párosok is sikeresen szerepeltek Belgrádban: a Kleinhappel Réka, Valenta Réka kettős első, a Kozma Emília, Horváth Lilla duó második lett. Kozma Emília még csak kilenc éves, így még három évig a gyermekkorosztályban versenyez, de már most is kiemelkedő eredményei vannak: Pozsonyban ötödik, Belgrádban harmadik lett szólóban.

Prágában az utánpótlás-korosztály – oroszokkal, fehéroroszokkal a mezőnyben – japán és görög versenyzőket is maguk mögé utasított.

Forrás: Medúza 21
Forrás: Medúza 21

– A prágai versenyen Szabó Veronka szólóban hetedik, Riemer Alexandra tizedik lett harmincöt induló közül, kötelezőben pedig a kétszáz fős mezőnyben előbbi tizenegyedik – a négy kötelező elem közül a Catalinát megnyerte –, utóbbi a harminchetedik helyen végzett, illetve párosban a tizedik helyet szerezték meg. Még új a kűrjük, a két leány a válogatottból ismeri egymást, én október közepe óta dolgozom együtt velük, úgyhogy nagyon friss a kapcsolat. Nem titok, már a jövő évi isztambuli junior Európa-bajnokságra készülünk, illetve Bakuba szeretnénk kvalifikációt szerezni az Európa Játékokra.

Ez nem lesz egyszerű, mert egyelőre még a szabályok is képlékenyek, hogy egyáltalán hány évesek indulhatnak. Várhatóan tizennégy csapat vehet részt az európai olimpián, de már csak öt-hat kiadó hely van, miután azok, akik az elmúlt két évben minden versenyszámban indultak a világbajnokságon, kvótát szereztek.

– Ha esetleg csapattal és kombival nem tudunk kvalifikálni, azért szólóban és párosban még ott lehetünk az Európai Játékokon. Utóbbi mindenféleképpen sikerül, de természetesen azon vagyunk, hogy teljes létszámmal képviseltessük magunkat.