UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-12-14 21:13

Két pont, büntetőkkel

Büntetők döntöttek az U20-as válogatott lengyelek elleni meccsén a dunaújvárosi divízió I/B-s világbajnokság első napján. A büntetőpárbajban Arany Gergely szenzációsan védett, így meglett a két pont.

Pusztai Viola A belvárosban karácsonyi, a város szélén hokiünnep kezdődött vasárnap Dunaújvárosban. Rengeteg szurkoló hangos buzdítása közepette korcsolyáztak ki a magyar U20-as jégkorong-válogatott tagjai a Dab.Docler jégcsarnokának küzdőterére. Természetesen a taps az ellenfélnek is járt, a fair play meg a magyar-lengyel barátság jegyében. Csak a megnyitó beszédek után feszülhettek egymásnak a felek, de akkor nagy elánnal tették, s az első tíz percben a magyar csapat dominált. A lengyelek nem is nagyon jöttek át a térfélen, ám hiába érkezett a kapujukra több lövés is, gól nem esett. Pedig Szabó Krisztián majdnem megőrjítette a védőjét a cseleivel, de a pakk elszáguldott a kapu mögött. Aztán a lengyelek is kezdtek ébredezni, Arany Gergelynek nagyot kellett védenie, hogy ne ők vezessenek. Egy pillanatra megfagyott a levegő, de a keretbe kedden bekerült Egyed Zsolt hamar gondoskodott arról, hogy újra belemelegedjenek a szurkolók, a tetszetős akció végén azonban a pakk nem került a kapuba. A lengyel kiállítás alatt újra megszerezhette volna a magyar együttes a vezetést, de a kapusuk mindannyiszor bravúrral védett. A harmad utolsó perceit emberhátrányban töltötte a magyar válogatott, miután először Szabó Krisztián, majd Garát Zsombor is szabálytalankodott. A lengyelek nem éltek a lehetőséggel. A második harmad még eseménydúsabb volt, mint az első: a kiegyenlített játék után egyértelmű volt Rich Chernomaz gárdájának a fölénye. Galló Vilmos, Hamvai Szilárd és Keresztury Erik is megszerezhette volna a vezetést. Az egyik közelharc közepette elmozdult a kapu, a gondot a játékvezetők orvosolták volna, ám a fúró nem akart engedelmeskedni nekik, így szakembert hívtak. A fiúk ezalatt legalább szusszanhattak, mielőtt tovább ostromolták az ellenfél „várát”. Ekkor már olyan nyomás alatt tartották a lengyelek kapuját, hogy még emberhátrányban is ők álltak fel az ellenfél térfelén.
Forrás: Mudra László/MJSZ
Forrás: Mudra László/MJSZ
Olyan sikítás, amely a nézőtéren hangzott fel, amikor a megpattanó korong a magyar gólvonal előtt landolt, s Arany az utolsó pillanatban ütötte ki, még amerikai horrorfilmekben sincs – a pakk is megijedt. „Nagyon érik a gól”– jegyezte meg a mögöttem ülő szurkoló pár perccel később, amikor emberelőnyben többször is helyzetet alakítottak ki a fiúk. Mindenki felsóhajtott, amikor a harmadik játékrész elején kimaradt a nagy lengyel helyzet: a lövés elsüvített a kapu előtt. Az ellenfél rendkívül jól és fegyelmezetten védekezett, ráadásul Michael Luba is bravúrosan hárította - még Galló közeli próbálkozását is. Pedig a Svédországban légióskodó csatár remek passzt kapott Kereszturytól, csak be kellett volna pöccinteni. A kapuvas a kapus legjobb barátja, legalábbis góltól mentette meg a magyar válogatottat, miután a védőink hibáztak, és a lengyel játékos szabadon, jó szögből lőhetett. Nem sokkal később Arany újabb bravúrja kellett ahhoz, hogy ne az ellenfél vezessen, majd Terbócs előtt adódott helyzet, de az sem ment be.  Mint ahogy Hamvai életerős lövése sem, amely után a pakk a kapuson felpattanva pörgött a háló felé, de nem érte el. Az újabb emberelőny is csak helyzeteket hozott, Rich Chernomaz magához is rendelte fiait, hogy megbeszéljék a nyerő taktikát, de azt továbbra sem sikerült kivitelezni. Az utolsó két percre még emberelőnybe kerültünk, de az óra lepergett anélkül, hogy gól esett volna, hosszabbítás következett. Bár a ráadásban megtört a magyar gólcsend, s mindenki talpra ugrott a csarnokban, a bíró végül nem adta meg Galló találatát. Miután a plusz percek sem hoztak döntést a pontok elosztásáról, jöhettek a büntetők a jégfelújítás után. Már a negyedik sorozatban eldőlhetett volna a meccs, miután Fraszko lövését Arany fogta, de Galló és Erdély is hibázott. Nem úgy a magyar kapus, aki szenzációsan védte a büntetőket, Vincze Péter találatával pedig meglett a győzelem is. A csarnok persze felrobbant, a fiúk a jégen ünnepeltek. A mérkőzés után honlapunknak Arany Gergely értékelt: – Hajtós, kemény meccset játszottunk. A lengyelek nagyon jól védekeztek, nekünk meg semmi nem jött össze. A szurkolók viszont segítettek átlendülni a holtpontokon, és kiválóan védtük a várat. Fura volt mindjárt az első meccsen büntetőzni, de szerencsére elkaptam a fonalat, és a srácok is belőtték a döntő fontosságú büntetőket. U20-as divízió I/B-s jégkorong-világbajnokság, Dunaújváros Magyarország–Lengyelország 0-0, büntetők után 1-0 Japán–Franciaország 2-2, büntetők után 3-2 Kazahsztán–Ukrajna 5-1