UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-12-13 22:34

Siker Tóth-parádéval

Óriási küzdelemben, a tizennyolc éves Tóth Gabriellának a hajrában mutatott, érett játékának is köszönhetően a magyar válogatott 20-19-es győzelemmel begyűjtötte a létfontosságú két pontot az Európa-bajnokság középdöntőjének első meccsén, Románia ellen.

reb Jósolgatni nem akart, ám a debreceni középdöntőre meghívott szakértő, az FTC edzője, Elek Gábor már a románok elleni mérkőzés kezdete előtt jelezte: Tóth Gabriella borzasztóan lendületes és bátor játéka sokat érhet. Másfél órával később kiderült, mennyit... A 18 éves győri nevelésű, jelenleg a Mosonmagyaróvárban szárnyaló fiatal ugyanis lehetőséget kapott Németh András szövetségi kapitánytól, aki őt cserélte be Klivinyi Kinga helyére az Eb-keretbe.
toth_gabriella_KA_MKSZ
toth_gabriella_KA_MKSZ
Nos, aki akár csak öt percig látta már valaha Tóthot a pályán, tudhatta, hogy ez a lány egyszerűen nem ismeri a megilletődöttség szót. A kapitány először a 24. percben küldte pályára, s védekezésben mindjárt határozott és egyben hatásos ütközéssel jelezte, hogy nem turistának érkezett. Három perccel később már az ellenfél kapuja előtt villogott: posztján irányított, s emberhátrányban egymaga négyszer tüzelt kapura. Mégsem lehet fegyelmezetlenséggel vádolni; nem engedte passzívvá válni a játékot. Eközben az alig két évvel idősebb társ, Mészáros Rea is bizonyította, nem véletlenül bízik benne a szövetségi kapitány. Védekezésben tartást adott a hármas poszton, ráadásul bármelyik rutinos társa megirigyelhette volna, ahogy a 20. percben gólra váltotta Tomori Zsuzsanna labdáját. A két gárda egyébként rendkívül gólszegény első félidőt produkált: a románok csak a 11. percben találtak be először, a szünetre 10-8-as magyar előnnyel vonultak a felek. A második játékrészben a korábban feszes védekezés - részben Tomori Zsuzsanna pihentetése miatt - megbomlott, így pedig folyamatosan egyenlőre alakult az állás. Mészáros továbbra is alapember maradt hátul, míg egyszer a húsz éves Bíró Blanka próbálta hárítani a világklasszis Neagu büntetőjét, sikertelenül. Ahogy az egész találkozón, az utolsó negyedórában is megmutatkozott, a magyar válogatott nem tud mit kezdeni az létszámfölényes helyzettel: a rivális a 49. percben emberhátrányban alakította 18-16-ra az állást a maga javára. Majdnem öt perccel később, a rendkívül tanácstalan magyar támadást a hosszabb szünet után pályára küldött Tóth mentette meg: talpról vette be a román kaput. És alkotott tovább!... Ismét talpról talált be, majd bátor kapura törését hetes plusz kétperces kiállítás kombinációval jutalmazták a bírók. Olybá tűnt, az együttes az ő kezébe helyezte a sorsát. Amikor kellett, húzta az időt, házhoz ment a pofonért, közben pedig a gárda fordított. Hatalmas csatában, 20-19-es sikerrel a magyar együttes begyűjtötte a két pontot, amivel harcban maradt az elődöntőért. Németh András Mészáros védekezését emelte ki, míg a meccs emberének választott Szucsánszki Zita "Gabikának" gratulált: szerinte a poszttárs hozta vissza a meccsbe a válogatottat. Hétfőn Dánia következik. Női kézilabda Európa-bajnokság, Debrecen, középdöntő, 1. meccs: Magyarország-Románia 20-19 (10-8)